Nuorten motivaatio työllistyä nopean syömisen toimipaikkoihin : Case: Osuuskauppa Hämeenmaa
Ilmonen, Jenni (2019)
Ilmonen, Jenni
Lahden ammattikorkeakoulu
2019
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201902192522
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201902192522
Tiivistelmä
Opinnäytetyö toteutettiin Osuuskauppa Hämeenmaan toimeksiantona. Työn tavoitteena oli tutkia tekijöitä, jotka motivoivat nuoria hakeutumaan töihin Hämeenmaan nopean syömisen toimipaikkoihin, ja toisaalta tekijöitä, joiden takia sinne ei hakeuduta. Tavoitteena oli selvittää myös nuorten näkemyksiä nopean syömisen toimipaikoista sekä kehityskohteita, joiden avulla näistä toimipaikoista saataisiin kiinnostavampia nuorten työntekijöiden näkökulmasta.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään erilaisia motivaatioteorioita. Teoriaosuus painottuu sisäisen ja ulkoisen motivaation tarkasteluun. Toisessa teoriaosuudessa käsitellään nuoriin työntekijöihin liittyviä erityispiirteitä, työelämätaitoja sekä työhyvinvointia. Työn teoriaosuutta hyödynnettiin tutkimustulosten analysoinnissa.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista tutkimusta ja tutkimusaineisto kerättiin teemahaastatteluiden avulla kahdeksalta nuorelta. Opinnäytetyö rajattiin käsittelemään Hämeenmaan nopean syömisen toimipaikkoja ja lisäksi nuoria henkilöitä. Päätutkimuskysymys oli: mitkä tekijät motivoivat nuoria hakeutumaan töihin Hämeenmaan nopean syömisen toimipaikkoihin ja mitkä vähentävät sitä? Teemahaastatteluissa käytetyt teemat liittyivät nuorten uranäkemyksiin ja työelämäodotuksiin, käsitykseen nopean syömisen toimipaikasta työpaikkana, motivaatioon hakea töitä sekä kehityskohteisiin näissä toimipaikoissa.
Tutkimustulosten perusteella selvisi, että nuoria motivoi työllistymään eniten palkka sekä työkaverit. Sen sijaan motivaatiota heikensi tulosten mukaan kiire ja työn yksi-puolisuus. Kehitysehdotukseksi nousi tutkimuksen perusteella monia asioita, mutta päällimmäisenä joustavuus ja vaikutusmahdollisuudet omaa työtä kohtaan, perehdytyksen tärkeys sekä työhyvinvointiin liittyvät asiat.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään erilaisia motivaatioteorioita. Teoriaosuus painottuu sisäisen ja ulkoisen motivaation tarkasteluun. Toisessa teoriaosuudessa käsitellään nuoriin työntekijöihin liittyviä erityispiirteitä, työelämätaitoja sekä työhyvinvointia. Työn teoriaosuutta hyödynnettiin tutkimustulosten analysoinnissa.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista tutkimusta ja tutkimusaineisto kerättiin teemahaastatteluiden avulla kahdeksalta nuorelta. Opinnäytetyö rajattiin käsittelemään Hämeenmaan nopean syömisen toimipaikkoja ja lisäksi nuoria henkilöitä. Päätutkimuskysymys oli: mitkä tekijät motivoivat nuoria hakeutumaan töihin Hämeenmaan nopean syömisen toimipaikkoihin ja mitkä vähentävät sitä? Teemahaastatteluissa käytetyt teemat liittyivät nuorten uranäkemyksiin ja työelämäodotuksiin, käsitykseen nopean syömisen toimipaikasta työpaikkana, motivaatioon hakea töitä sekä kehityskohteisiin näissä toimipaikoissa.
Tutkimustulosten perusteella selvisi, että nuoria motivoi työllistymään eniten palkka sekä työkaverit. Sen sijaan motivaatiota heikensi tulosten mukaan kiire ja työn yksi-puolisuus. Kehitysehdotukseksi nousi tutkimuksen perusteella monia asioita, mutta päällimmäisenä joustavuus ja vaikutusmahdollisuudet omaa työtä kohtaan, perehdytyksen tärkeys sekä työhyvinvointiin liittyvät asiat.