Elintarvikehankintojen ja koululounaiden ravitsemuslaatu Isossakyrössä
Markkula, Kirsi (2015)
Markkula, Kirsi
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015120218823
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015120218823
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Isonkyrön koulukeskuksen keittiö. Keittiö tekee päivittäin ruoan noin 800 eri-ikäiselle oppilaalle (päiväkodin lapsista toisen asteen opiskelijoihin) sekä koulujen opettajille. Koulukeskuksella ei ole käytössä vakioituja ruokaohjeita eikä tuotannonohjausjärjestelmää.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, onko Isonkyrön kouluruokailu suomalaisten ravitsemussuositusten (2014) ja kouluruokasuositusten (2008) mukaista ja pystyykö se tarjoamaan suomalaisten ravitsemussuositusten (2014) ja kouluruokasuositusten (2008) mukaista ruokaa. Tarkastelussa käytettiin hyväksi koulukeskuksen keittiön kuuden viikon kiertävää ruokalistaa, kahden viikon ruokien reseptejä sekä osaa Vaasan hankintarenkaan tuotevalikoimasta. Ruokalistaa, aterioiden ravintosisältöjä sekä osaa hankintavalikoiman elintarvikevaihtoehtojen ravintosisältöjä verrattiin suomalaisiin ravitsemussuosituksiin (2014) sekä kouluruokasuosituksiin (2008).
Isonkyrön kouluruokailu oli järjestetty melkein suositusten mukaisesti. Ruokalista oli suunniteltu pitkälti suositusten mukaisesti, muutamia kehittämistoimenpiteitä löytyi puuro- ja keittoaterioiden täydentämisessä sekä suolaisen hapankorpun ja paljon kovaa rasvaa sisältävän rasvaseoslevitteen tarjoamisessa. Hankintarenkaan tuotevalikoimasta löytyi vaihtoehtoja, jotka täyttivät ravitsemuslaatukriteerit.
Isonkyrön kouluruoka oli melkein suositusten mukaista. Energiansaanti ja hiilihydraattien määrä täytti noin 2/3 suosituksista. Rasvan ja proteiinien määrä ylitti suositukset noin 30 prosentilla. Tyydyttyneen rasvan määrä pysyi suositusmäärissä. Ravintotiheydeltään kouluruoka oli kaikkien muiden tarkasteltavien ravintoaineiden osalta suositusten mukaisia, paitsi kuidun ja raudan, joiden arvot alittuivat.
Ravitsemuksellisesti Isonkyrön kouluruokailu oli melko hyvää. Isonkyrön koulukeskuksen keittiöllä on kuitenkin kaikki resurssit tarjota vielä paremmin suositusten mukaista kouluruokaa.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, onko Isonkyrön kouluruokailu suomalaisten ravitsemussuositusten (2014) ja kouluruokasuositusten (2008) mukaista ja pystyykö se tarjoamaan suomalaisten ravitsemussuositusten (2014) ja kouluruokasuositusten (2008) mukaista ruokaa. Tarkastelussa käytettiin hyväksi koulukeskuksen keittiön kuuden viikon kiertävää ruokalistaa, kahden viikon ruokien reseptejä sekä osaa Vaasan hankintarenkaan tuotevalikoimasta. Ruokalistaa, aterioiden ravintosisältöjä sekä osaa hankintavalikoiman elintarvikevaihtoehtojen ravintosisältöjä verrattiin suomalaisiin ravitsemussuosituksiin (2014) sekä kouluruokasuosituksiin (2008).
Isonkyrön kouluruokailu oli järjestetty melkein suositusten mukaisesti. Ruokalista oli suunniteltu pitkälti suositusten mukaisesti, muutamia kehittämistoimenpiteitä löytyi puuro- ja keittoaterioiden täydentämisessä sekä suolaisen hapankorpun ja paljon kovaa rasvaa sisältävän rasvaseoslevitteen tarjoamisessa. Hankintarenkaan tuotevalikoimasta löytyi vaihtoehtoja, jotka täyttivät ravitsemuslaatukriteerit.
Isonkyrön kouluruoka oli melkein suositusten mukaista. Energiansaanti ja hiilihydraattien määrä täytti noin 2/3 suosituksista. Rasvan ja proteiinien määrä ylitti suositukset noin 30 prosentilla. Tyydyttyneen rasvan määrä pysyi suositusmäärissä. Ravintotiheydeltään kouluruoka oli kaikkien muiden tarkasteltavien ravintoaineiden osalta suositusten mukaisia, paitsi kuidun ja raudan, joiden arvot alittuivat.
Ravitsemuksellisesti Isonkyrön kouluruokailu oli melko hyvää. Isonkyrön koulukeskuksen keittiöllä on kuitenkin kaikki resurssit tarjota vielä paremmin suositusten mukaista kouluruokaa.