KAARISILLAN YHTENÄISKOULUN 7. – 8.- LUOKKALAISTEN RUOKAILUTOTTUMUKSET
Peltola, Hanna (2015)
Peltola, Hanna
Diakonia-ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015121621003
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015121621003
Tiivistelmä
OPINNÄYTETYÖN TIIVISTELMÄ
Diakonia-ammattikorkeakoulu
Koulutusohjelma: Hoitotyön koulutusohjelma
Suuntautumisvaihtoehto: Sairaanhoitaja (AMK)
Tekijä: Peltola, Hanna
Opinnäytetyön nimi: Kaarisillan yhtenäiskoulun 7.–8.-luokkalaisten ruokailutottumukset
Vuosi: syksy 2015 Sivumäärä: 40+ 1 liite
____________________________________________________________________
Tämän opinnäytetyön tarkoitus oli selvittää nuorten ruokailutottumuksia Porissa sijaitsevassa Kaarisillan yhtenäiskoulussa. Tavoitteena oli edistää yläkoululaisten päivittäistä jaksamista ja terveellisten ruokailutottumusten huomioimista osana kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Opinnäytetyöni teoriaosuus sisälsi tietoa muun muassa yläkoululaisten ruokavaliosta, ateriarytmin tärkeydestä, kouluruokailusta, juomista ja nuorten painonhallinnasta. Suomalaiset ravitsemussuositukset, kouluruokailusuositukset, sekä aikaisemmat kouluterveyskyselyjen tulokset yhdessä muiden lähteiden kanssa pohjustivat opinnäytetyön teoriaosuutta.
Opinnäytetyöni tutkimusosio koostui luomastani ravitsemusaiheisesta kyselystä, jossa kartoitettiin 7.–8.-luokkalaisten oppilaiden henkilökohtaisia ravitsemustottumuksia. Ravitsemusaiheinen kysely koostui pääasiassa monivalintakysymyksistä. 60 oppilasta vastasi kyselyyn. Käyttämäni tutkimusmenetelmä oli kvantitatiivinen ja tuloksien analysointiin käytin Excel-ohjelmaa.
Tuloksissa korostui yläkoululaisten ateriarytmin epäsäännöllisyys ja epäterveellisten välipalojen nauttiminen. Aamupalan syömättömyys oli yleistä. Oppilaat olivat melko tyytyväisiä kouluruokailuun. Virvoitusjuomia juotiin enemmän kuin energiajuomia. Nuoret toivoivat saavansa lisää tietoa painonhallintaan liittyvistä asioista.
.
Avainsanat: yläkoululainen, kouluruokailu, ruokailutottumukset, kyselytutkimus
Diakonia-ammattikorkeakoulu
Koulutusohjelma: Hoitotyön koulutusohjelma
Suuntautumisvaihtoehto: Sairaanhoitaja (AMK)
Tekijä: Peltola, Hanna
Opinnäytetyön nimi: Kaarisillan yhtenäiskoulun 7.–8.-luokkalaisten ruokailutottumukset
Vuosi: syksy 2015 Sivumäärä: 40+ 1 liite
____________________________________________________________________
Tämän opinnäytetyön tarkoitus oli selvittää nuorten ruokailutottumuksia Porissa sijaitsevassa Kaarisillan yhtenäiskoulussa. Tavoitteena oli edistää yläkoululaisten päivittäistä jaksamista ja terveellisten ruokailutottumusten huomioimista osana kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Opinnäytetyöni teoriaosuus sisälsi tietoa muun muassa yläkoululaisten ruokavaliosta, ateriarytmin tärkeydestä, kouluruokailusta, juomista ja nuorten painonhallinnasta. Suomalaiset ravitsemussuositukset, kouluruokailusuositukset, sekä aikaisemmat kouluterveyskyselyjen tulokset yhdessä muiden lähteiden kanssa pohjustivat opinnäytetyön teoriaosuutta.
Opinnäytetyöni tutkimusosio koostui luomastani ravitsemusaiheisesta kyselystä, jossa kartoitettiin 7.–8.-luokkalaisten oppilaiden henkilökohtaisia ravitsemustottumuksia. Ravitsemusaiheinen kysely koostui pääasiassa monivalintakysymyksistä. 60 oppilasta vastasi kyselyyn. Käyttämäni tutkimusmenetelmä oli kvantitatiivinen ja tuloksien analysointiin käytin Excel-ohjelmaa.
Tuloksissa korostui yläkoululaisten ateriarytmin epäsäännöllisyys ja epäterveellisten välipalojen nauttiminen. Aamupalan syömättömyys oli yleistä. Oppilaat olivat melko tyytyväisiä kouluruokailuun. Virvoitusjuomia juotiin enemmän kuin energiajuomia. Nuoret toivoivat saavansa lisää tietoa painonhallintaan liittyvistä asioista.
.
Avainsanat: yläkoululainen, kouluruokailu, ruokailutottumukset, kyselytutkimus