Terveellinen välipala leikki ikäisille lapsille : Hattisen mahtava välipala : reseptikirjanen Liperin varhaiskasvatukseen
Toivonen, Kristina (2022)
Toivonen, Kristina
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022053113619
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022053113619
Tiivistelmä
Päätavoitteiden osina ruokakasvatuksessa ovat kestävä hyvinvointi, ruokasuhde,
vuorovaikutustaidot ja hyvien tapojen omaksuminen. Hyvät tavat ja mukavat
ruokamuistot voi opetella leikin avulla.
Opinnäytetyön keskeisinä käsitteinä ovat leikki-ikäisten lasten ravitsemussuositukset,
lasten terveellinen välipala ja lasten ravitsemusohjaus. Tarkoituksena oli tarjota leikki ikäisten lasten parissa toimiville aikuisille vinkkejä lasten ruokakasvatuksen tueksi ja
samalla lisätä lasten valmiuksia terveellisen välipalan tekemiseen.
Tehtävänä oli tuottaa selkeä, kuvallinen, päiväkoti-ikäisten lasten välipaloihin keskittyvä
reseptivihko. Lasten ravitsemussuosituksiin pohjautuen toteutettiin reseptikirjanen, joka
sisältää välipalareseptejä, jotka ovat suunnattuja leikki-ikäisille lapsille. Tuotoksesta tuli
värikäs ja helppoja välipalareseptejä sisältävä kirjanen, jota voidaan hyödyntää
ravitsemuskasvatuksessa päivähoitopaikoissa, kotona ja neuvolassa.
Palautetta tuotoksesta pyydettiin kyselyn avulla, jonka pohjalta kävi ilmi, että kirjasen
kuvitus oli suurimman osan mielestä hyvä ja kirjasessa oli vaihtelevia reseptejä, joissa
oli käytetty monipuolisesti raaka-aineita. Tätä työtä voi jatkokehittää tekemällä
reseptikirjasen, joka on suunnattu lapsille, joilla on ruokarajoitteita.
vuorovaikutustaidot ja hyvien tapojen omaksuminen. Hyvät tavat ja mukavat
ruokamuistot voi opetella leikin avulla.
Opinnäytetyön keskeisinä käsitteinä ovat leikki-ikäisten lasten ravitsemussuositukset,
lasten terveellinen välipala ja lasten ravitsemusohjaus. Tarkoituksena oli tarjota leikki ikäisten lasten parissa toimiville aikuisille vinkkejä lasten ruokakasvatuksen tueksi ja
samalla lisätä lasten valmiuksia terveellisen välipalan tekemiseen.
Tehtävänä oli tuottaa selkeä, kuvallinen, päiväkoti-ikäisten lasten välipaloihin keskittyvä
reseptivihko. Lasten ravitsemussuosituksiin pohjautuen toteutettiin reseptikirjanen, joka
sisältää välipalareseptejä, jotka ovat suunnattuja leikki-ikäisille lapsille. Tuotoksesta tuli
värikäs ja helppoja välipalareseptejä sisältävä kirjanen, jota voidaan hyödyntää
ravitsemuskasvatuksessa päivähoitopaikoissa, kotona ja neuvolassa.
Palautetta tuotoksesta pyydettiin kyselyn avulla, jonka pohjalta kävi ilmi, että kirjasen
kuvitus oli suurimman osan mielestä hyvä ja kirjasessa oli vaihtelevia reseptejä, joissa
oli käytetty monipuolisesti raaka-aineita. Tätä työtä voi jatkokehittää tekemällä
reseptikirjasen, joka on suunnattu lapsille, joilla on ruokarajoitteita.