Keittiötyön mitoitus : case Hyvinkään Ravitsemispalvelut Oy
Leppänen, Jenni (2022)
Leppänen, Jenni
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202204215561
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202204215561
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli laskea keittiön todellinen työmäärä ja työvoiman tarve toimeksiantajana toimineelle Hyvinkään Ravitsemispalveluille. Tarkoituksena oli selvittää, onko työntekijöitä liikaa vai onko tarvetta lisätä työntekijöitä joihinkin työvuoroihin. Tuloksia tarkastellaan saatavilla raporteilla myös työhyvinvoinnin kannalta.
Aineistona työssä käytettiin CateNet-ohjelmaa, joka on keittiön työmäärälaskentaan tarkoitettu ohjelmisto. Ohjelmiston työaikapankkiin on valmiiksi laskettu keittiömitoituksessa tarvittavia työaikoja. Menetelminä työssä on käytetty haastatteluja sekä havainnointia.
Tutkimuksessa selvisi, että tarvittavien työntekijöiden määrä ohjelmistolla laskettuna on pienempi kuin tällä hetkellä käytettävissä oleva henkilömäärä keittiössä. Ylimääräisiä työtunteja tulee erityisesti arkipäivien osalta. Mitoitusta tehdessä ei ohjelman avulla selvinnyt, mihin työtehtäviin ylimääräiset tunnit sijoittuvat.
Tutkimuksessa saatiin selville, että viikonloppuun tulee lisätä molemmille päiville yksi työntekijä ja vastaavasti tulee miettiä, onko mahdollista lyhentää arkena työpäivien pituutta tietyissä työtehtävissä. Tutkimuksen tuloksia pystytään käyttämään ja päivittämään, mikäli työtavat tai keittiökoneet muuttuvat.
Aineistona työssä käytettiin CateNet-ohjelmaa, joka on keittiön työmäärälaskentaan tarkoitettu ohjelmisto. Ohjelmiston työaikapankkiin on valmiiksi laskettu keittiömitoituksessa tarvittavia työaikoja. Menetelminä työssä on käytetty haastatteluja sekä havainnointia.
Tutkimuksessa selvisi, että tarvittavien työntekijöiden määrä ohjelmistolla laskettuna on pienempi kuin tällä hetkellä käytettävissä oleva henkilömäärä keittiössä. Ylimääräisiä työtunteja tulee erityisesti arkipäivien osalta. Mitoitusta tehdessä ei ohjelman avulla selvinnyt, mihin työtehtäviin ylimääräiset tunnit sijoittuvat.
Tutkimuksessa saatiin selville, että viikonloppuun tulee lisätä molemmille päiville yksi työntekijä ja vastaavasti tulee miettiä, onko mahdollista lyhentää arkena työpäivien pituutta tietyissä työtehtävissä. Tutkimuksen tuloksia pystytään käyttämään ja päivittämään, mikäli työtavat tai keittiökoneet muuttuvat.