BIB2-hanaviinisarjan pesuvälin pidentäminen
Lavonen, Noora (2015)
Lavonen, Noora
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015121721306
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015121721306
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön aiheena on Altia Oyj:n Rajamäen alkoholijuomatehtaan BIB2-sarjan CIP-pesuvälien pidentäminen. Työn alkaessa pesuväli oli 32 tuntia tai neljä viinisäiliötä. CIP-pesun kesto on noin kolme tuntia, ja pesumäärää vähentämällä on mahdollista saada tuotantoa tehostettua. Tavoitteena oli löytää pesuväli, jolla pesumäärä on riittävä viinin laadun säilyttämiseksi, mutta joka olisi myös tuotannollisesti mahdollisimman tehokas.
Työssä selvitettiin, millaiset puhtaustoimet tuotannon aikana ovat riittävät viinin laadun kannalta. Koska viini steriilisuodatetaan ennen täyttölaitteistoa, tulevat mikrobikontaminaatiot viiniin suodattamisen jälkeen. Tutkittiin täyttökoneen täyttöpään puhtautta erilaisissa tilanteissa, esimerkiksi pitkien ajotaukojen jälkeen ja pitkän viiniajon jälkeen. Lisäksi tutkittiin koskemisen vaikutusta täyttöpään puhtauteen. Viininäytteitä analysoitiin, jotta saatiin selville näiden vaikutus viinin laatuun. Myös täyttökoneen ilmanpuhtautta tutkittiin.
Työn tuloksista selviää, että noudattamalla hyvää tuotannonaikaista hygieniaa viinin laatu säilyy, ja täten pidemmät viiniajot ovat mahdollisia. Tämä vaatii kuitenkin tarkan tuotannonaikaisen hygienian noudattamista.
Insinöörityön julkisesta versiosta on poistettu yrityksen salassa pidettävät tiedot. Nämä tiedot on esitetty yrityksen omassa versiossa.
Työssä selvitettiin, millaiset puhtaustoimet tuotannon aikana ovat riittävät viinin laadun kannalta. Koska viini steriilisuodatetaan ennen täyttölaitteistoa, tulevat mikrobikontaminaatiot viiniin suodattamisen jälkeen. Tutkittiin täyttökoneen täyttöpään puhtautta erilaisissa tilanteissa, esimerkiksi pitkien ajotaukojen jälkeen ja pitkän viiniajon jälkeen. Lisäksi tutkittiin koskemisen vaikutusta täyttöpään puhtauteen. Viininäytteitä analysoitiin, jotta saatiin selville näiden vaikutus viinin laatuun. Myös täyttökoneen ilmanpuhtautta tutkittiin.
Työn tuloksista selviää, että noudattamalla hyvää tuotannonaikaista hygieniaa viinin laatu säilyy, ja täten pidemmät viiniajot ovat mahdollisia. Tämä vaatii kuitenkin tarkan tuotannonaikaisen hygienian noudattamista.
Insinöörityön julkisesta versiosta on poistettu yrityksen salassa pidettävät tiedot. Nämä tiedot on esitetty yrityksen omassa versiossa.