Ravintoloissa järjestettyjen tapahtumien erityispiirteet
Vainikainen, Saara (2007)
Vainikainen, Saara
Lahden ammattikorkeakoulu
2007
All rights reserved
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö käsittelee ravintoloissa järjestettyjen tapahtumien eroja verrattuna muualla järjestettyihin tapahtumiin. Tarkoituksena oli pyrkiä selvittämään tärkeimmät huomionarvoiset asiat ravintolatapahtumaa suunniteltaessa, jotta tapahtumasta tulisi menestyksekäs, sekä alan toimijoiden näkemys ravintolatapahtumien tulevaisuuden kehityksestä. Tutkimusmenetelmänä on käytetty teemahaastattelun ideaa noudattelevaa kyselyä, johon vastaajiksi valittiin henkilöitä, jotka järjestävät tapahtumia ravintoloissa ja joilla on mahdollisimman monipuolinen kokemustausta tapahtumajärjestämisen saralta. Vastauksista ilmeni, että tärkeimpiä huomionarvoisia asioita ovat erityisesti tilojen oikea valinta, sekä ohjelman ajankohtaisuus ja sopivuus valittuun ravintolaan. Ravintolan normaalia asiakaskuntaa ei pidä unohtaa tapahtumaa suunniteltaessa, vaan tapahtuma on suunniteltava sellaiseksi että se kiinnostaa myös heitä. Ravintolan oma henkilökunta on myös usein mukana tapahtuman toteutuksessa, jolloin kaikkien ammattitaidosta ei ole takuita. Eniten vastauksissa kuitenkin korostettiin anniskelun vaikutusten huomioonottamista jo suunnitteluvaiheessa sen vahvan roolin vuoksi. Yksittäisiä menestyksen varmistavia tekijöitä ei koeta pystyttävän erottelemaan, vaan tapahtuma on aina oma kokonaisuutensa. Menestyksen mittareina pidetään niin kävijämäärää, tunnelmaa, sekä saavutettua taloudellista hyötyä, niin ravintolamyynnin puolesta, kuin tapahtuman kokonaistuoton mukaan. Tulevaisuuden haasteena tapahtumien järjestävät näkevät kasvavan âmikään ei riitäâ -asenteen, joka vaatii tapahtumien järjestäjiltä yhä enemmän. Asiakkaat myös tahtovat nähdä yhä suurempi artisteja jokaisessa tapahtumassa. Tutkimus jäi selvästi tavoitteistaan, sillä vastausten määrä oli ratkaisevasti liian pieni, mutta se herätti lukuisia ideoita jatkotutkimusten aiheiksi.