VAASAN Oy:n Vantaan leipomon taikinantekoalueen nykytila-analyysi ja prosessin selkeyttäminen
Kalli, Maria (2015)
Kalli, Maria
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505127751
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505127751
Tiivistelmä
Insinöörityö toteutettiin VAASAN Oy:n Vantaan leipomolle. Leipomolla on viimeisten vuosien aikana tapahtunut suuria muutoksia, sillä pääkaupunkiseudun tuotanto keskitettiin Vantaalle, sekä Espoon leipomo lakkautettiin. Suuret muutokset ovat nostaneet esille tarpeen tutkia tuotantoprosessin alkupään nykytilaa Vantaan leipomolla.
Työn teoriaosuudessa tutustutaan Lean-ajattelumalliin sekä sen tärkeimpiin työkaluihin ja erilaisiin menetelmiin. Lean-toimintamallin avulla voidaan tehostaa kokonaisvaltaisesti prosesseja keskittymällä muun muassa tuotannon materiaalivirtoihin sekä layoutiin, joihin perehdytään myös teoriaosuudessa.
Työn päätavoitteena oli kuvata taikinantekoalueen nykytila ja materiaalivirrat, sekä niiden pohjalta pyrittiin selkeyttämään aluetta Lean-menetelmän työkaluja apuna käyttäen. Nykytilaan tutustuttiin Vantaan leipomolla havaintoja tehden sekä haastattelemalla niin toimihenkilöitä kuin tuotannon työntekijöitäkin.
Nykytilaan tutustuessa tutkittavassa prosessissa ilmeni useita parannusmahdollisuuksia, joihin on ehdotettu toteutettavissa olevia ratkaisuja. Kehitysehdotusten perimmäisenä tarkoituksena on minimoida työvaiheissa esiintyviä hukkia Lean-menetelmän mukaisesti, sekä parantaa materiaalivirtojen sujuvuutta. Kehittämisehdotusten pohjana käytettiin työhön sisältyvää teoriaosuutta.
Tuotantoprosessiin tehdyillä muutoksilla pyritään entistä parempaan sujuvuuteen, sekä työntekijöiden työtehtävien helpottamiseen. Tuloksiksi tästä työstä saatiin nykytilakuvauksen lisäksi kehitysehdotuksia prosessiin liittyen. Kehitysehdotusten tarkoituksena on mahdollistaa tuotannon sujuvuuden parantaminen ja tuotannossa esiintyvien riskien pienentäminen. Ehdotuksista useilla pyritään helpottamaan ja nopeuttamaan myös työntekijöiden työtehtäviä, sekä pienentämään läpimenoaikoja.
Työn teoriaosuudessa tutustutaan Lean-ajattelumalliin sekä sen tärkeimpiin työkaluihin ja erilaisiin menetelmiin. Lean-toimintamallin avulla voidaan tehostaa kokonaisvaltaisesti prosesseja keskittymällä muun muassa tuotannon materiaalivirtoihin sekä layoutiin, joihin perehdytään myös teoriaosuudessa.
Työn päätavoitteena oli kuvata taikinantekoalueen nykytila ja materiaalivirrat, sekä niiden pohjalta pyrittiin selkeyttämään aluetta Lean-menetelmän työkaluja apuna käyttäen. Nykytilaan tutustuttiin Vantaan leipomolla havaintoja tehden sekä haastattelemalla niin toimihenkilöitä kuin tuotannon työntekijöitäkin.
Nykytilaan tutustuessa tutkittavassa prosessissa ilmeni useita parannusmahdollisuuksia, joihin on ehdotettu toteutettavissa olevia ratkaisuja. Kehitysehdotusten perimmäisenä tarkoituksena on minimoida työvaiheissa esiintyviä hukkia Lean-menetelmän mukaisesti, sekä parantaa materiaalivirtojen sujuvuutta. Kehittämisehdotusten pohjana käytettiin työhön sisältyvää teoriaosuutta.
Tuotantoprosessiin tehdyillä muutoksilla pyritään entistä parempaan sujuvuuteen, sekä työntekijöiden työtehtävien helpottamiseen. Tuloksiksi tästä työstä saatiin nykytilakuvauksen lisäksi kehitysehdotuksia prosessiin liittyen. Kehitysehdotusten tarkoituksena on mahdollistaa tuotannon sujuvuuden parantaminen ja tuotannossa esiintyvien riskien pienentäminen. Ehdotuksista useilla pyritään helpottamaan ja nopeuttamaan myös työntekijöiden työtehtäviä, sekä pienentämään läpimenoaikoja.