ADHD-lasten ruokailun ja ravitsemuksen haasteet
Vaaraniemi, Aino (2023)
Vaaraniemi, Aino
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023121838303
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023121838303
Tiivistelmä
Attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD) on aktiivisuuden ja tarkkaavuuden toimintakykyä heikentävä kehityksellinen häiriö, joka ilmenee tarkkaamattomuutena, ylivilkkautena ja impulsiivisuutena. Niin kuin kaikkeen muuhunkin toimintaan arjessa, ADHD vaikuttaa myös ruokailuun ja ravitsemukseen.
Tutkimuksen tavoitteena oli koostaa yhteen ammattilaisten näkökulmasta ADHD-lasten ruokailun ja ravitsemuksen haasteita sekä kartoittaa ADHD-lasten kanssa toimivien ammattilaisten keinoja helpottaa syömiseen ja ruokailuun liittyviä hankaluuksia. Tavoitteena oli myös selvittää, miten näitä ruokailun ja ravitsemuksen haasteita on mahdollista ennaltaehkäistä tutkimukseen osallistuneiden ammattilaisten kokemuksien pohjalta.
Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin teemahaastattelua ja aineisto analysoitiin sisällönanalyysillä. Haastatteluun vastasi kuusi ADHD-lasten kanssa toimivaa ammattilaista. Haastatteluissa toistuvien teemojen perusteella tutkimuksessa koostettiin ratkaisuehdotustaulukko helpottamaan haasteiden käsittelyä.
ADHD-lasten aistiyliherkkyydet, impulssikontrollin haasteet ja tunnesäätelyn hankaluudet aiheuttavat suurimman osan ruokailutilanteiden haasteista. Haastatteluun vastanneet mainitsivat ruokailutilanteita helpottaviksi keinoiksi mm. rutiinit, ennalta sanoittamisen ja tarvittaessa käytäntöjen muuttamisen lapsen päivän kulun ja mielentilan mukaan. Lapsen ruokailutilannetta helpottaa ammattilaisten mukaan myös, että ruoka on tuttua ja ruokalaji on tiedossa ennen ruokailutilannetta. Ruoan koostumuksena lapsi suosii mielellään neutraaleja makuja ja selkeitä esillepanoja.
Tutkimuksen tavoitteena oli koostaa yhteen ammattilaisten näkökulmasta ADHD-lasten ruokailun ja ravitsemuksen haasteita sekä kartoittaa ADHD-lasten kanssa toimivien ammattilaisten keinoja helpottaa syömiseen ja ruokailuun liittyviä hankaluuksia. Tavoitteena oli myös selvittää, miten näitä ruokailun ja ravitsemuksen haasteita on mahdollista ennaltaehkäistä tutkimukseen osallistuneiden ammattilaisten kokemuksien pohjalta.
Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin teemahaastattelua ja aineisto analysoitiin sisällönanalyysillä. Haastatteluun vastasi kuusi ADHD-lasten kanssa toimivaa ammattilaista. Haastatteluissa toistuvien teemojen perusteella tutkimuksessa koostettiin ratkaisuehdotustaulukko helpottamaan haasteiden käsittelyä.
ADHD-lasten aistiyliherkkyydet, impulssikontrollin haasteet ja tunnesäätelyn hankaluudet aiheuttavat suurimman osan ruokailutilanteiden haasteista. Haastatteluun vastanneet mainitsivat ruokailutilanteita helpottaviksi keinoiksi mm. rutiinit, ennalta sanoittamisen ja tarvittaessa käytäntöjen muuttamisen lapsen päivän kulun ja mielentilan mukaan. Lapsen ruokailutilannetta helpottaa ammattilaisten mukaan myös, että ruoka on tuttua ja ruokalaji on tiedossa ennen ruokailutilannetta. Ruoan koostumuksena lapsi suosii mielellään neutraaleja makuja ja selkeitä esillepanoja.