Filtterikoon ja CMC:n vaikutus päällystyspastan vesiretentioon
Jukkala, Tuomas (2010)
Jukkala, Tuomas
Saimaan ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201003095516
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201003095516
Tiivistelmä
Työn teoriaosassa on selvitetty päällystyksen periaatteita sekä päällystyspastan ominaisuuksia ja koostumusta. Kokeellisen osan tarkoituksena oli tutkia kolmen eri filtterikoon ja CMC:n vaikutusta päällystyspastan vesiretentioon ACA:n dynaamisen vesiretentiomittarin avulla.
Päällystyspastoina käytettiin Amazon-kaoliinista valmistettuja lietteitä. Pohjapaperina oli UPM-Kymmenen kopiopaperi.
Mittaukset suoritettiin Saimaan ammattikorkeakoulun laboratoriossa. Päällystyspastoista mitattiin vesiretentio, kuiva-ainepitoisuus, Brookfield 100-viskositeetti, pH, lämpötila ja johtokyky.
Työssä tehdyistä mittauksista nähdään, että CMC:n lisääminen pastaan kasvattaa vesiretentiota. Lisäksi CMC nostaa huomattavan paljon pastan viskositeettia, mikä asettaa rajoituksia CMC:n käytölle. Mittauksista nähdään myös, että vesiretentiossa on selkeitä eroja eri filtterikokojen välillä.
Päällystyspastoina käytettiin Amazon-kaoliinista valmistettuja lietteitä. Pohjapaperina oli UPM-Kymmenen kopiopaperi.
Mittaukset suoritettiin Saimaan ammattikorkeakoulun laboratoriossa. Päällystyspastoista mitattiin vesiretentio, kuiva-ainepitoisuus, Brookfield 100-viskositeetti, pH, lämpötila ja johtokyky.
Työssä tehdyistä mittauksista nähdään, että CMC:n lisääminen pastaan kasvattaa vesiretentiota. Lisäksi CMC nostaa huomattavan paljon pastan viskositeettia, mikä asettaa rajoituksia CMC:n käytölle. Mittauksista nähdään myös, että vesiretentiossa on selkeitä eroja eri filtterikokojen välillä.