Selvitys ruokapalveluiden nykytilasta ja tulevaisuuden tarpeista ikääntyneiden näkökulmasta
Mäkeläinen, Paula; Tuikkanen, Riitta (2018)
Mäkeläinen, Paula
Tuikkanen, Riitta
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
2018
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-113-2
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-113-2
Tiivistelmä
Ikääntyneiden määrä kasvaa tulevaisuudessa, mikä haastaa kehittämään ruokapalveluja siten, että ne tukevat ikääntyvien kotona asumista. Terveellisellä ruoalla, riittävällä päivittäisellä liikunnalla ja unella voidaan vaikuttaa toimintakykyyn ja ehkäistä tai siirtää sairauksien syntymistä. Hyvä ruoka tuottaa iloa elämään, ja säännölliset aterioinnit rytmittävät arkea. Muutokset arjessa vaikuttavat syömiseen ja ikääntyneillä ravitsemusongelmat ovat yhteydessä sairauksiin ja heikentyneeseen toimintakykyyn. Ikääntyneen toimintakyvyn heiketessä aterian tilaaminen kotiin on ensimmäinen keino, jolla voidaan tukea toimintakykyä ja auttaa kotona pärjäämisessä. Hyvän ravitsemustilan varmistamisella voidaan pienentää myös sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia.
Tämä raportti on hankkeen osaraportti, jossa kuvataan ruokapalveluiden nykytilaa ja tulevaisuuden tarpeita ikääntyneiden näkökulmasta. Eri puolilla Suomea asuvia ikäihmisiä haastateltiin ja tarkoituksena oli saada käsitys siitä, mitä ja miten ikääntyneet syövät, ja miten he ovat järjestäneet ruokahuoltonsa tänä päivänä. Raportissa kuvataan myös sitä, mitä ajatuksia tulevaisuus ikääntyneissä herättää, tai miten he ovat varautuneet tulevaisuuteen, kun kysymyksessä on jokapäiväinen syöminen. Raportin tuloksia voidaan hyödyntää tulevaisuuden ruokapalvelujen kehittämisessä.
Tämä raportti on hankkeen osaraportti, jossa kuvataan ruokapalveluiden nykytilaa ja tulevaisuuden tarpeita ikääntyneiden näkökulmasta. Eri puolilla Suomea asuvia ikäihmisiä haastateltiin ja tarkoituksena oli saada käsitys siitä, mitä ja miten ikääntyneet syövät, ja miten he ovat järjestäneet ruokahuoltonsa tänä päivänä. Raportissa kuvataan myös sitä, mitä ajatuksia tulevaisuus ikääntyneissä herättää, tai miten he ovat varautuneet tulevaisuuteen, kun kysymyksessä on jokapäiväinen syöminen. Raportin tuloksia voidaan hyödyntää tulevaisuuden ruokapalvelujen kehittämisessä.