Ravintola-alaan vaikuttavat vetovoimatekijät ja haasteet ammattia vaihtavien näkökulmasta
Hakkarainen, Satu (2023)
Hakkarainen, Satu
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023110228425
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023110228425
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä tutkittiin ravintola-alaan vaikuttavia vetovoimatekijöitä ja alalla vallitsevia haasteita ammattia vaihtavien näkökulmasta. Ala potee työvoima- ja osaajapulaa. Alan koulutuksiin on vaikea saada opiskelijoita ja kaikki tarjolla olevat opiskelupaikat eivät täyty. Ravintola-ala kehittyy ja kasvaa samaan aikaan. Ravintola-alalla on viime vuosina ollut heikko vetovoima ja usein mielletään, että ala on fyysisesti raskas, palkkataso on matala ja työpäivät ovat pitkiä. Opinnäytetyössä haluttiin selvittää, mitkä tekijät ravintola-alalla näyttäytyvät vetovoimaisina ja haasteellisina ammattia vaihtavien näkökulmasta, miksi alalle hakeudutaan ja mitkä asiat alalla vetävät puoleensa.
Opinnäytetyön tutkimus toteutettiin käyttäen, sekä laadullista eli kvalitatiivista, että määrällistä eli kvantita-tiivista tutkimusmenetelmää. Tutkimukseen kerättiin aineistoa toteuttamalla Webropol-kyselytyökalulla kysely, sekä haastattelemalla Pam ry:n sopimusasiantuntijaa. Työn teoreettisen viitekehyksen muodostaa ravintola-alan esittely historiasta nykypäivään, alan koulutusmahdollisuudet, vetovoimatekijät ja haasteet sekä alan tulevaisuudennäkymät. Haastattelun tarkoituksena oli saada selville alan ammattiliiton näkemyksiä ravintola-alan haasteista ja vetovoimatekijöistä, sekä yleistä tietoa alan vaikeaan työvoimatilanteeseen liittyen. Webropol- kyselyyn vastasi 29 yli 20-vuotiasta henkilöä. Kysely toteutettiin Perho Liiketalousopistossa Helsingissä aikuisluokille, sekä Savonia-ammattikorkeakoulussa Kuopiossa monimuoto restonomi opiskelijoille. Kyselyyn osallistujilta kysyttiin muun muassa, mitkä tekijät saivat heidät innostumaan alasta, mitkä tekijät he kokevat tärkeäksi alalla ja miten alaa pitäisi kehittää, jotta se olisi vetovoimaisempi ja alalle saataisiin lisää uusia työntekijöitä.
Kyselytutkimuksen ja haastattelun tulokset olivat enemmänkin suuntaa antavia, mutta tulosten perusteella voidaan kuitenkin todeta, että suurimmiksi haasteiksi koettiin palkkaus, työolosuhteet ja johtaminen alan yrityksissä. Vetovoimaisimmiksi tekijöiksi koettiin intohimo alaa kohtaan, elämykset, erilaiset ruokakulttuurit ja sosiaaliset kontaktit.
Opinnäytetyön tutkimus toteutettiin käyttäen, sekä laadullista eli kvalitatiivista, että määrällistä eli kvantita-tiivista tutkimusmenetelmää. Tutkimukseen kerättiin aineistoa toteuttamalla Webropol-kyselytyökalulla kysely, sekä haastattelemalla Pam ry:n sopimusasiantuntijaa. Työn teoreettisen viitekehyksen muodostaa ravintola-alan esittely historiasta nykypäivään, alan koulutusmahdollisuudet, vetovoimatekijät ja haasteet sekä alan tulevaisuudennäkymät. Haastattelun tarkoituksena oli saada selville alan ammattiliiton näkemyksiä ravintola-alan haasteista ja vetovoimatekijöistä, sekä yleistä tietoa alan vaikeaan työvoimatilanteeseen liittyen. Webropol- kyselyyn vastasi 29 yli 20-vuotiasta henkilöä. Kysely toteutettiin Perho Liiketalousopistossa Helsingissä aikuisluokille, sekä Savonia-ammattikorkeakoulussa Kuopiossa monimuoto restonomi opiskelijoille. Kyselyyn osallistujilta kysyttiin muun muassa, mitkä tekijät saivat heidät innostumaan alasta, mitkä tekijät he kokevat tärkeäksi alalla ja miten alaa pitäisi kehittää, jotta se olisi vetovoimaisempi ja alalle saataisiin lisää uusia työntekijöitä.
Kyselytutkimuksen ja haastattelun tulokset olivat enemmänkin suuntaa antavia, mutta tulosten perusteella voidaan kuitenkin todeta, että suurimmiksi haasteiksi koettiin palkkaus, työolosuhteet ja johtaminen alan yrityksissä. Vetovoimaisimmiksi tekijöiksi koettiin intohimo alaa kohtaan, elämykset, erilaiset ruokakulttuurit ja sosiaaliset kontaktit.