Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Perho Liiketalousopiston väyläopintojen toimivuus
Suopajärvi, Santra (2023)
Suopajärvi, Santra
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023052212706
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023052212706
Tiivistelmä
Tämä tutkimustyyppinen opinnäytetyö on tehty Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Perho Liiketalousopiston väyläopintojen toimivuudesta. Työn päätavoitteena oli selvittää, miten väyläopiskelijat kokevat Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Perho Liiketalousopiston väyläopintojen toimivuuden. Työn alatavoitteena oli selvittää, miten yhteistyö oppilaitosten välillä on sujunut väyläopiskelijoiden mielestä sekä miten väyläopintoja voisi kehittää.
Opinnäytetyö rajattiin koskemaan ainoastaan Perho Liiketalousopiston kokkiopiskelijoiden väyläopintoja restonomiksi, ruokatuotannon johtamisen linjalle, Haaga-Helia ammattikorkeakouluun. Työn aihe on hyvin ajankohtainen, sillä kyseiset väyläopinnot käynnistettiin ensimmäisen kerran elokuussa 2019 ja ensimmäiset tätä väylää pitkin kulkeneet opiskelijat ovat valmistuneet restonomiksi Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta joulukuussa 2022. Työn toimeksiantajana toimi Haaga-Helia ammattikorkeakoulu.
Ammatillisen koulutuksen ja ammattikorkeakoulun välisiä siirtymävaiheen opintoja kutsutaan väyläopinnoiksi. Väyläopinnot ovat avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, jotka sisällytetään opiskelijan ammatilliseen toisen asteen tutkintoon. Opiskelijan jatkaessa väyläopintojen jälkeen ammattikorkeakouluun tutkinto-opiskelijaksi, suoritetut opinnot hyväksiluetaan tutkintoon. Työn tietoperustassa käsitellään koulutusta Suomessa yleisesti sekä väyläopintoja ja myös syvennytään Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Perho Liiketalousopiston yhteistyöhön väyläopinnoissa.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisella- eli laadullisella tutkimusmenetelmällä. Tutkimustapana käytettiin tutkimushaastattelua. Haastattelut toteutettiin puolistrukturoidulla haastattelumenetelmällä. Haastateltavina tutkimuksessa oli viisi Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Perho Liiketalousopiston väyläopinnoissa vuosina 2019–2021 aloittanutta opiskelijaa. Haastateltavat olivat jatkaneet väylän avaamaa polkua Haaga-Helia ammattikorkeakouluun tutkinto-opiskelijoiksi.
Työn tutkimuksen tuloksien perusteella todettiin, että väyläopiskelijat olivat kokeneet Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Perhon Liiketalousopiston väyläopinnot toimiviksi. Kaikki tutkimukseen osallistuneet olivat erittäin tyytyväisiä päätökseen aloittaa väyläopinnot ja kaikki suosittelisivat väyläopintoja muille. Yhteistyö oppilaitosten välillä on väyläopiskelijoiden mielestä sujuvaa ja suurimmaksi osaksi tieto oppilaitosten välillä oli kulkenut hyvin. Tutkimuksen tuloksilla saatiin vain joitakin selkeitä kehitysideoita selville, jonka pääteltiin kertovan väyläopintojen olevat hyvin toimivia jo sellaisenaan. Kehityksen tarvetta löydettiin markkinoinnista ja tietoteknisen järjestelmän kehittämisestä.
Opinnäytetyöprojekti aloitettiin helmikuussa 2023 ja työ valmistui suunnitelman mukaisesti toukokuussa 2023.
Opinnäytetyö rajattiin koskemaan ainoastaan Perho Liiketalousopiston kokkiopiskelijoiden väyläopintoja restonomiksi, ruokatuotannon johtamisen linjalle, Haaga-Helia ammattikorkeakouluun. Työn aihe on hyvin ajankohtainen, sillä kyseiset väyläopinnot käynnistettiin ensimmäisen kerran elokuussa 2019 ja ensimmäiset tätä väylää pitkin kulkeneet opiskelijat ovat valmistuneet restonomiksi Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta joulukuussa 2022. Työn toimeksiantajana toimi Haaga-Helia ammattikorkeakoulu.
Ammatillisen koulutuksen ja ammattikorkeakoulun välisiä siirtymävaiheen opintoja kutsutaan väyläopinnoiksi. Väyläopinnot ovat avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, jotka sisällytetään opiskelijan ammatilliseen toisen asteen tutkintoon. Opiskelijan jatkaessa väyläopintojen jälkeen ammattikorkeakouluun tutkinto-opiskelijaksi, suoritetut opinnot hyväksiluetaan tutkintoon. Työn tietoperustassa käsitellään koulutusta Suomessa yleisesti sekä väyläopintoja ja myös syvennytään Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Perho Liiketalousopiston yhteistyöhön väyläopinnoissa.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisella- eli laadullisella tutkimusmenetelmällä. Tutkimustapana käytettiin tutkimushaastattelua. Haastattelut toteutettiin puolistrukturoidulla haastattelumenetelmällä. Haastateltavina tutkimuksessa oli viisi Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Perho Liiketalousopiston väyläopinnoissa vuosina 2019–2021 aloittanutta opiskelijaa. Haastateltavat olivat jatkaneet väylän avaamaa polkua Haaga-Helia ammattikorkeakouluun tutkinto-opiskelijoiksi.
Työn tutkimuksen tuloksien perusteella todettiin, että väyläopiskelijat olivat kokeneet Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Perhon Liiketalousopiston väyläopinnot toimiviksi. Kaikki tutkimukseen osallistuneet olivat erittäin tyytyväisiä päätökseen aloittaa väyläopinnot ja kaikki suosittelisivat väyläopintoja muille. Yhteistyö oppilaitosten välillä on väyläopiskelijoiden mielestä sujuvaa ja suurimmaksi osaksi tieto oppilaitosten välillä oli kulkenut hyvin. Tutkimuksen tuloksilla saatiin vain joitakin selkeitä kehitysideoita selville, jonka pääteltiin kertovan väyläopintojen olevat hyvin toimivia jo sellaisenaan. Kehityksen tarvetta löydettiin markkinoinnista ja tietoteknisen järjestelmän kehittämisestä.
Opinnäytetyöprojekti aloitettiin helmikuussa 2023 ja työ valmistui suunnitelman mukaisesti toukokuussa 2023.