Kokemusasiantuntijuus syömishäiriöiden hoidossa : Ammattilaisten kokemuksia
Haponen, Heini-Mari (2016)
Haponen, Heini-Mari
Tampereen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016112918193
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016112918193
Tiivistelmä
Opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä Syömishäiriöliitto–SYLI ry:n kanssa. Opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa syömishäiriötä sairastavien tai heidän läheistensä kanssa työskentelevien ammattihenkilöiden kokemuksia kokemusasiantuntijuudesta syömishäiriöiden hoidossa. Tavoitteena oli antaa tietoa kokemusasiantuntijuudesta syömishäiriöiden hoidossa, erityisesti sen näkyvyydestä, hyödyistä sekä haasteista ammattihenkilöiden kokemina. Opinnäytetyö tehtiin kvalitatiivisella tutkimusmenetelmällä. Aineisto kerättiin viidellä teemahaastattelulla ja analysoitiin aineistolähtöistä sisällönanalyysia käyttäen.
Tulosten mukaan ammattilaiset kokivat kokemusasiantuntijuudesta olevan hyötyä niin omalle työlleen kuin sairastuneille ja läheisille. Kokemusasiantuntijuuden hyödyistä syömishäiriöiden hoidossa esille nousivat muun muassa sairastuneen ajatusmaailman avautuminen, ammattilaisen uskon kasvaminen omaan työhönsä sekä asiakaslähtöisyyden ja yksilöllisyyden huomioiminen hoidossa. Kokemustiedon nähtiin täydentävän teoriatietoa ja antavan uutta näkökulmaa ammattilaisten työskentelyyn. Kokemusasiantuntijuuden haasteina pidettiin muun muassa rahaan ja aikaan liittyviä seikkoja. Lisäksi ammattilaisilla arveltiin olevan ennakkoluuloja ja epävarmuutta kokemusasiantuntijuuden käyttöä kohtaan. Kokemusasiantuntijuuden käytön lisäämisen arveltiin vaativan lisää tietoa sekä kokemuksia sen käytöstä ammattilaisille.
Jatkotutkimusehdotuksiksi nousivat kokemusasiantuntijuuden tutkiminen potilaiden, läheisten ja kokemusasiantuntijoiden näkökulmasta. Lisäksi ammattilaisten kokemuksia olisi hyvä jatkossa tutkia alueellisesti laajemmin sekä suuremmalla osallistujamäärällä.
Tulosten mukaan ammattilaiset kokivat kokemusasiantuntijuudesta olevan hyötyä niin omalle työlleen kuin sairastuneille ja läheisille. Kokemusasiantuntijuuden hyödyistä syömishäiriöiden hoidossa esille nousivat muun muassa sairastuneen ajatusmaailman avautuminen, ammattilaisen uskon kasvaminen omaan työhönsä sekä asiakaslähtöisyyden ja yksilöllisyyden huomioiminen hoidossa. Kokemustiedon nähtiin täydentävän teoriatietoa ja antavan uutta näkökulmaa ammattilaisten työskentelyyn. Kokemusasiantuntijuuden haasteina pidettiin muun muassa rahaan ja aikaan liittyviä seikkoja. Lisäksi ammattilaisilla arveltiin olevan ennakkoluuloja ja epävarmuutta kokemusasiantuntijuuden käyttöä kohtaan. Kokemusasiantuntijuuden käytön lisäämisen arveltiin vaativan lisää tietoa sekä kokemuksia sen käytöstä ammattilaisille.
Jatkotutkimusehdotuksiksi nousivat kokemusasiantuntijuuden tutkiminen potilaiden, läheisten ja kokemusasiantuntijoiden näkökulmasta. Lisäksi ammattilaisten kokemuksia olisi hyvä jatkossa tutkia alueellisesti laajemmin sekä suuremmalla osallistujamäärällä.