Faktaa ja fiktiota : ammattiopiston osastokohtainen lukuvuosisuunnittelu
Jaakkola, Kari (2010)
Jaakkola, Kari
Turun ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010060211266
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010060211266
Tiivistelmä
Yleiset valmiudet ovat nousemassa ravintolapalvelualalla erityisiä ammattitaitovaatimuksia tärkeämmiksi. Nämä uudistuvat työelämän ammattitaitovaatimukset asettavat erityisiä vaatimuksia koululaitokselle ja opettajille. Uudistuvat perustutkinnot ovat osa sopeutumista yhteiskunnan muutokseen.
Operatiivisella tasolla opetuksen järjestäminen on monimuotoinen kokonaisuus, jonka suunnittelussa on otettava huomioon tutkintojen perusteet, opiskelijat, opetukselliset näkökohdat, oppilaitoksen tavoitteet, tilojen käytettävyys ja määrä sekä käytettävissä olevat resurssit. Tämä kehittämistyö selvittää miten hotelli-, ravintola- ja catering-alan opetustoimintaa voidaan suunnitella ja toteuttaa siten, että opiskelijoiden oppiminen ja oppimisen edellytykset toteutuvat yhdessä oppilaitoksen toiminnan vaatimien resurssointien kanssa.
Opinnäytetyön viitekehyksinä toimivat kehittäminen ja tutkimuksellinen kehittämistoiminta, tulevaisuudentutkimus sekä hiljainen tieto. Opinnäytetyö koostuu kahdesta laajasta kokonaisuudesta. Faktaa, suunnittelun konteksti-kappaleessa paneudutaan osioihin yleiset ja alueelliset osaamistarpeet, oppiminen ja kokeminen, oppimisympäristö sekä strateginen ja operatiivinen suunnittelu. Fiktiota, lukuvuoden suunnittelu-kappaleessa paneudutaan osioihin suunnitteluaikataulu, lukusuunnitelmat, työssäoppiminen, tilavaraukset ja tuntiresurssointi.
Opinnäytetyön tavoitteena on olla työelämälähtöinen strategista ja operatiivista suunnittelua tukeva kehittämistyö, joka tarvittaessa voi toimia oppaana oppilaitoksen osastotason toimintaa suunnitteleville henkilöille.
Lukuvuosisuunnittelu on aktiivista osallistumista edellyttävä prosessi, jonka kautta on tarkoitus saada esille yhteisön kollektiivinen älykkyys. Tämä mahdollistaa mahdollisimman reliaabelin tiedon saamisen pohjaksi käytännön suunnittelulle. Suunnittelulla määritellään toiminnan laatu ja määrä sekä asetetaan rajat toiminnan laajuudelle.
Operatiivisella tasolla opetuksen järjestäminen on monimuotoinen kokonaisuus, jonka suunnittelussa on otettava huomioon tutkintojen perusteet, opiskelijat, opetukselliset näkökohdat, oppilaitoksen tavoitteet, tilojen käytettävyys ja määrä sekä käytettävissä olevat resurssit. Tämä kehittämistyö selvittää miten hotelli-, ravintola- ja catering-alan opetustoimintaa voidaan suunnitella ja toteuttaa siten, että opiskelijoiden oppiminen ja oppimisen edellytykset toteutuvat yhdessä oppilaitoksen toiminnan vaatimien resurssointien kanssa.
Opinnäytetyön viitekehyksinä toimivat kehittäminen ja tutkimuksellinen kehittämistoiminta, tulevaisuudentutkimus sekä hiljainen tieto. Opinnäytetyö koostuu kahdesta laajasta kokonaisuudesta. Faktaa, suunnittelun konteksti-kappaleessa paneudutaan osioihin yleiset ja alueelliset osaamistarpeet, oppiminen ja kokeminen, oppimisympäristö sekä strateginen ja operatiivinen suunnittelu. Fiktiota, lukuvuoden suunnittelu-kappaleessa paneudutaan osioihin suunnitteluaikataulu, lukusuunnitelmat, työssäoppiminen, tilavaraukset ja tuntiresurssointi.
Opinnäytetyön tavoitteena on olla työelämälähtöinen strategista ja operatiivista suunnittelua tukeva kehittämistyö, joka tarvittaessa voi toimia oppaana oppilaitoksen osastotason toimintaa suunnitteleville henkilöille.
Lukuvuosisuunnittelu on aktiivista osallistumista edellyttävä prosessi, jonka kautta on tarkoitus saada esille yhteisön kollektiivinen älykkyys. Tämä mahdollistaa mahdollisimman reliaabelin tiedon saamisen pohjaksi käytännön suunnittelulle. Suunnittelulla määritellään toiminnan laatu ja määrä sekä asetetaan rajat toiminnan laajuudelle.