Nuoren kestävyysjuoksijan ravitsemus peruskuntokaudella : Ravitsemuksen vaikutukset koettuun psyykkiseen vireystilaan ja keskittymiseen harjoituksissa
Virtanen, Hanna-Kaisa (2016)
Virtanen, Hanna-Kaisa
Lapin ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060211696
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060211696
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli tarjota luotettavaa ja hyödyllistä tietoa kestävyysjuoksijan ravitsemuksesta tavoitteellisen harjoittelun tukemiseksi. Tutkimuksen tarkoituksena oli ruoka- ja harjoituspäiväkirjojen avulla selvittää Lapin urheiluakatemian kestävyysjuoksijoiden ravitsemusta ja sen vaikutuksia harjoitteluun.
Teoreettinen viitekehys pohjautuu urheilu- ja ravitsemusalan julkaisuihin, artikkeleihin, tutkimuksiin sekä kirjallisuuteen. Se sisältää tietoa kestävyysjuoksusta ja sen psyykkisistä vaatimuksista sekä kestävyysjuoksijan ravitsemuksesta. Työssä keskityttiin erityisesti kestävyysjuoksijan peruskuntokauteen ja senaikaiseen ravitsemukseen.
Tutkimuksen osallistujat ovat kestävyysjuoksijoita Lapin urheiluakatemiasta. Aineisto on kerätty ruokapäiväkirjoilla sekä harjoituspäiväkirjoilla, joita urheilijat täyttivät seitsemän päivän ajan. Ruoka- ja harjoituspäiväkirjojen avulla tarkastellaan urheilijoiden energiaravintoainejakaumaa, energiansaannin vaikutuksia vireystilaan sekä ateriarytmin vaikutuksia keskittymiseen.
Tutkimustuloksista kävi ilmi, että energiansaanti on urheilijoilla suosituksiin nähden liian vähäistä. Ravinto oli sisällöltään laadukasta ja monipuolista sekä sisälsi runsaasti ravinnetiheää ruokaa. Urheilijat arvioivat vireystilaansa ja keskittymistään ennen harjoituksia ja harjoitusten jälkeen ja ravitsemuksen vaikutuksia niihin löydettiin teoriatietoon peilaten. Urheilijat kokivat hyötyneensä ruokapäiväkirjojen täyttämisestä ja niistä syntyneistä analyyseistä itse. Työtä voivat jatkossa hyödyntää sekä urheilijat oman harjoittelunsa tukemiseksi että valmentajat urheilijoidensa ravintovalmennuksessa.
Teoreettinen viitekehys pohjautuu urheilu- ja ravitsemusalan julkaisuihin, artikkeleihin, tutkimuksiin sekä kirjallisuuteen. Se sisältää tietoa kestävyysjuoksusta ja sen psyykkisistä vaatimuksista sekä kestävyysjuoksijan ravitsemuksesta. Työssä keskityttiin erityisesti kestävyysjuoksijan peruskuntokauteen ja senaikaiseen ravitsemukseen.
Tutkimuksen osallistujat ovat kestävyysjuoksijoita Lapin urheiluakatemiasta. Aineisto on kerätty ruokapäiväkirjoilla sekä harjoituspäiväkirjoilla, joita urheilijat täyttivät seitsemän päivän ajan. Ruoka- ja harjoituspäiväkirjojen avulla tarkastellaan urheilijoiden energiaravintoainejakaumaa, energiansaannin vaikutuksia vireystilaan sekä ateriarytmin vaikutuksia keskittymiseen.
Tutkimustuloksista kävi ilmi, että energiansaanti on urheilijoilla suosituksiin nähden liian vähäistä. Ravinto oli sisällöltään laadukasta ja monipuolista sekä sisälsi runsaasti ravinnetiheää ruokaa. Urheilijat arvioivat vireystilaansa ja keskittymistään ennen harjoituksia ja harjoitusten jälkeen ja ravitsemuksen vaikutuksia niihin löydettiin teoriatietoon peilaten. Urheilijat kokivat hyötyneensä ruokapäiväkirjojen täyttämisestä ja niistä syntyneistä analyyseistä itse. Työtä voivat jatkossa hyödyntää sekä urheilijat oman harjoittelunsa tukemiseksi että valmentajat urheilijoidensa ravintovalmennuksessa.