Hävikkiruokaravintolan liikeidea
Uljala, Roosa (2020)
Uljala, Roosa
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020061118296
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020061118296
Tiivistelmä
Toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli suunnitella hävikkiruokaravintolan liikeidea. Liikeidean suunnitteluun lähdettiin yritysideasta. Työssä selvitettiin myös mahdollisten asiakkaiden kiinnostusta yritysideaa kohtaan. Opinnäytetyön pohjalta voidaan suunnitella liiketoimintasuunnitelma ja lopulta perustaa oma yritys.
Toimintaympäristön esittelyssä kerrottiin ravintola-alasta ja ravintolatyypeistä sekä ravintola-alan nykyhetkestä ja kehityksestä. Teoreettinen viitekehys muodostettiin yrittämisen ja sisäisen yrittäjyyden tarkastelusta, ravintolan liiketoimintasuunnitelmasta, strategiasta, liikeideasta, yrityksen kannattavuudesta, yritysmuodoista, kestävän kehityksen mallista, hävikin muodostumisesta ja vähentämisestä sekä jätteen käsittelystä ja kierrätyksestä ravintolassa. Yritysidean vahvistamista liikeideaksi tutkittiin Internetissä toteutetulla strukturoidulla kyselyllä.
Kyselyn tuloksien perusteella saatiin vahvistusta asiakkaiden kiinnostuksesta yritysideaan. Kyselyssä saatiin vastauksia ravintolan sijainnin, kestävän kehityksen mallin tuoman lisäarvon asiakkaalle, julkisten liikenneyhteyksien tärkeyden ja yritysidean kiinnostuksen suhteen. Liikeideaa voitaisiin suunnitella pidemmälle muutamilla tarkentavilla kysymyksillä, joilla saataisiin tarkempaa tietoa mahdollisista asiakkaista.
Yritysidea vahvistettiin liikeideaksi, joka on Espoon Leppävaarassa toimiva hävikkiruokaravin-tola. Raatikaisen liikeideamallilla kerrottiin vahvistunut liikeidea, jossa hyötynä asiakkaalle oli kestävän kehityksen mallin tuominen ruokailuun hävikkiraaka-aineilla. Mielikuvaksi yrityk-sestä kerrottiin hävikin vähentäminen ja edullinen ruoka, tuotteina olivat kasvis- ja vegaani-ruokavaliot huomioiva hävikki- ja lähiraaka-aineista valmistettu ruoka ja juoma. Yrityksen asiakkaat kerrottiin olevan Leppävaaran ja koko muun Espoon asukkaat. Yrityksen toimintatapoina kerrottiin olevan kanta-asiakkaisiin keskittyminen ja lounaalla buffet sekä illallisella á la carte -tarjoilu.
Toimintaympäristön esittelyssä kerrottiin ravintola-alasta ja ravintolatyypeistä sekä ravintola-alan nykyhetkestä ja kehityksestä. Teoreettinen viitekehys muodostettiin yrittämisen ja sisäisen yrittäjyyden tarkastelusta, ravintolan liiketoimintasuunnitelmasta, strategiasta, liikeideasta, yrityksen kannattavuudesta, yritysmuodoista, kestävän kehityksen mallista, hävikin muodostumisesta ja vähentämisestä sekä jätteen käsittelystä ja kierrätyksestä ravintolassa. Yritysidean vahvistamista liikeideaksi tutkittiin Internetissä toteutetulla strukturoidulla kyselyllä.
Kyselyn tuloksien perusteella saatiin vahvistusta asiakkaiden kiinnostuksesta yritysideaan. Kyselyssä saatiin vastauksia ravintolan sijainnin, kestävän kehityksen mallin tuoman lisäarvon asiakkaalle, julkisten liikenneyhteyksien tärkeyden ja yritysidean kiinnostuksen suhteen. Liikeideaa voitaisiin suunnitella pidemmälle muutamilla tarkentavilla kysymyksillä, joilla saataisiin tarkempaa tietoa mahdollisista asiakkaista.
Yritysidea vahvistettiin liikeideaksi, joka on Espoon Leppävaarassa toimiva hävikkiruokaravin-tola. Raatikaisen liikeideamallilla kerrottiin vahvistunut liikeidea, jossa hyötynä asiakkaalle oli kestävän kehityksen mallin tuominen ruokailuun hävikkiraaka-aineilla. Mielikuvaksi yrityk-sestä kerrottiin hävikin vähentäminen ja edullinen ruoka, tuotteina olivat kasvis- ja vegaani-ruokavaliot huomioiva hävikki- ja lähiraaka-aineista valmistettu ruoka ja juoma. Yrityksen asiakkaat kerrottiin olevan Leppävaaran ja koko muun Espoon asukkaat. Yrityksen toimintatapoina kerrottiin olevan kanta-asiakkaisiin keskittyminen ja lounaalla buffet sekä illallisella á la carte -tarjoilu.