Kestävän kehityksen huomioon ottaminen ruokaravintolan toiminnassa
Tuomisto, Joonatan (2018)
Tuomisto, Joonatan
2018
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019121126001
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019121126001
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena on, miten kestävä kehitys on mahdollista ottaa huomioon ravintola-alalla. Tutkimuksen kohteena olivat eri mahdollisuudet toimia taloudellisemmin. Toimilla on myös vaikutuksia kestävään kehitykseen. Tämän myötä selvityksessä myös tutkitaan, miten vaikutukset näkyvät käytännössä. Opinnäytetyössä tarkastellaan kestävän kehityksen huomioon ottamista ravintoloiden toiminnassa. Työ perustuu omaan kokemukseeni sekä lähdemateriaalien analysointiin.
Kestävä kehitys on mahdollista ottaa huomioon monella tavalla; vegaaniruoan tarjonta ravintolassa ei ole huomattava kuluerä ja hävikkiruoan myyminen alennettuun hintaan vähentää hävikistä syntyviä tappioita. Lähiruoan hyödyt eivät ole samanlaisia kuin annetaan ymmärtää, vaikka sillä onkin omat hyötynsä. Maatalouden kannalta lähiruoan suosiminen lisää tuotannon jatkuvuutta sekä maatalouden työpaikkojen säilymistä. Samalla kuitenkin logistiikan sekä kaupan alalla oleva työntekijöiden tarve vähenee. Mahdollinen seuraus tästä on epäsuorasti bruttokansantuotteen mahdollinen heikkeneminen.
Ilmastovaikutuksiltaan kaikki raaka-aineet eivät ole keskenään tasa-arvoisia. Nauta aiheuttaa kolminkertaisesti päästöjä esimerkiksi sianlihaan verrattuna. Yleisesti lihantuotanto kuormittaa ympäristöä huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi viljeleminen. The topic of this thesis is how it is possible to take sustainability as part of restaurant business. Objective of the study was different possibilities of being ecological. Every action will have effects in sustainability. Ergo, effects of the actions are also researched in the report. Thesis examines considering sustainability in daily life of food restaurant. Study is based on my own experience and analyzing various sources.
It is possible to consider sustainability in many ways; serving vegan food is not much more expensive compared to non-vegan one. Also serving waste food at discounted price helps to compensate losses from waste food. Contrary to popular belief, benefits of local food are not same as implied. From point of farmer, prioritizing local food adds continuance of production and helps with retaining jobs in agriculture. In other hand, need of employees at logistics and retail are not needed anymore at same scale. That may mean indirect drop on gross domestical product generally.
All products are not equal when talking about environmental effects. Beef causes three times as much emissions as pork. Generally, meat production burdens the environment considerably more compared to farming.
Kestävä kehitys on mahdollista ottaa huomioon monella tavalla; vegaaniruoan tarjonta ravintolassa ei ole huomattava kuluerä ja hävikkiruoan myyminen alennettuun hintaan vähentää hävikistä syntyviä tappioita. Lähiruoan hyödyt eivät ole samanlaisia kuin annetaan ymmärtää, vaikka sillä onkin omat hyötynsä. Maatalouden kannalta lähiruoan suosiminen lisää tuotannon jatkuvuutta sekä maatalouden työpaikkojen säilymistä. Samalla kuitenkin logistiikan sekä kaupan alalla oleva työntekijöiden tarve vähenee. Mahdollinen seuraus tästä on epäsuorasti bruttokansantuotteen mahdollinen heikkeneminen.
Ilmastovaikutuksiltaan kaikki raaka-aineet eivät ole keskenään tasa-arvoisia. Nauta aiheuttaa kolminkertaisesti päästöjä esimerkiksi sianlihaan verrattuna. Yleisesti lihantuotanto kuormittaa ympäristöä huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi viljeleminen.
It is possible to consider sustainability in many ways; serving vegan food is not much more expensive compared to non-vegan one. Also serving waste food at discounted price helps to compensate losses from waste food. Contrary to popular belief, benefits of local food are not same as implied. From point of farmer, prioritizing local food adds continuance of production and helps with retaining jobs in agriculture. In other hand, need of employees at logistics and retail are not needed anymore at same scale. That may mean indirect drop on gross domestical product generally.
All products are not equal when talking about environmental effects. Beef causes three times as much emissions as pork. Generally, meat production burdens the environment considerably more compared to farming.