Reseptien kehittäminen perusruoka-aineallergiselle lapselle (6-24kk) Erimenu.fi- verkkopalveluun
Luukkonen, Anne (2010)
Luukkonen, Anne
Tampereen ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002252552
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201002252552
Tiivistelmä
Lähestyin Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen projektipäällikköä Aulikki Vuorista opinnäytetyön merkeissä. Toivoin keskustelun tuottavan minulle mielekkään ja yhteiskunnallisesti hyödyllisen opinnäytetyön aiheen. Aulikki ehdotti aiheeksi 6-24 kuukautta vanhojen lasten perusruoka-aineallergiaan liittyvien reseptien kehittämiseen. Hän kertoi niiden puuttuvan kokonaan Erimenu.fi – verkkopalvelusta. Uusien raaka-aineiden käyttäminen on haasteellista vanhemmille. He eivät aina tiedä mitä tehdä erityisille raaka-aineille, niille joita heidän lapsensa saavat syödä. Tarkoituksenani oli tuottaa helpotusta erikoiseen ruoanlaittoon hyvin selitetyillä resepteillä, sillä pienen lapsen vanhempien arki on muutenkin jo vaativaa.
Lähtökohtaisesti lähdin tutustumaan pienten lasten ruokaan ja siihen mitä lapset normaalisti syövät. Selvitin mitä allergia on ja mitä ruoka-aineita allergiset lapset eivät yleensä voi syödä. Reseptien kehittämisessä ei käytetä ruista, ohraa, vehnää, kauraa, maitoa, kananmunaa, soijaa, perunaa tai kalaa. Tutustuin niihin raaka-aineisiin, joita usealle ruoka-aineelle allergiset lapset pystyivät useimmiten syömään. Kyselyn avulla selvitin, millaisia haasteita kyseessä oleva ruoanlaitto asetti vanhemmille. Näiden tietojen pohjalta aloin kehittämään mahdollisimman monelle sopivia reseptejä. Ajattelin kehittämisen vaiheissa etenkin lapsia ja heidän vanhempiaan.
Lopputuloksena tuotekehityksestä sain tuotettua viisi alle 2 -vuotiaalle lapselle tarkoitettua reseptiä. Kehittämäni tuotteet ovat bataatti-maniokkisose, bataatti-maniokkirieska, hirvi-kesäkurpitsapihvi, papaijajää ja luumupiiras. Tuotekehityksen reseptit sidoin toisiinsa samantyyppisten raaka-aineiden käyttämisen avulla. Kaikki tuotteet ovat erilaisia ja erimakuisia.
Pienten allergisten lasten vanhempien elämä on monesti todella vaativaa ja arjen pyörittäminen vaatii valtavan määrän voimia. Kehitystyön hyöty on nähtävissä jokaisena kertana, kun vanhempi valmistaa lapselleen ruokaa ilman että lapsi saa siitä oireita.
Lähtökohtaisesti lähdin tutustumaan pienten lasten ruokaan ja siihen mitä lapset normaalisti syövät. Selvitin mitä allergia on ja mitä ruoka-aineita allergiset lapset eivät yleensä voi syödä. Reseptien kehittämisessä ei käytetä ruista, ohraa, vehnää, kauraa, maitoa, kananmunaa, soijaa, perunaa tai kalaa. Tutustuin niihin raaka-aineisiin, joita usealle ruoka-aineelle allergiset lapset pystyivät useimmiten syömään. Kyselyn avulla selvitin, millaisia haasteita kyseessä oleva ruoanlaitto asetti vanhemmille. Näiden tietojen pohjalta aloin kehittämään mahdollisimman monelle sopivia reseptejä. Ajattelin kehittämisen vaiheissa etenkin lapsia ja heidän vanhempiaan.
Lopputuloksena tuotekehityksestä sain tuotettua viisi alle 2 -vuotiaalle lapselle tarkoitettua reseptiä. Kehittämäni tuotteet ovat bataatti-maniokkisose, bataatti-maniokkirieska, hirvi-kesäkurpitsapihvi, papaijajää ja luumupiiras. Tuotekehityksen reseptit sidoin toisiinsa samantyyppisten raaka-aineiden käyttämisen avulla. Kaikki tuotteet ovat erilaisia ja erimakuisia.
Pienten allergisten lasten vanhempien elämä on monesti todella vaativaa ja arjen pyörittäminen vaatii valtavan määrän voimia. Kehitystyön hyöty on nähtävissä jokaisena kertana, kun vanhempi valmistaa lapselleen ruokaa ilman että lapsi saa siitä oireita.