En kartläggning av patienternas upplevelser om förstavårdstjänsterna i räddningsverket i Östra Nyland : En retrospektiv studie
Björk, Sebastian; Johansson, Esmeralda (2019)
Björk, Sebastian
Johansson, Esmeralda
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905027316
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905027316
Tiivistelmä
Examensarbetets utgångspunkt var att göra en kartläggning av patienttillfredställelsenivån på förstavårdstjänsterna i Östra Nyland räddningsverk under år 2017. Arbetet var ett beställningsarbete av räddningsverket i Östra Nyland. Syftet med undersökningen var att jämföra studien med resultaten från år 2014, då en liknande undersökning senast gjordes av personalen vid räddningsverket i Östra Nyland. Målet var att se en eventuell förändring i tillfredsställelsenivån på förstavårdstjänsterna från år 2014 till år 2017. Undersökningen gjordes i form av en enkätstudie med ett färdigt formulerat frågeformulär med femton flervalsfrågor samt två stycken öppna frågor. Institutet för hälsa och välfärd hade lanserat enkäten och motsvarade samma enkät som hade används i studien som gjordes år 2014. Enkäten inkluderade fem olika svarsalternativ från ”mycket bra” till ”mycket dålig/t”. Därtill fanns det ett svarsalternativ ”gäller inte mig”, vilket den besvarande kunde välja ifall det i fråga ställda påståendet inte gällde besvararen. Sammanlagt skickades 700 enkäter ut per post, formulerade både på finska och svenska, till en totalt randomiserad målgrupp av personer som hade använt förstavårdstjänsterna vid Östra Nylands räddningsverk under år 2017. Förfrågningen skickades ut i januari 2018. Efter en månads returneringstid kom det in 214 ifyllda frågeformulär vilket gav en svarsprocent på 30,5. Svaren analyserades och resultaten av den utförda undersökningen visade endast små förändringar inom vissa delområden mot det bättre eller sämre. En fortsatt försämring kunde man se i frågan gällande smärtbehandlingen, då svarsprocenten gällande dålig smärtbehandling hade fyrdubblats från undersökningen gjord år 2014. Det kunde vara bra att fästa uppmärksamhet vid utvecklingen av principerna för smärtbehandling i förstavårdstjänsterna vid Östra Nylands räddningsverk. För att nå en jämn utveckling gällande patienttillfredsställelse, kunde man utföra en likadan studie med några års mellanrum i framtiden.