Tärkkelysmäärityksen validointi
Jääskeläinen, Tamara (2021)
Jääskeläinen, Tamara
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060514498
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021060514498
Tiivistelmä
Opinnäytetyö tehtiin KVVY Tutkimus Oy:n elintarvikekemian osastolle Porin toimipisteeseen. Laboratoriossa käytössä ollut tärkkelysmäärityksen menetelmä koettiin aikaavieväksi ja vaivalloiseksi, minkä vuoksi menetelmä haluttiin vaihtaa nopeampaan ja vähemmän työtä vaativaan menetelmään. Opinnäytetyön tavoitteena oli ottaa käyttöön ja validoida uusi tärkkelysmäärityksen menetelmä. Tarkoituksena oli käyttää kaupallista Megazyme Total Starch Assay Kit (AA/AMG) -menetelmäpakkausta ja mitata useasta eri elintarvikematriisista tärkkelyspitoisuus spektrofotometrisesti. Menetelmää tarvitaan erityisesti erään asiakkaan näytteiden määritykseen, minkä vuoksi validoinnissa keskityttiin perunatärkkelys-, perunajauho-, härkäpaputärkkelys- ja härkäpapuproteiininäytteisiin.
Validoinnissa saatiin määritettyä asiakkaan näytteet toistettavuudeltaan ja oikeellisuudeltaan hyväksyttävästi. Akkreditoituun, GBA:n laboratorion suorittamaan määritykseen, verrattuna ainoastaan tärkkelyspitoisuudeltaan hyvin pienen härkäpapuproteiinin virheprosentti oli liian suuri. GBA:n laboratoriossa tutkitutettiin myös koostumukseltaan tuntemattomia näytteitä, mutta näistä näytteistä validoinnin yhteydessä saadut tulokset eivät olleet yhteneväisiä GBA:n tulosten kanssa. Validoinnissa saadut huomattavasti korkeammat tulokset voivat johtua näytteiden mahdollisesti sisältämistä sokereista tai näytteisiin säilytyksen aikana kertyneestä kosteudesta. Menetelmän ulkoista laadunarviointia varten mitattiin lisäksi LGC:n järjestämän pätevyyskoekierroksen (Qmas Round: MT295 MT4832) interkalibrointinäyte, josta saatiin hyväksyttävä tulos.
Validoitua menetelmää voidaan käyttää KVVY Tutkimus Oy:n elintarvikelaboratoriossa tärkkelyspitoisuuden määritykseen. Jatkossa menetelmää voitaisiin kehittää ottamalla käyttöön kylmäkuivaus näytteiden esikäsittelyyn paljon kosteutta sisältävien elintarvikkeiden kohdalla ja laajentaa validointi kattamaan myös tärkkelyspitoisuus kuiva-ainetta kohti sekä etanolipesu sokeria sisältäville näytteille. Asiakkaan toiveena olisi lisätä kokonaistärkkelyksen määrityksen rinnalle vielä resistentin tärkkelyksen määritys.
Validoinnissa saatiin määritettyä asiakkaan näytteet toistettavuudeltaan ja oikeellisuudeltaan hyväksyttävästi. Akkreditoituun, GBA:n laboratorion suorittamaan määritykseen, verrattuna ainoastaan tärkkelyspitoisuudeltaan hyvin pienen härkäpapuproteiinin virheprosentti oli liian suuri. GBA:n laboratoriossa tutkitutettiin myös koostumukseltaan tuntemattomia näytteitä, mutta näistä näytteistä validoinnin yhteydessä saadut tulokset eivät olleet yhteneväisiä GBA:n tulosten kanssa. Validoinnissa saadut huomattavasti korkeammat tulokset voivat johtua näytteiden mahdollisesti sisältämistä sokereista tai näytteisiin säilytyksen aikana kertyneestä kosteudesta. Menetelmän ulkoista laadunarviointia varten mitattiin lisäksi LGC:n järjestämän pätevyyskoekierroksen (Qmas Round: MT295 MT4832) interkalibrointinäyte, josta saatiin hyväksyttävä tulos.
Validoitua menetelmää voidaan käyttää KVVY Tutkimus Oy:n elintarvikelaboratoriossa tärkkelyspitoisuuden määritykseen. Jatkossa menetelmää voitaisiin kehittää ottamalla käyttöön kylmäkuivaus näytteiden esikäsittelyyn paljon kosteutta sisältävien elintarvikkeiden kohdalla ja laajentaa validointi kattamaan myös tärkkelyspitoisuus kuiva-ainetta kohti sekä etanolipesu sokeria sisältäville näytteille. Asiakkaan toiveena olisi lisätä kokonaistärkkelyksen määrityksen rinnalle vielä resistentin tärkkelyksen määritys.