Tulevien anniskelulainsäädännön muutosten vaikutus Etelä-Karjalan ravintolatoimintaan
Montonen, Timo (2017)
Montonen, Timo
Saimaan ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201703103126
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201703103126
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoitus oli selvittää, miten anniskelulainsäädännön muutokset vaikuttavat Etelä-Karjalan anniskeluravintolatoimintaan. Tutkimuksessa selvitettiin, mitkä lainsäädännön pykälät muuttuvat, ja miten nämä vaikuttavat ravintolatoimintaan. Opinnäytetyön idea syntyi ohjaavan opettajan toimesta. Koska aihe oli hyvin ajankohtainen sekä mielenkiintoinen, tästä päätettiin tehdä opinnäytetyö. Tässä työssä ei ollut yhteistyökumppania eikä toimeksiantajaa.
Teoriaosuudessa aiheen ajankohtaisuuden takia käytettiin hyvin paljon verkkolähteitä, mutta tietoa poimittiin hyvin paljon myös Valviran sivuilta, lehdistä, lehtiartikkeleista sekä aiheeseen liittyvästä kirjallisuudesta. Tutkimus oli laadullinen eli kvalitatiivinen tutkimus. Se toteutettiin haastattelemalla ravintolapäälliköitä kasvotusten ja haastattelut nauhoitettiin. Haastattelujen ajat sovittiin kasvotusten, puhelimitse sekä sähköpostitse. Ravintolapäälliköille lähetettiin sähköpostiin teemat, jotta he voisivat perehtyä aiheeseen, ja viikon sisällä toteutettiin haastattelu. Haastateltavat ravintolapäälliköt työskentelevät Imatran ja Lappeenrannan seudulla sijaitsevissa ravintoloissa.
Tuloksista pääteltiin, että anniskelulainsäädännön tuleva muutos on kokonaisuudessaan hyvä asia. Lakimuutos antaisi ravintolapäälliköille enemmän vastuuta, toimintavaltaa sekä vapaat kädet toimimiseen. Nykyinen lainsäädäntö oli heidän mielestään hyvin kankea ja täynnä pykäliä. Ravintolapäälliköiden mielestä Suomeen kaivataan avoimempi ja rennompi lainsäädäntö, jotta ravintolapäälliköillä olisi itsellään se vastuu. Tutkimuksesta tuli ilmi myös mahdollisia negatiivisia vaikutuksia, kuten esimerkiksi katteiden epätäsmällisyyden ja hukkatuotteiden määrän suureneminen. Suurimmaksi osaksi lakimuutos toisi kuitenkin pirteyttä ja rentoutta anniskeluravintoloiden toimintaan.
Teoriaosuudessa aiheen ajankohtaisuuden takia käytettiin hyvin paljon verkkolähteitä, mutta tietoa poimittiin hyvin paljon myös Valviran sivuilta, lehdistä, lehtiartikkeleista sekä aiheeseen liittyvästä kirjallisuudesta. Tutkimus oli laadullinen eli kvalitatiivinen tutkimus. Se toteutettiin haastattelemalla ravintolapäälliköitä kasvotusten ja haastattelut nauhoitettiin. Haastattelujen ajat sovittiin kasvotusten, puhelimitse sekä sähköpostitse. Ravintolapäälliköille lähetettiin sähköpostiin teemat, jotta he voisivat perehtyä aiheeseen, ja viikon sisällä toteutettiin haastattelu. Haastateltavat ravintolapäälliköt työskentelevät Imatran ja Lappeenrannan seudulla sijaitsevissa ravintoloissa.
Tuloksista pääteltiin, että anniskelulainsäädännön tuleva muutos on kokonaisuudessaan hyvä asia. Lakimuutos antaisi ravintolapäälliköille enemmän vastuuta, toimintavaltaa sekä vapaat kädet toimimiseen. Nykyinen lainsäädäntö oli heidän mielestään hyvin kankea ja täynnä pykäliä. Ravintolapäälliköiden mielestä Suomeen kaivataan avoimempi ja rennompi lainsäädäntö, jotta ravintolapäälliköillä olisi itsellään se vastuu. Tutkimuksesta tuli ilmi myös mahdollisia negatiivisia vaikutuksia, kuten esimerkiksi katteiden epätäsmällisyyden ja hukkatuotteiden määrän suureneminen. Suurimmaksi osaksi lakimuutos toisi kuitenkin pirteyttä ja rentoutta anniskeluravintoloiden toimintaan.