Säilörehun laadun vaikutus naudanlihantuotannon talouteen tavoiteltaessa suuria teuraspainoja
Kannisto, Tomi (2020)
Kannisto, Tomi
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020052012597
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020052012597
Tiivistelmä
Lisäarvon etsiminen tuotantoon on nykyaikana keskeisin haaste naudanlihantuotannossa. Esteeksi menestymiselle ovat vasikoiden saatavuuden heikkeneminen, tuottajahintojen lasku ja nousevat tuotantokustannukset. Alkutuotannon elinvoimaisuus vaikuttaa koko ketjun toimivuuteen. Aihe on siis lihataloillekin kiinnostava ja tämän takia toimeksiantajana Atria alkutuotanto on luonteva yhteistyökumppani.
Tuotantokustannusten karsiminen on yksi vaihtoehto, kun mietitään mitä tilatasolla voidaan tehdä heikkenevässä taloustilanteessa. Tilakohtaisesti voidaan muutella ruokintaan käytettyjä tuotantopanoksia, jos siitä on tuotannossa jotain hyötyä. Niin pellolla kuin ostorehuissakin on syytä tarkastella käytetyn hankinnan tuottavuutta ja tarpeellisuutta tuotannossa.
Kannattavuuden tarkastelemiseksi otetaan työssä vertailukohteeksi säilörehun laadunvaihtelusta johtuva väkirehutason vaihtelu ja tästä johtuva tuotantokustannusten nousu. Ruokinnansuunnittelu kolmella erilaatuisella säilörehulla toimii pohjana väkirehukustannusten vertailulle.
Johtopäätöksenä todetaan, että riittävän hyvälaatuisella säilörehulla ei pitäisi tarvita valkuaispitoista väkirehua täydentämään eläimen valkuaisen tarvetta. Nykyiset ruokintasuositukset ja tutkimukset tukevat käsitystä siitä, että lihanaudan ruokinnassa pärjättäisiin vain hyvälaatuisella säilörehulla. Tällöin kasvua rajoittavaksi tekijäksi jäisi lihanaudan energiantarve, joka saadaan täytettyä energiapitoisella väkirehulla.
Tuotantokustannusten karsiminen on yksi vaihtoehto, kun mietitään mitä tilatasolla voidaan tehdä heikkenevässä taloustilanteessa. Tilakohtaisesti voidaan muutella ruokintaan käytettyjä tuotantopanoksia, jos siitä on tuotannossa jotain hyötyä. Niin pellolla kuin ostorehuissakin on syytä tarkastella käytetyn hankinnan tuottavuutta ja tarpeellisuutta tuotannossa.
Kannattavuuden tarkastelemiseksi otetaan työssä vertailukohteeksi säilörehun laadunvaihtelusta johtuva väkirehutason vaihtelu ja tästä johtuva tuotantokustannusten nousu. Ruokinnansuunnittelu kolmella erilaatuisella säilörehulla toimii pohjana väkirehukustannusten vertailulle.
Johtopäätöksenä todetaan, että riittävän hyvälaatuisella säilörehulla ei pitäisi tarvita valkuaispitoista väkirehua täydentämään eläimen valkuaisen tarvetta. Nykyiset ruokintasuositukset ja tutkimukset tukevat käsitystä siitä, että lihanaudan ruokinnassa pärjättäisiin vain hyvälaatuisella säilörehulla. Tällöin kasvua rajoittavaksi tekijäksi jäisi lihanaudan energiantarve, joka saadaan täytettyä energiapitoisella väkirehulla.