Viinitietämyksellä ruokapöytien herraksi : Viininmaisteluillallisen suunnittelua harrastelijatason asiakkaille
Madetoja, Mari (2017)
Madetoja, Mari
Lapin ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017092015258
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017092015258
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä selvitettiin aihetta viininmaisteluillallinen sekä tapahtuman suunnittelua toteutettavaksi pohjoisen Suomen toimintaympäristössä. Tavoit-teena oli laatia kyseiselle tapahtumalle menu, sisältäen ruoka- ja juomatuotteet, sekä käyden läpi huomioon otettavat seikat, kuten minkälaiselle viininmaisteluil-lalliselle olisi kysyntää, ja kuinka viinitrendit vaikuttavat tapahtuman suunnitte-luun.
Suunnitelma tehtiin yleiskattavaksi, mutta pääasiallisena kohteena on pohjoinen Suomi. Vaikka suunnitelma tehtiin kuvitteelliselle ravintolalle, voidaan pohjaa käyttää suunniteltaessa toimintaa omaan yritykseen. Työn loppuosassa on val-miiksi luonnosteltu menupohja sekä valmiiksi lasketut annoskortit ja kannatta-vuuslaskelmat.
Opinnäytetyössä koottiin kattava paketti niistä asioista, jotka tulisi ottaa huomi-oon suunnitteluvaiheessa. Työssä tehtiin myös analyysia suomalaisten viininos-totottumuksista viimeisten kolmen vuoden aikana, ja tulevaisuuden kansainväli-sistä viinitrendeistä. Nämä auttavat ymmärtämään paremmin sitä miksi kysei-nen viininmaisteluillallinen on niin ajankohtainen.
SWOT-analyysia ja prosessikaavioita apuna käyttäen tarkasteltiin tiiviimmin mahdollisia uhkia ja heikkoja kohtia. Näiden työkalujen avulla voidaan miettiä toiminnan kehittämistä, ja sitä mitkä voivat olla viininmaisteluillallisen kompas-tuskivet.
Opinnäytetyön koonnin pohjalta voidaan sanoa suomalaisten olevan kiinnostu-neita viineistä vuodesta toiseen entistä enemmän. Heidän kiinnostuksensa koh-distuu erityisesti ruoan ja viinin yhdistämiseen. Tässä opinnäytetyön aihe on osuva.
Suunnitelma tehtiin yleiskattavaksi, mutta pääasiallisena kohteena on pohjoinen Suomi. Vaikka suunnitelma tehtiin kuvitteelliselle ravintolalle, voidaan pohjaa käyttää suunniteltaessa toimintaa omaan yritykseen. Työn loppuosassa on val-miiksi luonnosteltu menupohja sekä valmiiksi lasketut annoskortit ja kannatta-vuuslaskelmat.
Opinnäytetyössä koottiin kattava paketti niistä asioista, jotka tulisi ottaa huomi-oon suunnitteluvaiheessa. Työssä tehtiin myös analyysia suomalaisten viininos-totottumuksista viimeisten kolmen vuoden aikana, ja tulevaisuuden kansainväli-sistä viinitrendeistä. Nämä auttavat ymmärtämään paremmin sitä miksi kysei-nen viininmaisteluillallinen on niin ajankohtainen.
SWOT-analyysia ja prosessikaavioita apuna käyttäen tarkasteltiin tiiviimmin mahdollisia uhkia ja heikkoja kohtia. Näiden työkalujen avulla voidaan miettiä toiminnan kehittämistä, ja sitä mitkä voivat olla viininmaisteluillallisen kompas-tuskivet.
Opinnäytetyön koonnin pohjalta voidaan sanoa suomalaisten olevan kiinnostu-neita viineistä vuodesta toiseen entistä enemmän. Heidän kiinnostuksensa koh-distuu erityisesti ruoan ja viinin yhdistämiseen. Tässä opinnäytetyön aihe on osuva.