Ympärivuorokautisessa laitoshoidossa olevien ikääntyneiden ruokalistan kehittäminen : Case: Palvelukeskus Jalmiinakoti, Perho
Puoliväli, Milla (2016)
Puoliväli, Milla
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016111416152
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016111416152
Tiivistelmä
Palvelukeskus Jalmiinakoti on hoito- ja palveluasumisyksikkö, joka sijaitsee Perhon kunnassa. Palvelukeskuksessa on 33 tehostetun palveluasumisen paikkaa sekä kolme palveluasumisen intervallipaikkaa.
Opinnäytetyön tavoitteena oli antaa kehitysehdotuksia Palvelukeskus Jalmiinakodin olemassa olevaan kolmen viikon ruokalistaan niin, että se vastaisi ravintosisällöltään paremmin ikääntyneiden ravitsemussuosituksia (2010). Suositusten mukaan kokonaisrasvan osuus tulisi olla 25–40 E-% ja tyydyttyneiden rasvahappojen osuus alle 10 E-%. Hiilihydraateille suositeltava päiväsaanti on 45–60 E-% ja proteiinille 15–20 E-%. Suolan määrä päivää kohden tulisi olla alle 5 grammaa ja kuidun määrä vähintään 25–35 grammaa. Päivän saantisuositus kalsiumille on 800 mg, C-vitamiinille 75 mg ja raudalle 9 mg.
Kehittämistyö aloitettiin tutustumalla alkuperäisiin ruokalistoihin ja resepteihin. Tämän jälkeen alkuperäiset reseptit syötettiin Jamix Ruoka-ohjelmaan, jonka avulla laskettiin ruokien energia- ja ravintoainesisällöt. Niitä verrattiin ikääntyneiden ravitsemussuosituksiin (2010). Vertausten tuloksena selvisi, että suolan määrä ja kovan rasvan osuus ruoissa olivat reilusti yli suositusten. Lisäksi kuidun ja C-vitamiinin saanti oli liian vähäistä.
Tulosten perusteella suolan ja kovan rasvan saantia piti vähentää ja kuidun ja C-vitamiinin saantia lisätä. Suolan saantia vähennettiin valitsemalla elintarvikkeista vähäsuolaisia vaihtoehtoja ja käyttämällä ruoanvalmistuksessa mahdollisimman vähän suolaa. Kovan rasvan saantia vähennettiin vaihtamalla sitä sisältävät elintarvikkeet vähemmän rasvaa sisältäviin tai enemmän pehmeää rasvaa sisältäviin tuotteisiin. Kuidun saantia lisättiin valitsemalla tarjottaville ruoille enemmän kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä täysjyväviljavalmisteita. C-vitamiinin saantia lisättiin kasvisten, hedelmien ja marjojen avulla. Kun ikääntyneille tarjottava ruoka on ravitsemussuositusten mukaista, se osaltaan auttaa vajaaravitsemuksen ehkäisyssä, vanhusten terveyden, toimintakyvyn ja elämänlaadun ylläpidossa sekä nopeuttaa sairauksista toipumista.
Opinnäytetyön tavoitteena oli antaa kehitysehdotuksia Palvelukeskus Jalmiinakodin olemassa olevaan kolmen viikon ruokalistaan niin, että se vastaisi ravintosisällöltään paremmin ikääntyneiden ravitsemussuosituksia (2010). Suositusten mukaan kokonaisrasvan osuus tulisi olla 25–40 E-% ja tyydyttyneiden rasvahappojen osuus alle 10 E-%. Hiilihydraateille suositeltava päiväsaanti on 45–60 E-% ja proteiinille 15–20 E-%. Suolan määrä päivää kohden tulisi olla alle 5 grammaa ja kuidun määrä vähintään 25–35 grammaa. Päivän saantisuositus kalsiumille on 800 mg, C-vitamiinille 75 mg ja raudalle 9 mg.
Kehittämistyö aloitettiin tutustumalla alkuperäisiin ruokalistoihin ja resepteihin. Tämän jälkeen alkuperäiset reseptit syötettiin Jamix Ruoka-ohjelmaan, jonka avulla laskettiin ruokien energia- ja ravintoainesisällöt. Niitä verrattiin ikääntyneiden ravitsemussuosituksiin (2010). Vertausten tuloksena selvisi, että suolan määrä ja kovan rasvan osuus ruoissa olivat reilusti yli suositusten. Lisäksi kuidun ja C-vitamiinin saanti oli liian vähäistä.
Tulosten perusteella suolan ja kovan rasvan saantia piti vähentää ja kuidun ja C-vitamiinin saantia lisätä. Suolan saantia vähennettiin valitsemalla elintarvikkeista vähäsuolaisia vaihtoehtoja ja käyttämällä ruoanvalmistuksessa mahdollisimman vähän suolaa. Kovan rasvan saantia vähennettiin vaihtamalla sitä sisältävät elintarvikkeet vähemmän rasvaa sisältäviin tai enemmän pehmeää rasvaa sisältäviin tuotteisiin. Kuidun saantia lisättiin valitsemalla tarjottaville ruoille enemmän kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä täysjyväviljavalmisteita. C-vitamiinin saantia lisättiin kasvisten, hedelmien ja marjojen avulla. Kun ikääntyneille tarjottava ruoka on ravitsemussuositusten mukaista, se osaltaan auttaa vajaaravitsemuksen ehkäisyssä, vanhusten terveyden, toimintakyvyn ja elämänlaadun ylläpidossa sekä nopeuttaa sairauksista toipumista.