Erityisruokavaliot : Ravitsemuksen opintojakso sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille
Litmanen, Riina; Turtiainen, Annika; Hölsä, Maisa; Kivelä, Annakaisa (2017)
Litmanen, Riina
Turtiainen, Annika
Hölsä, Maisa
Kivelä, Annakaisa
Saimaan ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017060111681
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017060111681
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa erityisruokavalio opintojakso Saimaan ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille. Tavoitteena oli saada sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille tietoa erityisruokavalioista ja korostaa ravitsemuksen merkitystä potilaan hoitotyössä sekä motivoida opiskelijoita omatoimiseen tiedonhakuun.
Aineistonkeruu tapahtui luotettavista lähteistä tutkittuun tietoon perustuen, sekä kirjallisuuteen ja ajan tasalla oleviin tutkimusnäyttöihin. Opintojakson aiheet rajattiin kattavaksi katsaukseksi vaikeimmista ja eniten ravitsemussuosituksista poikkeavista ruokavalioista. Opinnäytetyöhön pohjautuvalla luennolla käytiin läpi ravitsemussuositukset perusruokavalion kautta. Lisäksi luennolla käsitiin munuaisten vajaatoiminnan, suolistosairauksien, diabeteksen, verenohennuslääkityksen ja vajaaravitsemuksen vaatimia ruokavalioita.
Palautetta kokonaisuudesta keräsimme Learning Cafe- menetelmän avulla sekä Moodle-oppimisalustan palautealustalla, johon opiskelijat saivat antaa nimetöntä palautetta. Tulokset osoittivat, että opintojaksokokonaisuudesta oli hyötyä ja ravitsemuksen opetusta kaivattaisiin enemmän.
Opinnäytetyön tuotoksena syntynyttä Moodle-oppimisalustaa pystytään hyödyntämään jatkossakin, sillä se jää Saimaan ammattikorkeakoulun opettajien käyttöön tuleville opintojaksoille.
Jatkotutkimusaiheena voitaisiin paneutua tarkemmin vajaaravitsemusseulaan ja sen käyttöön. Toisena aiheena olisi tärkeää tutkia, kuinka ravitsemushoito huomioidaan käytännön hoitotyössä.
Aineistonkeruu tapahtui luotettavista lähteistä tutkittuun tietoon perustuen, sekä kirjallisuuteen ja ajan tasalla oleviin tutkimusnäyttöihin. Opintojakson aiheet rajattiin kattavaksi katsaukseksi vaikeimmista ja eniten ravitsemussuosituksista poikkeavista ruokavalioista. Opinnäytetyöhön pohjautuvalla luennolla käytiin läpi ravitsemussuositukset perusruokavalion kautta. Lisäksi luennolla käsitiin munuaisten vajaatoiminnan, suolistosairauksien, diabeteksen, verenohennuslääkityksen ja vajaaravitsemuksen vaatimia ruokavalioita.
Palautetta kokonaisuudesta keräsimme Learning Cafe- menetelmän avulla sekä Moodle-oppimisalustan palautealustalla, johon opiskelijat saivat antaa nimetöntä palautetta. Tulokset osoittivat, että opintojaksokokonaisuudesta oli hyötyä ja ravitsemuksen opetusta kaivattaisiin enemmän.
Opinnäytetyön tuotoksena syntynyttä Moodle-oppimisalustaa pystytään hyödyntämään jatkossakin, sillä se jää Saimaan ammattikorkeakoulun opettajien käyttöön tuleville opintojaksoille.
Jatkotutkimusaiheena voitaisiin paneutua tarkemmin vajaaravitsemusseulaan ja sen käyttöön. Toisena aiheena olisi tärkeää tutkia, kuinka ravitsemushoito huomioidaan käytännön hoitotyössä.