Umpilehmän ruokinta
Hentilä, Hanna-Sisko (2017)
Hentilä, Hanna-Sisko
Savonia-ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705158182
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705158182
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä selvitettiin naudan ummessaolokauden vaiheita ja sen ajan ruokintaa. Työssä kerrottiin ruokintaperäisistä sairauksista yleisimmät sairaudet, joita voidaan ennaltaehkäistä ruokinnalla. Ummessaolokauden ruokinnan vaikutus tulevaan lypsykauteen selvitettiin myös. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa koulutusmateriaalia tulevalle hankkeelle.
Työssä selvitettiin ummessaolokauden vaiheet, sekä erityishuomiot ruokinnassa kussakin vaiheessa. Opinnäytetyössä tehtiin myös kyselytutkimus lypsykarjatiloille, jossa selvitettiin umpilehmien ruokintaa, sekä ruokintaperäisten sairauksien yleisyyttä. Osana opinnäytetyötä tehtiin sähköinen opas umpilehmän ruokinnasta.
Opas löytyy osoitteesta: https://blogi.savonia.fi/umpilehmanruokinta/.
Työn toimeksiantaja oli Savonia-ammattikorkeakoulu. Opinnäytetyö liittyi hankkeeseen, joka keskittyi umpilehmien hoidon, olosuhteiden sekä ruokinnan parantamiseen. Raportissa kerrottiin kyselytutkimuksen menetelmät sekä sen tulokset. Kyselytutkimuksen tuloksien ja teorian perusteella pystyttiin nostamaan esille yleisimpiä ruokinnallisia sairauksia, ja kertomaan niiden ennaltaehkäisystä. Tuloksista selvisi, että poikimahalvaus ja ketoosi olivat sairauksista yleisimmät, kun hapanpötsi ja juoksutusmahan siirtymä olivat harvinaisempia. Kaikkia neljää sairautta esiintyi tiloilla, joten oppaassa kerrottiin myös harvinaisemmista sairauksista.
Moni kyselytutkimukseen vastanneista koki umpilehmien ruokinnan haastavana, ryhmittelyn puutteellisuuden takia, mikä otettiin myös oppaassa huomioon. Kuntoluokka säilyy läpi ummessaolokauden helpommin, kun umpilehmät on ryhmitelty erilleen lypsävistä. Oikea kuntoluokka edesauttaa lypsylehmää pysymään terveenä poikimisen jälkeen. Oikeaoppinen ruokinta ummessaolokaudella auttaa lehmän vastustuskyvyn pysymistä hyvänä, jolloin utaretulehdukset vähenevät. Hyvä vastustuskyky myös suojaa lehmää bakteereiden sekä virusten aiheuttamilta sairauksilta. Ruokinta kokonaisuudessaan on laaja käsite ja eri tiloilla voi olla erilaisia käytänteitä, jotka ovat heillä toimivia.
Sähköistä opasta voi jatkossa päivittää sekä lisätä tietoa. Oppaaseen voi lisätä rehuvalmisteita, joita käytetään ummessaolokauden eri vaiheissa. Millä rehuilla lypsylehmän ummessaolokauden ravintotarpeet saa täytettyä, mahdollisimman taloudellisesti.
Työssä selvitettiin ummessaolokauden vaiheet, sekä erityishuomiot ruokinnassa kussakin vaiheessa. Opinnäytetyössä tehtiin myös kyselytutkimus lypsykarjatiloille, jossa selvitettiin umpilehmien ruokintaa, sekä ruokintaperäisten sairauksien yleisyyttä. Osana opinnäytetyötä tehtiin sähköinen opas umpilehmän ruokinnasta.
Opas löytyy osoitteesta: https://blogi.savonia.fi/umpilehmanruokinta/.
Työn toimeksiantaja oli Savonia-ammattikorkeakoulu. Opinnäytetyö liittyi hankkeeseen, joka keskittyi umpilehmien hoidon, olosuhteiden sekä ruokinnan parantamiseen. Raportissa kerrottiin kyselytutkimuksen menetelmät sekä sen tulokset. Kyselytutkimuksen tuloksien ja teorian perusteella pystyttiin nostamaan esille yleisimpiä ruokinnallisia sairauksia, ja kertomaan niiden ennaltaehkäisystä. Tuloksista selvisi, että poikimahalvaus ja ketoosi olivat sairauksista yleisimmät, kun hapanpötsi ja juoksutusmahan siirtymä olivat harvinaisempia. Kaikkia neljää sairautta esiintyi tiloilla, joten oppaassa kerrottiin myös harvinaisemmista sairauksista.
Moni kyselytutkimukseen vastanneista koki umpilehmien ruokinnan haastavana, ryhmittelyn puutteellisuuden takia, mikä otettiin myös oppaassa huomioon. Kuntoluokka säilyy läpi ummessaolokauden helpommin, kun umpilehmät on ryhmitelty erilleen lypsävistä. Oikea kuntoluokka edesauttaa lypsylehmää pysymään terveenä poikimisen jälkeen. Oikeaoppinen ruokinta ummessaolokaudella auttaa lehmän vastustuskyvyn pysymistä hyvänä, jolloin utaretulehdukset vähenevät. Hyvä vastustuskyky myös suojaa lehmää bakteereiden sekä virusten aiheuttamilta sairauksilta. Ruokinta kokonaisuudessaan on laaja käsite ja eri tiloilla voi olla erilaisia käytänteitä, jotka ovat heillä toimivia.
Sähköistä opasta voi jatkossa päivittää sekä lisätä tietoa. Oppaaseen voi lisätä rehuvalmisteita, joita käytetään ummessaolokauden eri vaiheissa. Millä rehuilla lypsylehmän ummessaolokauden ravintotarpeet saa täytettyä, mahdollisimman taloudellisesti.