Maalin valmistusaineiden jauhatuksen optimointi
Arovirta, Iipo (2016)
Arovirta, Iipo
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201602292739
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201602292739
Tiivistelmä
Tämä insinöörityö tehtiin Teknos Oy:lle. Työn tarkoituksena oli parantaa yrityksen tuotevalikoimaan kuuluvan vesiohenteisen maalin jauhatusastetta ja tehdä jauhatusprosessista nopeampi ja energiatehokkaampi. Kokeet tehtiin yrityksen laboratoriossa dissolver-sekoittimella raaka-aineita ja raaka-ainesuhteita muuttamalla.
Lisäksi tavoitteena oli hyödyntää sekoittimeen kytkettävää laitevalmistajan ohjelmistoa jauhatusparametrien talteenotossa, käsittelyssä ja tulkinnassa.
Kokeet tehtiin lisäämällä raaka-aineet reseptin mukaan sekoittimeen ja dispergoimalla ne. Dispergoinnin loputtua jauhatusaste mitattiin standarditulkilla sekä maalin koostumusta arvioitiin visuaalisesti. Dispergointiaineiden suhteita muuttamalla jauhatusta ei saatu parannettua, joten jauhatusongelmaa lähestyttiin seuraavaksi viskositeettia säätämällä. Sideainemäärän muutokset eivät myöskään tuottaneet haluttua parannusta, joten lopuksi verrattiin keskenään eri paksuntajien vaikutusta jauhatukseen.
Suoraa keinoa jauhatusasteen parantamiseksi ei työn perusteella saatu, mutta tiettyjä tekijöitä voitiin poissulkea lisätutkimuksia varten. Saatujen tulosten perusteella voitiin todeta, että dispergointiaine A on jauhatuksen kannalta tärkeämpi, kuin dispergointiaine B. Lisäksi sideainemäärää muuttamalla jauhatus ei parane. Toisen paksuntajan käyttö voi olla keino ongelman ratkaisemiseksi, koska viimeisissä kokeissa selluloosapaksuntajalla saatiin paras jauhatustulos.
Lisäksi tavoitteena oli hyödyntää sekoittimeen kytkettävää laitevalmistajan ohjelmistoa jauhatusparametrien talteenotossa, käsittelyssä ja tulkinnassa.
Kokeet tehtiin lisäämällä raaka-aineet reseptin mukaan sekoittimeen ja dispergoimalla ne. Dispergoinnin loputtua jauhatusaste mitattiin standarditulkilla sekä maalin koostumusta arvioitiin visuaalisesti. Dispergointiaineiden suhteita muuttamalla jauhatusta ei saatu parannettua, joten jauhatusongelmaa lähestyttiin seuraavaksi viskositeettia säätämällä. Sideainemäärän muutokset eivät myöskään tuottaneet haluttua parannusta, joten lopuksi verrattiin keskenään eri paksuntajien vaikutusta jauhatukseen.
Suoraa keinoa jauhatusasteen parantamiseksi ei työn perusteella saatu, mutta tiettyjä tekijöitä voitiin poissulkea lisätutkimuksia varten. Saatujen tulosten perusteella voitiin todeta, että dispergointiaine A on jauhatuksen kannalta tärkeämpi, kuin dispergointiaine B. Lisäksi sideainemäärää muuttamalla jauhatus ei parane. Toisen paksuntajan käyttö voi olla keino ongelman ratkaisemiseksi, koska viimeisissä kokeissa selluloosapaksuntajalla saatiin paras jauhatustulos.