Anniskelulainsäädännön muutoksen vaikutukset Pirkanmaan alueen ravintoloissa : Yrittäjien sekä ravintoloitsijoiden kokemuksien perusteella
Haapalehto, Anniina; Holmqvist, Annica (2018)
Haapalehto, Anniina
Holmqvist, Annica
Tampereen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018120319600
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018120319600
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kerätä Pirkanmaan seudun ravintoloitsijoiden sekä yrittäjien kokemuksia ja henkilökohtaisia mielipiteitä uudistuneesta alkoholilainsäädännöstä, joka tuli voimaan 1.3.2018. Aikaisempia tutkimuksia aiheesta ei ollut tehty, joten tutkimus oli erittäin ajankohtainen. Työn toimeksiantajana toimivat Pirkanmaan matkailu- ja ravintolapalveluiden yrittäjät ry eli MaRa MRY. Toimeksiantaja valittiin siten, että työntekijät sekä toimeksiantaja hyötyivät toistensa tuesta sekä tuloksista mitä saatiin. Työn tavoitteena oli kerätä laaja-alaisesti erilaisia kokemuksia ja mielipiteitä sekä uudistuneen lainsäädännön tuomia muutoksia käytännön tasolla.
Työn teoriaosuudet käsittelivät uudistunutta anniskelulainsäädäntöä, ravintolakulttuuria sekä laadullista tutkimusta. Tutkimus toteutettiin haastattelemalla 12:sta ravintoloitsijaa sekä yrittäjää Tampereen seudun ruokaravintoloista, pubeista ja yökerhoista. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluin ja haastateltavien anonymiteetti säilytettiin. Haastattelukysymyksiä oli 15 ja haastattelut äänitettiin, jonka jälkeen ne litteroitiin ja väri koodattiin teemojen mukaan.
Haastateltavat ottivat alkuun uuden alkoholilainsäädännön hieman skeptisesti vastaan. Kuitenkin tutkimustuloksista voidaan todeta, että uudistus loi jännittyneitä, mutta iloisia tunteita. Kaikki vastaajat olivat sitä mieltä, että oli jo aikakin muutokselle, sillä moni vastaajista piti vanhaa alkoholilakia rajoittavana ja vanhanaikaisena. Haastatteluissa yhtenä tärkeimpänä asiana ilmeni, että uudistunut alkoholilaki ei ollut tuonut minkäänlaisia negatiivisia vaikutuksia mukanaan. Mielenkiintoisena huomiona todettiin, että suurin osa vastaajista oli sitä mieltä, ettei muutos vaikuta kauheasti heidän toimintatapoihin.
Haastatteluista voitiin todeta, että Suomi on vihdoin pääsemässä muun maailman tasolle ja ehkä jonakin päivänä tulevaisuudessa myös meillä olisi toimiva alkoholilainsäädäntö, jossa ravintoloitsijoilla ja yrittäjillä olisi enemmän vapauksia toimia ilman suurempia rajoitteita. Uudistunut alkoholilainsäädäntö toteutettiin todella nopealla aikataululla, jonka takia mahdollisesti toteutus jäi hieman vajaaksi. Yrittäjät ja ravintoloitsijat jäivät kaipaamaan lisää, sillä uudistus rajoittaa vieläkin monen toimintaa, eikä tuonut toivomia vapautuksia. Kaiken myötä uudistus voitiin todeta silti hienoksi edistysaskeleeksi.
Työn teoriaosuudet käsittelivät uudistunutta anniskelulainsäädäntöä, ravintolakulttuuria sekä laadullista tutkimusta. Tutkimus toteutettiin haastattelemalla 12:sta ravintoloitsijaa sekä yrittäjää Tampereen seudun ruokaravintoloista, pubeista ja yökerhoista. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluin ja haastateltavien anonymiteetti säilytettiin. Haastattelukysymyksiä oli 15 ja haastattelut äänitettiin, jonka jälkeen ne litteroitiin ja väri koodattiin teemojen mukaan.
Haastateltavat ottivat alkuun uuden alkoholilainsäädännön hieman skeptisesti vastaan. Kuitenkin tutkimustuloksista voidaan todeta, että uudistus loi jännittyneitä, mutta iloisia tunteita. Kaikki vastaajat olivat sitä mieltä, että oli jo aikakin muutokselle, sillä moni vastaajista piti vanhaa alkoholilakia rajoittavana ja vanhanaikaisena. Haastatteluissa yhtenä tärkeimpänä asiana ilmeni, että uudistunut alkoholilaki ei ollut tuonut minkäänlaisia negatiivisia vaikutuksia mukanaan. Mielenkiintoisena huomiona todettiin, että suurin osa vastaajista oli sitä mieltä, ettei muutos vaikuta kauheasti heidän toimintatapoihin.
Haastatteluista voitiin todeta, että Suomi on vihdoin pääsemässä muun maailman tasolle ja ehkä jonakin päivänä tulevaisuudessa myös meillä olisi toimiva alkoholilainsäädäntö, jossa ravintoloitsijoilla ja yrittäjillä olisi enemmän vapauksia toimia ilman suurempia rajoitteita. Uudistunut alkoholilainsäädäntö toteutettiin todella nopealla aikataululla, jonka takia mahdollisesti toteutus jäi hieman vajaaksi. Yrittäjät ja ravintoloitsijat jäivät kaipaamaan lisää, sillä uudistus rajoittaa vieläkin monen toimintaa, eikä tuonut toivomia vapautuksia. Kaiken myötä uudistus voitiin todeta silti hienoksi edistysaskeleeksi.