Gluteenittomien tattarinappien rakenteen analysointi : Rakenne-, kuiva-aine- ja aw-mittaus
Vallin, Iisakki (2016)
Vallin, Iisakki
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605137619
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605137619
Tiivistelmä
Opinnäytetyö keskittyi Pirjon Pakari Seinäjoki Oy:n gluteenittomien tattarinappien rakenteen ja rapeuden optimointiin rakenne-, aw- ja kuiva-ainemittauksien avulla. Vertailin tattarinappien mittaustuloksia kaupoissa myytäviin samankaltaisiin ruis-tuotteisiin.
Vertailutuotteista tehtyjen mittausten avulla valitsin mittalaitteet ja tavat, joita käytin lopullisiin mittauksiin. Mittasin kaikista tuotteista aw-arvon, kuiva-aineprosentin sekä rakenneanalysaattorilla tuotteiden murtamiseen tarvittavan voiman. Rakenneanalysaattorin mittauksista analysoin lisäksi mittauskäyrien pinta-ala sekä käyrien nousukohtien lukumäärän. Opinnäytetyön teoriaosassa käsittelin vertailutuotteiden ja tattarinappien pääraaka-aineiden rukiin ja tattarin käyttöä ja terveysvaikutuksia, käytettyjen mittauksien perusteita sekä gluteenitonta ruokavaliota.
Haasteeksi opinnäytetyössä muodostui mittausdatan analysointi, sillä jokaisesta vertailutuotteesta ja eri tattarinappierien napeista tehtiin useita mittauksia. Mittauksien suorittaminen vaati tämän vuoksi runsaasti aikaa ja perehtymistä mittalaitteisiin. Mittauksista saatujen tulosten perusteella yhteistyöyritys teki parannuksia tattarinappien reseptiin ja tuotantoprosessiin. Mittaukset kuuluivat olennaisena osana tattarinappien tuotekehitykseen. Tattarinappien tuotekehitys oli onnistunutta, sillä mittauksien tulokset parantuivat ensimmäisistä mitatuista tattarinapeista viimeisiin mitattuihin tattarinappeihin selvästi.
Vertailutuotteista tehtyjen mittausten avulla valitsin mittalaitteet ja tavat, joita käytin lopullisiin mittauksiin. Mittasin kaikista tuotteista aw-arvon, kuiva-aineprosentin sekä rakenneanalysaattorilla tuotteiden murtamiseen tarvittavan voiman. Rakenneanalysaattorin mittauksista analysoin lisäksi mittauskäyrien pinta-ala sekä käyrien nousukohtien lukumäärän. Opinnäytetyön teoriaosassa käsittelin vertailutuotteiden ja tattarinappien pääraaka-aineiden rukiin ja tattarin käyttöä ja terveysvaikutuksia, käytettyjen mittauksien perusteita sekä gluteenitonta ruokavaliota.
Haasteeksi opinnäytetyössä muodostui mittausdatan analysointi, sillä jokaisesta vertailutuotteesta ja eri tattarinappierien napeista tehtiin useita mittauksia. Mittauksien suorittaminen vaati tämän vuoksi runsaasti aikaa ja perehtymistä mittalaitteisiin. Mittauksista saatujen tulosten perusteella yhteistyöyritys teki parannuksia tattarinappien reseptiin ja tuotantoprosessiin. Mittaukset kuuluivat olennaisena osana tattarinappien tuotekehitykseen. Tattarinappien tuotekehitys oli onnistunutta, sillä mittauksien tulokset parantuivat ensimmäisistä mitatuista tattarinapeista viimeisiin mitattuihin tattarinappeihin selvästi.