Virtuaalisuuden hyödyntäminen elämyksellisen viininmaistelun järjestämisessä
Salokangas, Sara Juulia (2022)
Salokangas, Sara Juulia
2022
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022100320746
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022100320746
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö käsittelee elämyksellisyyden ja virtuaalisuuden yhdistämistä viininmaistelutapahtumassa. Tutkimuskysymysten kautta tutkitaan virtuaalisuutta, sen tuomia uusia työkaluja ja mahdollisuuksia, elämyksellisyyttä, sen syntymistä ja tärkeyttä, sekä virtuaalisuuden vaikutusta elämyksellisyyden syntymiseen ja elämyksellisen maistelun järjestämiseen.
Maaliskuussa 2020 Suomeenkin rantautunut COVID-19 pandemia sulki koko maailman ja johti erilaisten virtuaalisten toteutusten valtavaan lisääntymiseen. Kokemattomat järjestäjät joutuivat nopeasti ottamaan haltuun eri virtuaalialustoja ja -työkaluja korvatakseen liiketoiminnan keskeytymisen. Tämä johti laajaan, mutta epälaadukkaaseen virtuaalitarjontaan, johon eri yritykset tuottivat huonosti suunniteltua ja teknisesti heikkoa sisältöä. Tästä johdettiin tutkimusongelma: Miten järjestetään elämyksellinen viininmaistelu virtuaalisuutta hyödyntäen?
Tavoitteena on luoda kattava kuva virtuaalisuutta hyödyntävien viininmaistelujen järjestämisestä, jonka pohjalta yritykset ja yksityishenkilöt saavat tietoa elämyksellisyyden ja virtuaalisuuden yhdistämisestä viininmaisteluissa.
Tutkija haastatteli viinialan asiantuntijoita, jotka olivat sekä itse olleet järjestämässä sekä virtuaali- tai hybriditapahtumia että osallistuneet itse niihin. Tutkija kartoitti asiantuntijoiden kokemuksia ja mielipiteitä sekä hyväksi ja huonoksi todettuja toimintatapoja virtuaalitapahtumissa, joiden yhteydessä maisteltiin viinejä.
Tietoperustassa käydään läpi virtuaaliteknologioita ja niiden hyödyntämistä ja yhdistämistä viininmaisteluun sekä elämysteollisuuden teorioita ja työkaluja. Tietoperusta esittelee niin uusia, kuin vanhojakin teorioita yhdistäen luontevasti ajankohtaisen maailmantilanteen COVID-19 pandemian keskellä virtuaali- ja elämysteollisuuden alkuperiin.
Tulosten perusteella elämyksellisen virtuaalimaistelun järjestämisessä merkityksellisimpiä elementtejä ovat personointi, aitous, yksityiskohdat, yllätyksellisyys, sekä laadukas ja toimiva tekniikka yhdistettynä kaikin puolin suunniteltuun ja toimivaan toteutukseen. Todennäköisimmät kompastuskohdat ovat epäaitous ja osaamattomuus, erityisesti heikko tekninen osaaminen.
Maaliskuussa 2020 Suomeenkin rantautunut COVID-19 pandemia sulki koko maailman ja johti erilaisten virtuaalisten toteutusten valtavaan lisääntymiseen. Kokemattomat järjestäjät joutuivat nopeasti ottamaan haltuun eri virtuaalialustoja ja -työkaluja korvatakseen liiketoiminnan keskeytymisen. Tämä johti laajaan, mutta epälaadukkaaseen virtuaalitarjontaan, johon eri yritykset tuottivat huonosti suunniteltua ja teknisesti heikkoa sisältöä. Tästä johdettiin tutkimusongelma: Miten järjestetään elämyksellinen viininmaistelu virtuaalisuutta hyödyntäen?
Tavoitteena on luoda kattava kuva virtuaalisuutta hyödyntävien viininmaistelujen järjestämisestä, jonka pohjalta yritykset ja yksityishenkilöt saavat tietoa elämyksellisyyden ja virtuaalisuuden yhdistämisestä viininmaisteluissa.
Tutkija haastatteli viinialan asiantuntijoita, jotka olivat sekä itse olleet järjestämässä sekä virtuaali- tai hybriditapahtumia että osallistuneet itse niihin. Tutkija kartoitti asiantuntijoiden kokemuksia ja mielipiteitä sekä hyväksi ja huonoksi todettuja toimintatapoja virtuaalitapahtumissa, joiden yhteydessä maisteltiin viinejä.
Tietoperustassa käydään läpi virtuaaliteknologioita ja niiden hyödyntämistä ja yhdistämistä viininmaisteluun sekä elämysteollisuuden teorioita ja työkaluja. Tietoperusta esittelee niin uusia, kuin vanhojakin teorioita yhdistäen luontevasti ajankohtaisen maailmantilanteen COVID-19 pandemian keskellä virtuaali- ja elämysteollisuuden alkuperiin.
Tulosten perusteella elämyksellisen virtuaalimaistelun järjestämisessä merkityksellisimpiä elementtejä ovat personointi, aitous, yksityiskohdat, yllätyksellisyys, sekä laadukas ja toimiva tekniikka yhdistettynä kaikin puolin suunniteltuun ja toimivaan toteutukseen. Todennäköisimmät kompastuskohdat ovat epäaitous ja osaamattomuus, erityisesti heikko tekninen osaaminen.