Biohajoavan kartonkipakkauksen käyttöönotto
Hänninen, Pekka (2018)
Hänninen, Pekka
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018060612888
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018060612888
Tiivistelmä
Insinöörityössä selvitettiin, onko Snafu Oy:llä mahdollisuutta ottaa käyttöön biohajoavaa Aegle Barrier Plus -kartonkipakkausta muovisen tuotepakkauksen tilalle Silmusalaatti -tuotteelleen. Tiedettiin, että uuden pakkausmateriaalin käyttöönotto tulisi vaikuttamaan tuotantoprosessiin, joten insinöörityössä tuli selvittää, onko kartonkipakkauksen käyttöönotto mahdollista tuotantoteknisesti ja tuotelaadullisesti.
Tässä insinöörityössä selvitettiin uuden pakkausmateriaalin vaatimat muutokset tuotteen versotusprosessiin sekä pakkausmateriaalin mahdolliset laadulliset vaikutukset silmusalaattiin. Muovinen kuluttajapakkaus osallistuu silmusalaatin versotusprosessiin, mutta uuden kartonkisen kuluttajapakkauksen myötä tiedettiin tämän prosessin vaiheen muuttuvan. Insinöörityössä testattiin vaihtoehtoinen ratkaisu silmusalaattien säilyttämiseen versotusprosessissa sekä dokumentoitiin koeversotuksissa tapahtuvat painonmuutokset. Painonmuutoksesta ja tuotteen värissä tapahtuvasta muutoksesta voitiin päätellä, oliko versotusprosessi onnistunut. Työssä tehtiin myös tuotteen laatua mittaavia testejä, joissa arvioitiin silmusalaatin säilyvyyttä kartonkirasiassa. Tuotelaatutestissä käytettiin mittarina tuotteen massan muutosta ja sitä verrattiin muovirasiassa tapahtuvaan massan muutokseen. Työssä testattiin säilyvyyskokein myös lopuksi kaksi muuta kartonkipakkausvaihtoehtoa.
Työssä saatiin selville, että prosessimuutos on tuotantoteknisesti mahdollinen, mutta tuotelaadullisesti silmusalaatti ei säily Aegle Barrier Plus -kartonkirasiassa. Työn tulosten perusteella voitiin päätellä, että biohajoavassa kartonkirasiassa barrier-kerros ei estä tarpeeksi silmusalaatin soluhengitystä ja näin ollen silmusalaatti kuivuu muutamassa päivässä, kun sitä säilytetään kyseisessä kartonkirasiassa.
Tässä insinöörityössä selvitettiin uuden pakkausmateriaalin vaatimat muutokset tuotteen versotusprosessiin sekä pakkausmateriaalin mahdolliset laadulliset vaikutukset silmusalaattiin. Muovinen kuluttajapakkaus osallistuu silmusalaatin versotusprosessiin, mutta uuden kartonkisen kuluttajapakkauksen myötä tiedettiin tämän prosessin vaiheen muuttuvan. Insinöörityössä testattiin vaihtoehtoinen ratkaisu silmusalaattien säilyttämiseen versotusprosessissa sekä dokumentoitiin koeversotuksissa tapahtuvat painonmuutokset. Painonmuutoksesta ja tuotteen värissä tapahtuvasta muutoksesta voitiin päätellä, oliko versotusprosessi onnistunut. Työssä tehtiin myös tuotteen laatua mittaavia testejä, joissa arvioitiin silmusalaatin säilyvyyttä kartonkirasiassa. Tuotelaatutestissä käytettiin mittarina tuotteen massan muutosta ja sitä verrattiin muovirasiassa tapahtuvaan massan muutokseen. Työssä testattiin säilyvyyskokein myös lopuksi kaksi muuta kartonkipakkausvaihtoehtoa.
Työssä saatiin selville, että prosessimuutos on tuotantoteknisesti mahdollinen, mutta tuotelaadullisesti silmusalaatti ei säily Aegle Barrier Plus -kartonkirasiassa. Työn tulosten perusteella voitiin päätellä, että biohajoavassa kartonkirasiassa barrier-kerros ei estä tarpeeksi silmusalaatin soluhengitystä ja näin ollen silmusalaatti kuivuu muutamassa päivässä, kun sitä säilytetään kyseisessä kartonkirasiassa.