Ravitsemuspassi –oppimateriaalien ja –osaamistestin käyttö toisen asteen koulutuksissa sekä niiden arviointi ja kehittämistarpeet opetuksen kannalta
Heikkilä, Tommi (2014)
Heikkilä, Tommi
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014120518607
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014120518607
Tiivistelmä
Ravitsemuspassi on Suomen Sydänliiton yhteistyössä Jyväskylän ja Seinäjoen ammattikorkeakoulujen kanssa luoma verkko-oppimisympäristö ruokapalveluissa työskentelevien ravitsemusosaamisen testaamiseen ja tietojen ylläpitämiseen.Verkko-oppimisympäristön sisältämää valmennusaineistoa ja osaamistestiä hyödynnetään myös ravitsemisalan koulutuksissa.
Ravitsemusasiat ovat osa ruokapalveluiden parissa työskentelevien ammattitai-toa, ja niihin kaivataan lisäosaamista ruokapalvelu- ja elintarvikealalla (Sosiaali- ja terveysministeriö 2010, 63). Verkossa sijaitsevalla opetusmateriaalilla saavutetaan useita etuja, mutta ne tuovat mukanaan myös erilaisia haasteita.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, mitä osia Ravitsemuspassin sisältämistä materiaaleista on hyödynnetty ravitsemusasioiden opetuksessa toisen asteen oppilaitoksissa, miten ja mihin tarkoitukseen sekä selvittää Ravitsemuspassin eri osien ja osaamistestin sopivuutta toisen asteen opetuksen tueksi. Lisäksi vastaa-jilta kerättiin kehitysideoita Ravitsemuspassin kehittämiseen opetuksen näkökulmasta katsoen.
Tutkimuksen aineisto kerättiin käyttämällä Webropol-ohjelmalla luotua kyselylomaketta. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvantitatiivisen ja kvalitatiivisen tutki-mustavan yhdistelmää, jossa strukturoiden ja avointen kysymysten avulla selvitettiin materiaalien hyödyntämisen määrää ja tapoja. Kyselyyn vastasi yhteensä 43 henkilöä.
Ravitsemuspassin materiaaleja hyödynnetään toisen asteen oppilaitoksissa ympäri Suomea. Materiaalien hyödyntämistavat vaihtelivat vastaajien kesken, osassa oppilaitoksista passin suorittaminen kuuluu opintoihin, osassa passin suorittaminen on vapaaehtoista. Passin suorittamisella on suuri vaikutus materiaalien hyödyntämiseen opetuksessa. Oppimisympäristön kokonaisuus arvioitiin opetuksen kannalta hyväksi ja sen eri osia hyödynnettiin tasaisesti opetuksen apuna. Nuoremmat ravitsemusasioiden opetuksesta vastaavat henkilöt hyödynsivät materiaaleja työssään useammin sekä olivat itse suorittaneet Ravitsemuspassin useammin kuin vanhimpaan ikäluokkaan (51–60-vuotiaat) kuuluneet henkilöt.
Ravitsemusasiat ovat osa ruokapalveluiden parissa työskentelevien ammattitai-toa, ja niihin kaivataan lisäosaamista ruokapalvelu- ja elintarvikealalla (Sosiaali- ja terveysministeriö 2010, 63). Verkossa sijaitsevalla opetusmateriaalilla saavutetaan useita etuja, mutta ne tuovat mukanaan myös erilaisia haasteita.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, mitä osia Ravitsemuspassin sisältämistä materiaaleista on hyödynnetty ravitsemusasioiden opetuksessa toisen asteen oppilaitoksissa, miten ja mihin tarkoitukseen sekä selvittää Ravitsemuspassin eri osien ja osaamistestin sopivuutta toisen asteen opetuksen tueksi. Lisäksi vastaa-jilta kerättiin kehitysideoita Ravitsemuspassin kehittämiseen opetuksen näkökulmasta katsoen.
Tutkimuksen aineisto kerättiin käyttämällä Webropol-ohjelmalla luotua kyselylomaketta. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvantitatiivisen ja kvalitatiivisen tutki-mustavan yhdistelmää, jossa strukturoiden ja avointen kysymysten avulla selvitettiin materiaalien hyödyntämisen määrää ja tapoja. Kyselyyn vastasi yhteensä 43 henkilöä.
Ravitsemuspassin materiaaleja hyödynnetään toisen asteen oppilaitoksissa ympäri Suomea. Materiaalien hyödyntämistavat vaihtelivat vastaajien kesken, osassa oppilaitoksista passin suorittaminen kuuluu opintoihin, osassa passin suorittaminen on vapaaehtoista. Passin suorittamisella on suuri vaikutus materiaalien hyödyntämiseen opetuksessa. Oppimisympäristön kokonaisuus arvioitiin opetuksen kannalta hyväksi ja sen eri osia hyödynnettiin tasaisesti opetuksen apuna. Nuoremmat ravitsemusasioiden opetuksesta vastaavat henkilöt hyödynsivät materiaaleja työssään useammin sekä olivat itse suorittaneet Ravitsemuspassin useammin kuin vanhimpaan ikäluokkaan (51–60-vuotiaat) kuuluneet henkilöt.