Ikääntyneiden hyvä ravitsemus : Opas palvelutalo Karpalokodin päivätoiminnan asiakkaille
Natunen, Maiju (2017)
Natunen, Maiju
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017120720114
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017120720114
Tiivistelmä
Ikääntyneiden ravitsemus on ajankohtainen aihe. Ikääntyneiden määrä väestössä kasvaa koko ajan, ja kotona asuvien ikääntyneiden määrä lisääntyy. Tutkitun tiedon pohjalta tiedetään, että riskit virhe-, vajaa- ja aliravitsemukseen kasvavat iän, sairauksien ja toiminta-kyvyn heikkenemisen myötä. Ikääntyneiden tiedot hyvän ravitsemuksen koostamisesta sekä oman ravitsemustilan seuraamisesta voivat olla heikot. Siksi ikääntyneille tulisikin antaa ajantasaista ja laadukasta tietoa ikääntyneiden hyvästä ravitsemuksesta.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on tuotteistamisprosessin tuloksena tuottaa ravitsemusopas Itä-Savon sairaanhoitopirin palvelutalo Karpalokodin päivätoimintaan osallistuville kotona asuville ikääntyneille. Opinnäytetyön tavoitteena on lisätä oppaan avulla ikääntyneiden tietoa hyvästä ravitsemuksesta, ikääntymisen vaikutuksista ravitsemukseen sekä keinoista, joilla ravitsemustilaa voidaan seurata ja korjata.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys muodostuu ikääntyneiden ravitsemussuosituksista, ikääntymisen vaikutuksista ravitsemustilaan, ravitsemustilan arvioimiseen ja seuraami-seen käytettävistä keinoista ja mittareista sekä ravitsemustilan korjaamiseen käytettävistä keinoista.
Ikääntyneiden hyvä ravitsemus -oppaan sisältö tuotettiin vastamaan opinnäytetyön tavoitteita. Toimeksiantajan toiveena oli, että opas olisi selkeä ja tiivis tietopaketti. Oppaan sisällön kehittelyssä myös tähän toiveeseen pyrittiin vastaamaan. Jatkokehitysideana nousi esille ajatus päiväkeskustoimintaan osallistuvien asiakkaiden ravitsemustilan seurannasta suorittamalla painonmittauksia sekä hyödyntämällä Mini Nutritional Assessment (MNA) ravitsemustilan arviointitestiä päiväkeskustoiminnan yhteydessä.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on tuotteistamisprosessin tuloksena tuottaa ravitsemusopas Itä-Savon sairaanhoitopirin palvelutalo Karpalokodin päivätoimintaan osallistuville kotona asuville ikääntyneille. Opinnäytetyön tavoitteena on lisätä oppaan avulla ikääntyneiden tietoa hyvästä ravitsemuksesta, ikääntymisen vaikutuksista ravitsemukseen sekä keinoista, joilla ravitsemustilaa voidaan seurata ja korjata.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys muodostuu ikääntyneiden ravitsemussuosituksista, ikääntymisen vaikutuksista ravitsemustilaan, ravitsemustilan arvioimiseen ja seuraami-seen käytettävistä keinoista ja mittareista sekä ravitsemustilan korjaamiseen käytettävistä keinoista.
Ikääntyneiden hyvä ravitsemus -oppaan sisältö tuotettiin vastamaan opinnäytetyön tavoitteita. Toimeksiantajan toiveena oli, että opas olisi selkeä ja tiivis tietopaketti. Oppaan sisällön kehittelyssä myös tähän toiveeseen pyrittiin vastaamaan. Jatkokehitysideana nousi esille ajatus päiväkeskustoimintaan osallistuvien asiakkaiden ravitsemustilan seurannasta suorittamalla painonmittauksia sekä hyödyntämällä Mini Nutritional Assessment (MNA) ravitsemustilan arviointitestiä päiväkeskustoiminnan yhteydessä.