Työvoiman saatavuusongelmaan ratkaisuja ravintola-alalla : -näkemyksiä työvoiman saatavuuteen Restel Oy:ssä
Järvenpää, Sari (2017)
Järvenpää, Sari
Laurea-ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017121821847
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017121821847
Tiivistelmä
Laurea-ammattikorkeakoulu Tiivistelmä
Matkailu- ja palveluliiketoimista
Restonomi (AMK)
Sari Järvenpää
Työvoiman saatavuusongelmaan ratkaisuja ravintola-alalla
-näkemyksiä työvoiman saatavuuteen Restel Oy:ssä
Vuosi 2017 Sivumäärä 53
Opinnäytetyö oli tutkimuksellinen opinnäytetyö ja tarkoituksena oli tuottaa kehitysehdotuksia toi-meksiantajalle, joiden avulla helpotetaan työvoiman saatavuutta ja tutkimus rajattiin käsittele-mään maahanmuuttaja- työnhakijaryhmää. Opinnäytetyön tavoitteena oli löytää ratkaisuja maahanmuuttajien työllistymisen haasteisiin ja esteisiin, joiden avulla helpotetaan maahanmuuttajien työllistymistä ravintola-alalle. Toimeksiantaja opinnäytetyössä oli Restel Oy, joka on Suomen suurin hotelli- ja ravintola-alan toimija. Toimeksiantajalla on paljon työnhakijoita avoimiin työtehtäviin, mutta työnantajan ja työntekijöiden tarpeet eivät kohtaa toisiaan.
Restel toteuttaa seuraavan kahden vuoden ajan yhteiskuntavastuu- projektia, jonka tavoitteena on auttaa työllistymään henkilöitä, joilla on haasteita työllistyä muuten, joita ovat vähälle käytölle jääneet työnhakijaryhmät. Nämä työnhakijaryhmät ovat maahanmuuttajat, syrjäytymisvaarassa olevat nuoret, osa-aikatyökykyiset ja opiskelijat. Tavoitteena on ensin kartoittaa työllistymisen esteet ja haasteet ja tämän jälkeen pyrkiä löytämään ratkaisuja niihin. Tämän opinnäytetyön tulokset tulevat tukemaan Restelin omia tutkimuksia, kun yrityksessä aloitetaan suunnittelemaan uusia toimintamalleja, jolla helpotetaan työvoiman saatavuusongelmaa yrityksessä.
Kehitysehdotukset muodostuivat teemahaastattelujen avulla kerätystä tutkimusaineistosta, joiden avulla saatiin vastauksia tutkimuskysymyksiin, jota opinnäytetyön viitekehys ja aikaisemmin tehdyt tutkimukset tukivat. Haastateltavat olivat toimeksiantajan eri toimitasojen esimiehet, joilta saatiin myös kehitysehdotuksia. Opinnäytetyöntekijän kehitysehdotukset muodostivat kolme pääkäsitettä, joita ovat yhteistyö, perehdytys ja työympäristön monimuotoisuus ja sen muutokset. Näiden keinojen avulla tavoitteena oli helpottaa työvoiman saatavuusongelmaa ravintola-alalla. Yritysten kas-vun haasteena koettiin ravintola-alalla vallitseva työvoimapula, vaikka alalle koulutetaan jatkuvasti lisää työntekijöitä, on työtehtäviin vaikea löytää ammattitaitoista ja vastuuta ottavia työntekijöitä.
Asiasanat: Maahanmuuttajat Suomessa, Rekrytointi, Työvoiman saatavuusongelma
Matkailu- ja palveluliiketoimista
Restonomi (AMK)
Sari Järvenpää
Työvoiman saatavuusongelmaan ratkaisuja ravintola-alalla
-näkemyksiä työvoiman saatavuuteen Restel Oy:ssä
Vuosi 2017 Sivumäärä 53
Opinnäytetyö oli tutkimuksellinen opinnäytetyö ja tarkoituksena oli tuottaa kehitysehdotuksia toi-meksiantajalle, joiden avulla helpotetaan työvoiman saatavuutta ja tutkimus rajattiin käsittele-mään maahanmuuttaja- työnhakijaryhmää. Opinnäytetyön tavoitteena oli löytää ratkaisuja maahanmuuttajien työllistymisen haasteisiin ja esteisiin, joiden avulla helpotetaan maahanmuuttajien työllistymistä ravintola-alalle. Toimeksiantaja opinnäytetyössä oli Restel Oy, joka on Suomen suurin hotelli- ja ravintola-alan toimija. Toimeksiantajalla on paljon työnhakijoita avoimiin työtehtäviin, mutta työnantajan ja työntekijöiden tarpeet eivät kohtaa toisiaan.
Restel toteuttaa seuraavan kahden vuoden ajan yhteiskuntavastuu- projektia, jonka tavoitteena on auttaa työllistymään henkilöitä, joilla on haasteita työllistyä muuten, joita ovat vähälle käytölle jääneet työnhakijaryhmät. Nämä työnhakijaryhmät ovat maahanmuuttajat, syrjäytymisvaarassa olevat nuoret, osa-aikatyökykyiset ja opiskelijat. Tavoitteena on ensin kartoittaa työllistymisen esteet ja haasteet ja tämän jälkeen pyrkiä löytämään ratkaisuja niihin. Tämän opinnäytetyön tulokset tulevat tukemaan Restelin omia tutkimuksia, kun yrityksessä aloitetaan suunnittelemaan uusia toimintamalleja, jolla helpotetaan työvoiman saatavuusongelmaa yrityksessä.
Kehitysehdotukset muodostuivat teemahaastattelujen avulla kerätystä tutkimusaineistosta, joiden avulla saatiin vastauksia tutkimuskysymyksiin, jota opinnäytetyön viitekehys ja aikaisemmin tehdyt tutkimukset tukivat. Haastateltavat olivat toimeksiantajan eri toimitasojen esimiehet, joilta saatiin myös kehitysehdotuksia. Opinnäytetyöntekijän kehitysehdotukset muodostivat kolme pääkäsitettä, joita ovat yhteistyö, perehdytys ja työympäristön monimuotoisuus ja sen muutokset. Näiden keinojen avulla tavoitteena oli helpottaa työvoiman saatavuusongelmaa ravintola-alalla. Yritysten kas-vun haasteena koettiin ravintola-alalla vallitseva työvoimapula, vaikka alalle koulutetaan jatkuvasti lisää työntekijöitä, on työtehtäviin vaikea löytää ammattitaitoista ja vastuuta ottavia työntekijöitä.
Asiasanat: Maahanmuuttajat Suomessa, Rekrytointi, Työvoiman saatavuusongelma