Reseptejä säveltämisen ohjaukseen
Lataukset:
Editoija
Hartikainen, Suvi
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2017
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-328-051-9
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-328-051-9
Tiivistelmä
Uusien opetussuunnitelmien perusteet painottavat säveltämistä, musiikillista keksintää ja luovaa oman musiikin tuottamista kaikkialla missä musiikkia opetetaan – peruskouluissa, lukioissa, musiikkioppilaitoksissa ja vapaan sivistystyön parissa. Pedagogeille tämä tuo uudenlaisen haasteen. Miten saatella kaikki oppilaat iästä, musiikillisesta perehtyneisyydestä tai suuntautuneisuudesta riippumatta säveltämisen äärelle?
Opetushallituksen rahoittamassa Säveltämisen pedagogiikka - Säpe1 -koulutuskokonaisuussa (2016-2017) kerättiin hyviä käytänteitä ja toimintatapoja sekä jaettiin säveltämisen pedagogiikan osaamista ylitse oppilaitosrajojen.
Tämän julkaisun "reseptit" perustuvat pääosin Säpe1 –koulutuksessa kehiteltyihin, jaettuihin ja kokeiltuihin työtapoihin. Reseptien kirjaajina on koulutukseen osallistujia ja kouluttajia. Resepti-metaforalla viitataan kokkaukseen: aivan kuten ruuanlaitto, myös säveltäminen ja sen opettaminen nähdään toimintana, jota toistetaan uudestaan ja uudestaan, erilaisilla resepteillä eri tarkoituksiin. Lopputulemaa, sävellystä, soitetaan ja lauletaan kunnes aikanaan tehdään uusia sävellyksiä. Sävellysten tekeminen, jakaminen ja kuluttaminen on ekologisesti kestävää ja sosiaalisesti arvokasta toimintaa.
Julkaisun reseptien ohjeiden myötä lukija pääsee musiikkikasvattajan ja -pedagogin ”keittiöön” seuraamaan, minkälaista pedagogista valmistelua ja tausta-ajattelua pedagogit ovat oppilaiden säveltämistä ja musiikillista keksintää ohjatessaan tehneet.
Opetushallituksen rahoittamassa Säveltämisen pedagogiikka - Säpe1 -koulutuskokonaisuussa (2016-2017) kerättiin hyviä käytänteitä ja toimintatapoja sekä jaettiin säveltämisen pedagogiikan osaamista ylitse oppilaitosrajojen.
Tämän julkaisun "reseptit" perustuvat pääosin Säpe1 –koulutuksessa kehiteltyihin, jaettuihin ja kokeiltuihin työtapoihin. Reseptien kirjaajina on koulutukseen osallistujia ja kouluttajia. Resepti-metaforalla viitataan kokkaukseen: aivan kuten ruuanlaitto, myös säveltäminen ja sen opettaminen nähdään toimintana, jota toistetaan uudestaan ja uudestaan, erilaisilla resepteillä eri tarkoituksiin. Lopputulemaa, sävellystä, soitetaan ja lauletaan kunnes aikanaan tehdään uusia sävellyksiä. Sävellysten tekeminen, jakaminen ja kuluttaminen on ekologisesti kestävää ja sosiaalisesti arvokasta toimintaa.
Julkaisun reseptien ohjeiden myötä lukija pääsee musiikkikasvattajan ja -pedagogin ”keittiöön” seuraamaan, minkälaista pedagogista valmistelua ja tausta-ajattelua pedagogit ovat oppilaiden säveltämistä ja musiikillista keksintää ohjatessaan tehneet.