Monikulttuurisen henkilöstön johtaminen : Case Finncatering Oy
Kërtyta, Kirsi (2010)
Kërtyta, Kirsi
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201005068033
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201005068033
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tutkimuskohteena olivat johtamismallit ja elintarvikealan tuotantoyritys Finncatering Oy, jossa on monen eri kulttuuritaustan tuotantotyöntekijöitä. Työn tavoitteena oli löytää kehittämisehdotuksia Finncatering Oy:n monikulttuurisen henkilöstön johtamisen ongelmakohtiin ja herättää ajatuksia siitä, kuinka monimuotoisuutta ohjataan. Tutkimuskysymykset olivat miten parantaa monikulttuurisen yrityksen kommunikointia, miten yhdistää tehtäväjohtaminen ja monimuotoisuuden johtaminen sekä vahvistaa esimiehen auktoriteettia. Työn tarkoituksena oli myös tuoda kulttuuriherkkä johtamismalli tuotantokeskeisen yrityksen käyttöön.
Tutkimuksen teoriaosuudessa avattiin työn johtamisen malleja tehtäväkeskeisestä mallista uusimpiin valmentaviin johtamismalleihin. Työ koostui monikulttuurisen henkilöstön johtamisen ajankohtaisuudesta Suomen työvoimantarjonta osiossa, johtamismallien teoriaosuudesta, Finncatering Oy:n esittelystä ja henkilöstön johtamistavoista.
Tutkimus oli laadullinen, koska Finncatering Oy:n johdolla on käytännön kokemusta monikulttuurisen henkilöstön johtamisesta. Tutkimuksessa haastateltiin tuotantopäällikkö Seléniä. Yrityksellä, tuotantopäälliköllä ja esimiehillä on monen vuoden kokemus monikansallisen henkilöstön käytännön johtamisesta ja haastattelun avulla pystyttiin ottamaan tutkimukseen mukaan käytännön kokemus esimiesten ohjeistamisesta.
Monikulttuurisen henkilöstön johtamisen ongelmakohtiin vastattiin tutkimuksen ja teorian perusteella johtopäätöksissä. Tutkimuksen tuloksena Finncatering Oy:n johtamismalliin syntyi kehitysehdotuksia, joita voidaan käyttää esimiesten ohjeistuksessa. Kehitysehdotukset koskivat monikulttuurisen henkilöstön kanssa kommunikointia ja esimiesten auktoriteetin lisäämistä. Tulokset kertoivat kuinka monimuotoisuutta voidaan johtaa myös tehtäväkeskeisessä työssä. Työ antoi ohjeistusta ja kehitysideoita siihen kuinka esimiestä voidaan valmentaa monikulttuurisuusherkkään johtamiseen.
Tutkimuksen teoriaosuudessa avattiin työn johtamisen malleja tehtäväkeskeisestä mallista uusimpiin valmentaviin johtamismalleihin. Työ koostui monikulttuurisen henkilöstön johtamisen ajankohtaisuudesta Suomen työvoimantarjonta osiossa, johtamismallien teoriaosuudesta, Finncatering Oy:n esittelystä ja henkilöstön johtamistavoista.
Tutkimus oli laadullinen, koska Finncatering Oy:n johdolla on käytännön kokemusta monikulttuurisen henkilöstön johtamisesta. Tutkimuksessa haastateltiin tuotantopäällikkö Seléniä. Yrityksellä, tuotantopäälliköllä ja esimiehillä on monen vuoden kokemus monikansallisen henkilöstön käytännön johtamisesta ja haastattelun avulla pystyttiin ottamaan tutkimukseen mukaan käytännön kokemus esimiesten ohjeistamisesta.
Monikulttuurisen henkilöstön johtamisen ongelmakohtiin vastattiin tutkimuksen ja teorian perusteella johtopäätöksissä. Tutkimuksen tuloksena Finncatering Oy:n johtamismalliin syntyi kehitysehdotuksia, joita voidaan käyttää esimiesten ohjeistuksessa. Kehitysehdotukset koskivat monikulttuurisen henkilöstön kanssa kommunikointia ja esimiesten auktoriteetin lisäämistä. Tulokset kertoivat kuinka monimuotoisuutta voidaan johtaa myös tehtäväkeskeisessä työssä. Työ antoi ohjeistusta ja kehitysideoita siihen kuinka esimiestä voidaan valmentaa monikulttuurisuusherkkään johtamiseen.