Keliaakikkoasiakkaan palvelun laadun arviointikriteeristö ruokaravintoloille ja ateriapalveluyrityksille
Varpa, Jonna (2010)
Varpa, Jonna
Savonia-ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010052410267
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010052410267
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on tutkimus- ja kehitystyö, jonka tavoitteena oli arvioida keliaakikkoasiakkaan palvelun laatua ruokaravintoloissa ja ateriapalveluyrityksissä sekä kehittää keliaakikkoasiakkaan palvelun laadun arviointikriteeristö ruokaravintoloille ja ateriapalveluyrityksille. Arviointikriteeristö on tarkoitettu ruokaravintoloille ja ateriapalveluyrityksille oman toiminnan itsearviointiin, kehittä-miseen ja laadun parantamiseen sekä uusien työntekijöiden perehdyttämiseen. Työn viitekehyksessä käsiteltiin keliaakikkoasiakkaan palveluun liittyviä erityispiirteitä, asiakaslähtöistä palvelua, palve-lun laatua, ravintolan toimintaprosesseja, palvelun riskianalyysien tekemistä ja omavalvontaa sekä palvelujen laatujohtamista.
Keliaakikkoasiakkaan palvelun laadun itsearviointiaineiston kehittämisessä käytettiin EFQM Excel-lence Modelia, joka on kehitetty Euroopan laatupalkintokriteeristöksi. Mallin perusteella pääarvi-ointialueiksi valittiin: johtajuus, toimintaperiaatteet ja ravitsemusstrategia, henkilöstö, kumppanuu-det ja resurssit sekä prosessit.
Itsearviointiaineisto pilotoitiin itsearviointitutkimuksena, joka tehtiin neljään erityyppiseen ravinto-laan ja kahteen ateriapalveluja tuottavaan yritykseen Kuopion seudulla. Tutkimuksen perusteella saatiin selville, että keliaakikoiden palvelemiseen kiinnitetään yrityksissä jo nykyisin huomiota, mutta parannettavaakin löytyi. Koska tutkimuksen mukaan johtajien ja henkilöstön keliakiaan liit-tyvän tietämyksen tunnistaminen ja kehittäminen perustuvat henkilön omaan kiinnostukseen ja itse-opiskeluun, tulisi entistä enemmän kiinnittää huomiota ravintoloiden henkilökunnan riittävään kou-lutukseen.
Kehitetystä itsearviointiaineistosta ja tutkimustuloksista johdettiin arviointikriteeristö. Tuloksista voitiin myös päätellä, että arviointikriteeristö soveltuu kaikkien ateriapalveluyritysten sekä ruokara-vintoloiden käyttöön, lukuun ottamatta tiukasti ketjuohjattuja yrityksiä, jotka eivät itsenäisesti pysty toimintaansa kehittämään, vaan ohjeistukset tulevat aina ketjulta. Tutkimuksessa mukana olleissa yrityksissä oltiin kiinnostuneita keliaakikkoasiakkaan palvelun kehittämisestä, joten arviointikritee-ristön koettiin tulevan tarpeeseen ja käyttöön. Kriteeristön tarvetta tulee lisäämään myös keliaaki-koiden jatkuvasti kasvava määrä.
Keliaakikkoasiakkaan palvelun laadun itsearviointiaineiston kehittämisessä käytettiin EFQM Excel-lence Modelia, joka on kehitetty Euroopan laatupalkintokriteeristöksi. Mallin perusteella pääarvi-ointialueiksi valittiin: johtajuus, toimintaperiaatteet ja ravitsemusstrategia, henkilöstö, kumppanuu-det ja resurssit sekä prosessit.
Itsearviointiaineisto pilotoitiin itsearviointitutkimuksena, joka tehtiin neljään erityyppiseen ravinto-laan ja kahteen ateriapalveluja tuottavaan yritykseen Kuopion seudulla. Tutkimuksen perusteella saatiin selville, että keliaakikoiden palvelemiseen kiinnitetään yrityksissä jo nykyisin huomiota, mutta parannettavaakin löytyi. Koska tutkimuksen mukaan johtajien ja henkilöstön keliakiaan liit-tyvän tietämyksen tunnistaminen ja kehittäminen perustuvat henkilön omaan kiinnostukseen ja itse-opiskeluun, tulisi entistä enemmän kiinnittää huomiota ravintoloiden henkilökunnan riittävään kou-lutukseen.
Kehitetystä itsearviointiaineistosta ja tutkimustuloksista johdettiin arviointikriteeristö. Tuloksista voitiin myös päätellä, että arviointikriteeristö soveltuu kaikkien ateriapalveluyritysten sekä ruokara-vintoloiden käyttöön, lukuun ottamatta tiukasti ketjuohjattuja yrityksiä, jotka eivät itsenäisesti pysty toimintaansa kehittämään, vaan ohjeistukset tulevat aina ketjulta. Tutkimuksessa mukana olleissa yrityksissä oltiin kiinnostuneita keliaakikkoasiakkaan palvelun kehittämisestä, joten arviointikritee-ristön koettiin tulevan tarpeeseen ja käyttöön. Kriteeristön tarvetta tulee lisäämään myös keliaaki-koiden jatkuvasti kasvava määrä.