Opas kestävään kehitykseen ja lähiruoan käytön lisäämiseen ruokapalveluissa Case: Viitasaaren kaupunki ja Pihtiputaan kunta
Paatelainen, Ninja (2019)
Paatelainen, Ninja
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905067865
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905067865
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli muodostaa toimeksiantajalle Viitasaaren kaupungille ja Pihtiputaan kunnalle opas kestävästä kehityksestä ja lähiruoan käytön lisäämisestä ruokapalveluissa.
Oppaan muodostaminen toimeksiantajalle teki opinnäytetyöstä toiminnallisen tapaustutkimuksen. Produktin muodostaminen edellytti kvalitatiivista, laadullista tutkimusotetta. Metodeina käytettiin osallistuvaa havainnointia ja vapaamuotoisia teemahaastatteluja. Havainnoilla selvitettiin toiminnan lähtötilanne, ruokavalinnat sekä kehittämiskohteet. Lähiruokaan liittyvät huomiot selkeytyivät henkilöstön haastatteluilla.
Kestävä kehitys ammattikeittiöissä ja lähiruoka olivat työn keskeiset käsitteet. Työssä syvennyttiin kestävää kehitystä edistäviin toimiin ammattikeittiössä, kuten ruokavalintoihin ja ruokahävikin vähentämiseen. Työssä tuotiin esiin henkilökunnan ympäristöosaamisen vaikutuksia energiatehokkaaseen toimintaan. Lähiruoka on yksi osa kestävää toimintaa. Lähiruokahankinnat edellyttävät lakien mukaisen prosessin, jota työssä sivuttiin myös.
Opinnäytetyön tuloksena muodostui opas toimeksiantajan käyttöön. Oppaassa aiheet ovat ajantasaiset ja perustuvat tutkittuun tietoon. Oppaan pääaiheina pidettiin ruokavalintoja, koska valinnoilla vaikutetaan ruokalistan suunnitteluun, työmenetelmiin ja ilmastoystävällisyyteen. Opas luovutettiin vain toimeksiantajan käyttöön.
Oppaan muodostaminen toimeksiantajalle teki opinnäytetyöstä toiminnallisen tapaustutkimuksen. Produktin muodostaminen edellytti kvalitatiivista, laadullista tutkimusotetta. Metodeina käytettiin osallistuvaa havainnointia ja vapaamuotoisia teemahaastatteluja. Havainnoilla selvitettiin toiminnan lähtötilanne, ruokavalinnat sekä kehittämiskohteet. Lähiruokaan liittyvät huomiot selkeytyivät henkilöstön haastatteluilla.
Kestävä kehitys ammattikeittiöissä ja lähiruoka olivat työn keskeiset käsitteet. Työssä syvennyttiin kestävää kehitystä edistäviin toimiin ammattikeittiössä, kuten ruokavalintoihin ja ruokahävikin vähentämiseen. Työssä tuotiin esiin henkilökunnan ympäristöosaamisen vaikutuksia energiatehokkaaseen toimintaan. Lähiruoka on yksi osa kestävää toimintaa. Lähiruokahankinnat edellyttävät lakien mukaisen prosessin, jota työssä sivuttiin myös.
Opinnäytetyön tuloksena muodostui opas toimeksiantajan käyttöön. Oppaassa aiheet ovat ajantasaiset ja perustuvat tutkittuun tietoon. Oppaan pääaiheina pidettiin ruokavalintoja, koska valinnoilla vaikutetaan ruokalistan suunnitteluun, työmenetelmiin ja ilmastoystävällisyyteen. Opas luovutettiin vain toimeksiantajan käyttöön.