Terveiden elintapojen edistäminen Kortelan alakoulussa
Westila, Eve (2017)
Westila, Eve
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017110216512
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017110216512
Tiivistelmä
Projektimuotoisen opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella ja toteuttaa Feel4Diabetes -tutkimushankkeen mukainen elintapainterventio Kortelan koululla. Tavoitteena oli suunnitellun ja toteutetun intervention kautta edistää alakouluikäisten lasten ja heidän perheidensä terveitä elintapoja tyypin 2 diabeteksen ehkäisemiseksi sekä edistää terveellisten elintapojen omaksumista koululla.
Opinnäytetyöprojekti toteutettiin yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen kanssa osana kansainvälistä Feel4Diabetes eli Fiilis–hanketta, jonka tavoitteena on kehittää ja testata koulu- ja yhteisölähtöistä interventiota terveellisempien elintapojen edistämiseksi alakouluikäisillä lapsilla tyypin 2 diabeteksen ehkäisemiseksi.
Valittu elintapainterventio toteutettiin huhtikuussa 2017 Kortelan alakoulussa. Luokat osallistuivat opettajien johdolla tuotteiden sokerimääriä esittelevään sokeripalanäyttelyyn, joka koostui kahdesta sokeri-informaatioposterista, jaettavista esitteistä sekä sokeripaloin havainnollistetusta päiväkohtaisesta sokerinsaantisuosituksesta ja 13 tuotteen sokeripitoisuuden havainnollistavasta näyttelystä. Näyttelyä seurasi aktivoiva sokeripalasuunnistus, jossa oppilaat suorittivat näyttelyssä esitettyihin tuotteisiin liittyen tehtäviä koulun pihamaalla. Elintapainterventio oli aikataulutettu kestämään oppitunnin verran, ja menetelmä oli koululla vapaasti käytettävissä viikon ajan.
Toteutettua elintapainetrventiota arvioitiin palautekyselyllä. Kyselyyn vastanneiden palaute oli pääasiassa positiivista ja valittu elintapainterventio koettiin kiinnostavana. Kiitosta sai menetelmän aktivoiva osuus, sokeripalasuunnistus, jonka koettiin parantavan näyttelyssä esitetyn tiedon omaksumista.
Sokeripalanäyttelyyn ja -suunnistukseen tarvittavat materiaalit jätettiin koululle myöhempää käyttöä varten. Lisäksi koululle ehdotettiin, että tulevaisuudessa oppilaat voisivat itse pystyttää näyttelyn. Tätä pidettiin hyvänä ideana.
Jatkossa voisi selvittää kyselytutkimuksena toteutuneiden elintapainterventioiden vaikuttavuutta ja laatua tiedon keräämiseksi, toiminnan kehittämiseksi ja jatkuvuuden turvaamiseksi, jotta menetelmät eivät jäisi yksittäisiksi kokeiluiksi
Opinnäytetyöprojekti toteutettiin yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen kanssa osana kansainvälistä Feel4Diabetes eli Fiilis–hanketta, jonka tavoitteena on kehittää ja testata koulu- ja yhteisölähtöistä interventiota terveellisempien elintapojen edistämiseksi alakouluikäisillä lapsilla tyypin 2 diabeteksen ehkäisemiseksi.
Valittu elintapainterventio toteutettiin huhtikuussa 2017 Kortelan alakoulussa. Luokat osallistuivat opettajien johdolla tuotteiden sokerimääriä esittelevään sokeripalanäyttelyyn, joka koostui kahdesta sokeri-informaatioposterista, jaettavista esitteistä sekä sokeripaloin havainnollistetusta päiväkohtaisesta sokerinsaantisuosituksesta ja 13 tuotteen sokeripitoisuuden havainnollistavasta näyttelystä. Näyttelyä seurasi aktivoiva sokeripalasuunnistus, jossa oppilaat suorittivat näyttelyssä esitettyihin tuotteisiin liittyen tehtäviä koulun pihamaalla. Elintapainterventio oli aikataulutettu kestämään oppitunnin verran, ja menetelmä oli koululla vapaasti käytettävissä viikon ajan.
Toteutettua elintapainetrventiota arvioitiin palautekyselyllä. Kyselyyn vastanneiden palaute oli pääasiassa positiivista ja valittu elintapainterventio koettiin kiinnostavana. Kiitosta sai menetelmän aktivoiva osuus, sokeripalasuunnistus, jonka koettiin parantavan näyttelyssä esitetyn tiedon omaksumista.
Sokeripalanäyttelyyn ja -suunnistukseen tarvittavat materiaalit jätettiin koululle myöhempää käyttöä varten. Lisäksi koululle ehdotettiin, että tulevaisuudessa oppilaat voisivat itse pystyttää näyttelyn. Tätä pidettiin hyvänä ideana.
Jatkossa voisi selvittää kyselytutkimuksena toteutuneiden elintapainterventioiden vaikuttavuutta ja laatua tiedon keräämiseksi, toiminnan kehittämiseksi ja jatkuvuuden turvaamiseksi, jotta menetelmät eivät jäisi yksittäisiksi kokeiluiksi