Herneen kylvötiheys kokoviljasäilörehussa
Hollanti, Ville; Äijö, Heikki (2016)
Hollanti, Ville
Äijö, Heikki
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016061412906
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016061412906
Tiivistelmä
Kokoviljasäilörehu on lisääntynyt nautakarjan karkearehuna. Kokoviljasäilörehu on perinteisesti tehty viljoista, mutta nykyisin seokseen usein lisätään erilaisia palkokasveja, kuten hernettä. Palkokasvit nostavat kokoviljasäilörehun satoa, valkuaispitoisuutta ja sulavuutta.
Valkuaisomavaraisuuden nostaminen nautakarjatilalla on taloudellisesti usein kannattavaa ja kokoviljasäilörehun viljely tarjoaa mahdollisuuden monipuolisempaan viljelykiertoon.
Ilmajoen koulutilan viljelykokeessa tutkittiin kolmea eri hernelajiketta: kahta vihantalajiketta, Florida ja Arvika ja yhtä puitavaa lajiketta, Hulda. Kokeessa oli myös kolmea eri tiheyttä ja kahta eri tukikasvia. Tiheydet olivat herneellä 30, 45 ja 60 kpl/m2 sekä viljalla 200 kpl/m2. Tukikasveina olivat vehnä ja ohra-kaura. Kasvustonäytteitä kerättiin kaksi kertaa, heinäkuun lopussa ja elokuun alussa. Näytteet analysoitiin Valion Seinäjoen laboratoriossa.
Yhden vuoden viljelykokeessa havaittiin puitavan hernelajikkeen sadon nousevan tiheyden myötä kun taas vihantalajikkeet jopa kärsivät liian suuresta tiheydestä. Puitava lajike hyötyi myöhemmästä korjuusta, mutta vihantalajikkeet eivät huomattavasti hyötyneet pidemmästä kasvuajasta. Tulokset ovat vain yhdeltä vuodelta, joten yleistettäviä tuloksia on vaikea sanoa. Myös mittausvirheet ja analysointivirheet saattavat vääristää tuloksia.
Talouden näkökulmasta herneen kylvötiheys kokoviljasäilörehun kasvustossa vaikuttaa korjattavan sadon kuiva-ainepitoisuuteen ja energiatasoon. Kuiva-ainepitoisuuden ja energiatason on oltava korkeita, jotta seoskasvuston viljely olisi kannattavaa.
Valkuaisomavaraisuuden nostaminen nautakarjatilalla on taloudellisesti usein kannattavaa ja kokoviljasäilörehun viljely tarjoaa mahdollisuuden monipuolisempaan viljelykiertoon.
Ilmajoen koulutilan viljelykokeessa tutkittiin kolmea eri hernelajiketta: kahta vihantalajiketta, Florida ja Arvika ja yhtä puitavaa lajiketta, Hulda. Kokeessa oli myös kolmea eri tiheyttä ja kahta eri tukikasvia. Tiheydet olivat herneellä 30, 45 ja 60 kpl/m2 sekä viljalla 200 kpl/m2. Tukikasveina olivat vehnä ja ohra-kaura. Kasvustonäytteitä kerättiin kaksi kertaa, heinäkuun lopussa ja elokuun alussa. Näytteet analysoitiin Valion Seinäjoen laboratoriossa.
Yhden vuoden viljelykokeessa havaittiin puitavan hernelajikkeen sadon nousevan tiheyden myötä kun taas vihantalajikkeet jopa kärsivät liian suuresta tiheydestä. Puitava lajike hyötyi myöhemmästä korjuusta, mutta vihantalajikkeet eivät huomattavasti hyötyneet pidemmästä kasvuajasta. Tulokset ovat vain yhdeltä vuodelta, joten yleistettäviä tuloksia on vaikea sanoa. Myös mittausvirheet ja analysointivirheet saattavat vääristää tuloksia.
Talouden näkökulmasta herneen kylvötiheys kokoviljasäilörehun kasvustossa vaikuttaa korjattavan sadon kuiva-ainepitoisuuteen ja energiatasoon. Kuiva-ainepitoisuuden ja energiatason on oltava korkeita, jotta seoskasvuston viljely olisi kannattavaa.