Hälytysmerkit ikääntyneiden ravitsemuksessa
Katila, Anne (2019)
Katila, Anne
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019081517847
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019081517847
Tiivistelmä
Työn tavoitteena oli selvittää Seinäjoen kaupungin kotihoidon kauppakassipalvelua käyttävien asiakkaiden ruokatalouden hoitoon liittyviä asioita, ravintoaineiden saantia karkealla tasolla ja elintarvikevalikoiman riittävyyttä. Lisäksi tarkoituksena oli luoda kotihoidon työntekijälle työkalu, jonka avulla olisi mahdollista arvioida asiakkaan kauppatilausten pohjalta, milloin asiakkaan ruokavalio alkaa olla liian yksipuolista ja riski ravitsemustilan heikentymiseen kasvaa.
Tutkimustyön aineistona käytettiin kauppakassipalvelua käyttävien asiakkaiden kauppakassien elintarvikesisältöä sekä 24 tunnin ruuankäyttöhaastattelua, jossa kirjattiin ylös haastateltavan ateriat ja niiden sisällöt edelliseltä päivältä. Aineistot koottiin ja analysoitiin Fineli-koostumustietopankin ja Excel-taulukkolaskentaohjelman avulla. Tuloksia verrattiin ikäihmisten ravitsemussuosituksiin.
Tutkimukseen osallistuvien ikäihmisten kauppakassit sisälsivät peruselintarvik-keita, puolivalmisteita, valmisruokia ja eineksiä. Kasvisten osuus kauppakassien sisällöissä oli varsin pieni, leipävalikoimaan kuului runsaskuituisia täysjyväleipiä ja rasvavalintana oli pääsääntöisesti voi-kasviöljysekoitus tai voi. Maitotaloustuotteet olivat pääosin rasvaisia tai keskirasvaisia.
Verrattaessa ruokapäivien ravintoainesisältöjä ravitsemussuosituksiin voitiin todeta, että merkittäviä puutteita oli proteiinin, kuidun, folaatin ja D-vitamiinin saannissa. B12-vitamiinin ja kalsiumin saanti ylitti saantisuositukset. Pehmeitä rasvoja saatiin ruokavaliosta suhteessa liian vähän, kun taas kovien rasvojen osuus ylitti suositeltavat arvot. Ruokavaliosta saatava D-vitamiini ei ole riittävää, joten suositusten mukaisesti vitamiinilisän käyttö on välttämätöntä. Vaikka tässä työssä ravintoaineiden saannin tarkastelu perustuu vain yhteen päivään, samoin kuin aiemmissa tutkimuksissa, tässäkin tutkimuksessa voitiin todeta, että ikäihmisten ruokavaliossa tulee erityisesti kiinnittää huomioita riittävään proteiinien ja D-vitamiinin saantiin. Lisäksi tulee säännöllisesti tarkkailla elintarvikevalintoja ja ruokavalion monipuolisuutta. Näiden avulla voidaan arvioida ruokavalion kokonaisuutta ja sen vaikutusta ikäihmisen ravitsemustilaan ja terveyteen. Kehitetyn lomakkeen avulla voidaan kauppatilausten pohjalta arvioida asiakkaan ruokavaliota ja ravitsemustilaa sekä ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin.
Tutkimustyön aineistona käytettiin kauppakassipalvelua käyttävien asiakkaiden kauppakassien elintarvikesisältöä sekä 24 tunnin ruuankäyttöhaastattelua, jossa kirjattiin ylös haastateltavan ateriat ja niiden sisällöt edelliseltä päivältä. Aineistot koottiin ja analysoitiin Fineli-koostumustietopankin ja Excel-taulukkolaskentaohjelman avulla. Tuloksia verrattiin ikäihmisten ravitsemussuosituksiin.
Tutkimukseen osallistuvien ikäihmisten kauppakassit sisälsivät peruselintarvik-keita, puolivalmisteita, valmisruokia ja eineksiä. Kasvisten osuus kauppakassien sisällöissä oli varsin pieni, leipävalikoimaan kuului runsaskuituisia täysjyväleipiä ja rasvavalintana oli pääsääntöisesti voi-kasviöljysekoitus tai voi. Maitotaloustuotteet olivat pääosin rasvaisia tai keskirasvaisia.
Verrattaessa ruokapäivien ravintoainesisältöjä ravitsemussuosituksiin voitiin todeta, että merkittäviä puutteita oli proteiinin, kuidun, folaatin ja D-vitamiinin saannissa. B12-vitamiinin ja kalsiumin saanti ylitti saantisuositukset. Pehmeitä rasvoja saatiin ruokavaliosta suhteessa liian vähän, kun taas kovien rasvojen osuus ylitti suositeltavat arvot. Ruokavaliosta saatava D-vitamiini ei ole riittävää, joten suositusten mukaisesti vitamiinilisän käyttö on välttämätöntä. Vaikka tässä työssä ravintoaineiden saannin tarkastelu perustuu vain yhteen päivään, samoin kuin aiemmissa tutkimuksissa, tässäkin tutkimuksessa voitiin todeta, että ikäihmisten ruokavaliossa tulee erityisesti kiinnittää huomioita riittävään proteiinien ja D-vitamiinin saantiin. Lisäksi tulee säännöllisesti tarkkailla elintarvikevalintoja ja ruokavalion monipuolisuutta. Näiden avulla voidaan arvioida ruokavalion kokonaisuutta ja sen vaikutusta ikäihmisen ravitsemustilaan ja terveyteen. Kehitetyn lomakkeen avulla voidaan kauppatilausten pohjalta arvioida asiakkaan ruokavaliota ja ravitsemustilaa sekä ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin.