Gluteenipitoisuudet gluteenittomiksi markkinoiduissa tuotteissa
Saari, Heidi (2023)
Saari, Heidi
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023060722438
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023060722438
Tiivistelmä
Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa viljan valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolessa tulehduksen ja suolinukan vaurioitumista, jolloin ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Keliakiaa sairastaa n. 2 % Suomen väestöstä. Keliakiaan ei ole lääkitystä, vaan keliakiaa sairastavan on noudatettava gluteenitonta ruokavaliota.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia, ovatko kuluttajille gluteenittomana markkinoidut tuotteet todellisuudessa gluteenittomia. Lisäksi työn tarkoituksena oli lisätä toimijoiden tietoisuutta gluteenia sisältävistä tuotteista ja tietoa siitä, miten gluteenittomat tuotteet voivat kontaminoitua.
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Seinäjoen ympäristöterveydenhuolto. Tutkimus kuuluu Seinäjoen ympäristöterveydenhuollon elintarvikevalvontasuunnitelman valvontasuunnitelmaan ja se toteutettiin kevään 2022 aikana. Lähtökohtana oli tutkia, täyttävätkö Seinäjoen ympäristöterveydenhuoltoon kuuluvan alueen ravintolat Euroopan Unionin (EU) komission täytäntöönpanoasetuksen vaatimukset.
Tutkimus toteutettiin tilaamalla Seinäjoen ympäristöterveydenhuoltoon kuuluvan alueen ravintoloista, leipomoista, kahviloista ja grilleiltä yhteensä 21 kpl gluteenittomana markkinoitua tuotetta ja tutkimalla tuotteesta gluteenin määrä ELISA-menetelmää käyttäen.
Gluteenittomuustutkimuksen 21 tutkimusnäytteestä kahdessa näytteessä gluteenia löytyi yli sallitun 20 mg/kg määrän. Kolme näytettä sisälsi 10–20 mg/kg gluteenia, eli jonkin verran, mutta kuitenkin alle sallitun viitearvon. Loput näytteet sisälsivät gluteenia <5 mg/kg.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia, ovatko kuluttajille gluteenittomana markkinoidut tuotteet todellisuudessa gluteenittomia. Lisäksi työn tarkoituksena oli lisätä toimijoiden tietoisuutta gluteenia sisältävistä tuotteista ja tietoa siitä, miten gluteenittomat tuotteet voivat kontaminoitua.
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Seinäjoen ympäristöterveydenhuolto. Tutkimus kuuluu Seinäjoen ympäristöterveydenhuollon elintarvikevalvontasuunnitelman valvontasuunnitelmaan ja se toteutettiin kevään 2022 aikana. Lähtökohtana oli tutkia, täyttävätkö Seinäjoen ympäristöterveydenhuoltoon kuuluvan alueen ravintolat Euroopan Unionin (EU) komission täytäntöönpanoasetuksen vaatimukset.
Tutkimus toteutettiin tilaamalla Seinäjoen ympäristöterveydenhuoltoon kuuluvan alueen ravintoloista, leipomoista, kahviloista ja grilleiltä yhteensä 21 kpl gluteenittomana markkinoitua tuotetta ja tutkimalla tuotteesta gluteenin määrä ELISA-menetelmää käyttäen.
Gluteenittomuustutkimuksen 21 tutkimusnäytteestä kahdessa näytteessä gluteenia löytyi yli sallitun 20 mg/kg määrän. Kolme näytettä sisälsi 10–20 mg/kg gluteenia, eli jonkin verran, mutta kuitenkin alle sallitun viitearvon. Loput näytteet sisälsivät gluteenia <5 mg/kg.