Ruoan ja maiseman yhdistäminen elämykselliseksi maaseutumatkailun tuotteeksi
Aaltonen, Mira (2019)
Aaltonen, Mira
2019
Kaikki oikeudet pidätetään
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201903213599
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201903213599
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, kuinka toimeksiantaja voisi hyödyntää tarjoamiaan ruoka-, maisema- ja yritysasiantuntijapalveluja tulevaisuudessa maaseutumatkailuyrittäjille yhtenä palvelukokonaisuutena. Työn pohjimmaisena tavoitteena oli kehittää kerättyjen tutkimusaineistojen avulla ruoan ja maiseman yhdistävän elämyksellisen palvelutuotteen käsittävä palvelukonsepti.
Työ oli luonteeltaan toiminnallinen opinnäytetyö, jonka tutkimusmenetelmiksi valittiin sekä kvantitatiivinen että kvalitatiivinen menetelmä. Kvantitatiivisen menetelmän keinoin suoritettiin internetkysely, joka käsitteli ruoan ja maiseman yhdistettävyyttä. Kyselyn tarkoituksena oli selvittää maaseutu- sekä maaseutumatkailuyrittäjien kiinnostus ja tietämys kyselyn aihetta kohtaan.
Esikyselyn pohjalta työn toimeksiantaja suunnitteli ja toteutti pilotoidun Makuaarteita Maisemassa -opintoretken yhteistyössä kolmen pirkanmaalaisen yrittäjän kanssa. Opintoretki oli ruokareitti, joka kulki kasvinviljelytilalta matkailutilalle. Reitillä nautittiin paikallisista maisemaan soveltuvista makunautinnoista kulttuuri- ja ruoantuotantomaisemissa kulkien sekä niitä ihaillen.
Kvalitatiivista tutkimusmenetelmää hyödynnettiin havainnoimalla Makuaarteita maisemassa -opintoretken tapahtumia. Lisäksi menetelmän keinoin suoritettiin puhelin- ja kontaktihaastatteluja retken jälkeen sekä sen osallistujille että toteuttajille. Tavoitteena oli saada näkökulman opintoretken toteutuksesta, onnistumisesta sekä kehitystarpeista palvelumallin kehittämistä varten. Opintoretkeä pidettiin trendikkäänä ja mielekkäänä, mutta ajankäytöllisesti haastavana. Sitä kuvattiin myös ennakko-odotukset täyttäväksi, maalaiselle tavanomaiseksi, taloudellisesti haastavaksi, mutta kehityskelpoiseksi.
Saatujen tuloksien ja havaintojen perusteella suunniteltiin ja kehitettiin Makuaarteita Maisemassa -opintoretkellä toteutetusta konseptista käytännöllisempi, taloudellisempi sekä asiakaslähtöisempi palvelukonsepti. Uuden konseptin mutkatonta käyttöönotettavuutta varten kehitettiin selkeitä taulukkomuotoisia työkaluja. Niiden avulla konseptia pystyy helpommin räätälöimään erilaisten maaseutu- ja maaseutumatkailuyritysten tarpeiden mukaan.
Työ oli luonteeltaan toiminnallinen opinnäytetyö, jonka tutkimusmenetelmiksi valittiin sekä kvantitatiivinen että kvalitatiivinen menetelmä. Kvantitatiivisen menetelmän keinoin suoritettiin internetkysely, joka käsitteli ruoan ja maiseman yhdistettävyyttä. Kyselyn tarkoituksena oli selvittää maaseutu- sekä maaseutumatkailuyrittäjien kiinnostus ja tietämys kyselyn aihetta kohtaan.
Esikyselyn pohjalta työn toimeksiantaja suunnitteli ja toteutti pilotoidun Makuaarteita Maisemassa -opintoretken yhteistyössä kolmen pirkanmaalaisen yrittäjän kanssa. Opintoretki oli ruokareitti, joka kulki kasvinviljelytilalta matkailutilalle. Reitillä nautittiin paikallisista maisemaan soveltuvista makunautinnoista kulttuuri- ja ruoantuotantomaisemissa kulkien sekä niitä ihaillen.
Kvalitatiivista tutkimusmenetelmää hyödynnettiin havainnoimalla Makuaarteita maisemassa -opintoretken tapahtumia. Lisäksi menetelmän keinoin suoritettiin puhelin- ja kontaktihaastatteluja retken jälkeen sekä sen osallistujille että toteuttajille. Tavoitteena oli saada näkökulman opintoretken toteutuksesta, onnistumisesta sekä kehitystarpeista palvelumallin kehittämistä varten. Opintoretkeä pidettiin trendikkäänä ja mielekkäänä, mutta ajankäytöllisesti haastavana. Sitä kuvattiin myös ennakko-odotukset täyttäväksi, maalaiselle tavanomaiseksi, taloudellisesti haastavaksi, mutta kehityskelpoiseksi.
Saatujen tuloksien ja havaintojen perusteella suunniteltiin ja kehitettiin Makuaarteita Maisemassa -opintoretkellä toteutetusta konseptista käytännöllisempi, taloudellisempi sekä asiakaslähtöisempi palvelukonsepti. Uuden konseptin mutkatonta käyttöönotettavuutta varten kehitettiin selkeitä taulukkomuotoisia työkaluja. Niiden avulla konseptia pystyy helpommin räätälöimään erilaisten maaseutu- ja maaseutumatkailuyritysten tarpeiden mukaan.