Varastosuunnitelma perustettavalle ravintolalle
Huovinen, Jenny (2018)
Huovinen, Jenny
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121120994
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121120994
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli varastosuunnitelman laatiminen. Kohdeyrityksenä toimii helsinkiläinen, perustamisvaiheessa oleva ravintola-alan yritys, jonka nimeä ei tässä työssä yrityksen toimitusjohtajan pyynnöstä paljasteta. Työ on rajattu koskemaan ravintolan juomavarastoa. Työskentely kohdeyrityksen varastossa ajoittui loppukesään 2018.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään varastointia sekä varastonohjausta. Varastointiin liittyen tarkastelun kohteina ovat varastoinnin syyt, varastotyypit, varastotilan suunnittelu, varastoinnista aiheutuvat kustannukset sekä erilaiset mittarit ja tunnusluvut. Lisäksi perehdytään varaston inventointiin. Varaston ohjaukseen liittyvässä teoriassa tarkastellaan puolestaan tuotteiden luokittelua, materiaalin virtausta varastossa sekä optimaalisten täydennystilausten tekemistä.
Teoriaosuuden jälkeen esitellään työn tuloksena syntynyt varastosuunnitelma. Varastointiin liittyen opinnäytetyön tavoitteena oli suunnitella kohdeyritykselle käytännöllinen varastotila, jossa päivittäinen työskentely sujuu mahdollisimman helposti. Varaston ohjaukseen liittyen tavoitteena oli puolestaan esittää kohdeyritykselle kustannustehokkaita ohjausmenetelmiä, joilla varastosaldot saadaan pidettyä mahdollisimman pieninä.
Työn tavoitteissa onnistuttiin hyvin. Kohdeyrityksen varastohuone saatiin otettua tehokkaaseen käyttöön. Varastonohjaukseen tehty suunnitelma toimii kohdeyritykselle suuntaa antavana toiminnan alkukuukausina, mutta sitä tulee tarkentaa toiminnan laajentuessa. Lisäksi kohdeyritykselle esitettiin lyhyen- ja pitkän aikavälin kehitysehdotuksia varastoon liittyen. Varastosuunnitelma on muokattavissa myös muiden tahojen hyödynnettäväksi.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään varastointia sekä varastonohjausta. Varastointiin liittyen tarkastelun kohteina ovat varastoinnin syyt, varastotyypit, varastotilan suunnittelu, varastoinnista aiheutuvat kustannukset sekä erilaiset mittarit ja tunnusluvut. Lisäksi perehdytään varaston inventointiin. Varaston ohjaukseen liittyvässä teoriassa tarkastellaan puolestaan tuotteiden luokittelua, materiaalin virtausta varastossa sekä optimaalisten täydennystilausten tekemistä.
Teoriaosuuden jälkeen esitellään työn tuloksena syntynyt varastosuunnitelma. Varastointiin liittyen opinnäytetyön tavoitteena oli suunnitella kohdeyritykselle käytännöllinen varastotila, jossa päivittäinen työskentely sujuu mahdollisimman helposti. Varaston ohjaukseen liittyen tavoitteena oli puolestaan esittää kohdeyritykselle kustannustehokkaita ohjausmenetelmiä, joilla varastosaldot saadaan pidettyä mahdollisimman pieninä.
Työn tavoitteissa onnistuttiin hyvin. Kohdeyrityksen varastohuone saatiin otettua tehokkaaseen käyttöön. Varastonohjaukseen tehty suunnitelma toimii kohdeyritykselle suuntaa antavana toiminnan alkukuukausina, mutta sitä tulee tarkentaa toiminnan laajentuessa. Lisäksi kohdeyritykselle esitettiin lyhyen- ja pitkän aikavälin kehitysehdotuksia varastoon liittyen. Varastosuunnitelma on muokattavissa myös muiden tahojen hyödynnettäväksi.