Broilerin reidenleikkuun kehittäminen
Harju, Tomi (2017)
Harju, Tomi
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017062013852
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017062013852
Tiivistelmä
Opinnäytetyö käsittelee Atria Suomen, Nurmon siipikarjaleikkaamon broilerin reiden luuttomaksi leikkuun kehittämistä. Työn tavoitteena oli saada parempi leikkuutehokkuus ja saanto sekä kehittää nykyisiä prosesseja ja suunnitella mahdollista uutta leikkuutapaa.
Opinnäytetyön teoria osuudessa käydään läpi, mitä on Lean johtaminen ja erityisesti mitä tämän ajattelutavan mukaan on seitsemän eri hukkaa.
Työssä on selvitetty nykyinen prosessikuvaus, kapasiteetti, leikkuutehokkuus sekä mistä liha raaka-aineen prosessihävikki tulee ja kuinka se voidaan estää. Työssä on lisäksi selvitetty menetelmäkehityksen vaikutusta prosessiin erityisesti leikkuutehokkuuden kannalta. Selvityksien perusteella on saatu laskettua mahdollinen säästöpotentiaali.
Työn tuloksena on pystytty vähentämään prosessihävikkiä ja selvityksien perusteella pystyttä aloittamaan uudenlainen leikkuutapa, joka nopeuttaa leikkaamista.
Yhteenvetona työ oli tärkeä tehdä koska broilerin luuttoman reisilihan merkitys on kasvanut verrattuna aiempaan, eikä tästä aiheesta oltu aiemmin tehty selvitystä.
Opinnäytetyön teoria osuudessa käydään läpi, mitä on Lean johtaminen ja erityisesti mitä tämän ajattelutavan mukaan on seitsemän eri hukkaa.
Työssä on selvitetty nykyinen prosessikuvaus, kapasiteetti, leikkuutehokkuus sekä mistä liha raaka-aineen prosessihävikki tulee ja kuinka se voidaan estää. Työssä on lisäksi selvitetty menetelmäkehityksen vaikutusta prosessiin erityisesti leikkuutehokkuuden kannalta. Selvityksien perusteella on saatu laskettua mahdollinen säästöpotentiaali.
Työn tuloksena on pystytty vähentämään prosessihävikkiä ja selvityksien perusteella pystyttä aloittamaan uudenlainen leikkuutapa, joka nopeuttaa leikkaamista.
Yhteenvetona työ oli tärkeä tehdä koska broilerin luuttoman reisilihan merkitys on kasvanut verrattuna aiempaan, eikä tästä aiheesta oltu aiemmin tehty selvitystä.