Ahdin antimet lautaselle. Fish & Eat – kalastusmatkailuyrittäjien ruokapalvelujen kehittäminen -hanke
Editoija
Harmoinen, Taina
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-162-0
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-162-0
Tiivistelmä
Matkailutuotteiden kehittämisessä korostuu elämyksellisyys ja tuotteiden muunneltavuus asiakaskohderyhmän mukaan. Kalastusmatkailu – vai pitäisikö sanoa matkailukalastus – on vasta kehittymässä tuotteistetuksi palveluksi matkailumarkkinoille. Kalastukseen tutustumisen ohessa tärkeässä asemassa palvelussa ovat ruoka ja yleensä ulkona syöminen.
Fish & Eat -hankkeessa kartoitettiin Itä-Suomessa toimivilta kalastusmatkailuyrittäjiltä keväällä 2018 kalastusmatkailutuotteiden ruokatarjoilun nykytilannetta ja selvitettiin, millaisia toiveita yrittäjillä on kalaruokien tuotekehitystyöhön. Yrittäjät toivoivat reseptiikkaa evästuotteisiin, saaliskalasta nuotiolla valmistettaviin ruokiin sekä majoitustilojen keittiöissä valmistettaviin järvikalamenuisiin. Ruokien raaka-aineina toivottiin käytettävän erityisesti yleisimpiä saaliskaloja ahventa, haukea ja kuhaa. Yrittäjille tehdyn tuotekehittelyn ohessa valmistui monenlaisia kalaruokareseptejä, joita on koottu tähän Ahdin antimet lautaselle -kirjaan.
Kirjan alkuosaan on koostettu katsaus kalastusmatkailusta, tyypillisimmistä saaliskaloista, niiden käsittelystä ja käytöstä ruoanvalmistuksessa. Kalan käsittelyn yhteydessä esitellään kuhan avaaminen selkäpuolelta, joka on helppo tapa käsitellä täytettäväksi menevä kala. Made on varsin yleisesti käytetty herkkukala, mutta sen fileointi ruodottomaksi on vielä monelle harjoittelua vaativa toimenpide. Kirjassa on siihen helpot kuvalliset ohjeet. Ruodottomia fileitä voi paistaa vaikkapa bliniburgerin täytteeksi.
Hyvän kalaruoan kruunaa sille sopiva juoma. Ravitsemispalveluliiketoiminnan lehtori Eeva Koljonen on laatinut kirjaan laajan koosteen kalaruuille sopivista juomista. Esittelyssä on perinteisen valkoviinin lisäksi punaviinejä, oluita sekä alkoholittomia vaihtoehtoja.
Kalaruokien tuotekehityksessä asiantuntijana on toiminut ruokapalvelujen opettaja Päivi Hostikka. Hänen idearikkaissa kokeiluissa ovat syntyneet täytetyt friteeratut muikut, bliniburgerit, savustettu täytetty kuha kuin myös järvikalachevitse. Reseptejä on kehitelty evästuotteisiin, nuotioruokiin, säilykkeisiin, lisäkkeisiin sekä kolmen ruokalajin menuisiin.
Kalaruokaohjeiden lomassa voi nauttia Sanna Vainikaisen runomaistiaisia haukirouvasta ja kesämuikusta sekä eläytyä särkirouvan painajaiseen.
Ahdin antimet lautaselle -kirjan tekemiseen ja reseptiikan laadintaan olemme saaneet runsaasti apua ja vinkkejä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun järvikalahankkeissa työskenteleviltä asiantuntijoilta. Erityiskiitos tki-asiantuntija Mikko Jokelalle asiantuntija-avusta kirjan alkuosan tekstien työstämisessä.
Ahdin antimet lautaselle -kirja sopii käsikirjaksi kalastusmatkailuyrittäjille ja omatoimikalastusmatkailijoille. Kirjasta toimitetaan myös englanninkielinen julkaisu, jolloin sen vinkit ovat myös kansainvälisten turistien käytettävissä. Kireitä siimoja ja nautinnollisia hetkiä saaliskalojen parissa!
Fish & Eat -hankkeessa kartoitettiin Itä-Suomessa toimivilta kalastusmatkailuyrittäjiltä keväällä 2018 kalastusmatkailutuotteiden ruokatarjoilun nykytilannetta ja selvitettiin, millaisia toiveita yrittäjillä on kalaruokien tuotekehitystyöhön. Yrittäjät toivoivat reseptiikkaa evästuotteisiin, saaliskalasta nuotiolla valmistettaviin ruokiin sekä majoitustilojen keittiöissä valmistettaviin järvikalamenuisiin. Ruokien raaka-aineina toivottiin käytettävän erityisesti yleisimpiä saaliskaloja ahventa, haukea ja kuhaa. Yrittäjille tehdyn tuotekehittelyn ohessa valmistui monenlaisia kalaruokareseptejä, joita on koottu tähän Ahdin antimet lautaselle -kirjaan.
Kirjan alkuosaan on koostettu katsaus kalastusmatkailusta, tyypillisimmistä saaliskaloista, niiden käsittelystä ja käytöstä ruoanvalmistuksessa. Kalan käsittelyn yhteydessä esitellään kuhan avaaminen selkäpuolelta, joka on helppo tapa käsitellä täytettäväksi menevä kala. Made on varsin yleisesti käytetty herkkukala, mutta sen fileointi ruodottomaksi on vielä monelle harjoittelua vaativa toimenpide. Kirjassa on siihen helpot kuvalliset ohjeet. Ruodottomia fileitä voi paistaa vaikkapa bliniburgerin täytteeksi.
Hyvän kalaruoan kruunaa sille sopiva juoma. Ravitsemispalveluliiketoiminnan lehtori Eeva Koljonen on laatinut kirjaan laajan koosteen kalaruuille sopivista juomista. Esittelyssä on perinteisen valkoviinin lisäksi punaviinejä, oluita sekä alkoholittomia vaihtoehtoja.
Kalaruokien tuotekehityksessä asiantuntijana on toiminut ruokapalvelujen opettaja Päivi Hostikka. Hänen idearikkaissa kokeiluissa ovat syntyneet täytetyt friteeratut muikut, bliniburgerit, savustettu täytetty kuha kuin myös järvikalachevitse. Reseptejä on kehitelty evästuotteisiin, nuotioruokiin, säilykkeisiin, lisäkkeisiin sekä kolmen ruokalajin menuisiin.
Kalaruokaohjeiden lomassa voi nauttia Sanna Vainikaisen runomaistiaisia haukirouvasta ja kesämuikusta sekä eläytyä särkirouvan painajaiseen.
Ahdin antimet lautaselle -kirjan tekemiseen ja reseptiikan laadintaan olemme saaneet runsaasti apua ja vinkkejä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun järvikalahankkeissa työskenteleviltä asiantuntijoilta. Erityiskiitos tki-asiantuntija Mikko Jokelalle asiantuntija-avusta kirjan alkuosan tekstien työstämisessä.
Ahdin antimet lautaselle -kirja sopii käsikirjaksi kalastusmatkailuyrittäjille ja omatoimikalastusmatkailijoille. Kirjasta toimitetaan myös englanninkielinen julkaisu, jolloin sen vinkit ovat myös kansainvälisten turistien käytettävissä. Kireitä siimoja ja nautinnollisia hetkiä saaliskalojen parissa!