Elintapaohjausta työikäisille : Avoimien ovien päivä Attendo Rovaniemen työterveyshuollossa
Seikkula, Anna; Rannanlahti, Anniina; Ojala, Eveliina; Pääkkö, Pinja (2017)
Lataukset:
Seikkula, Anna
Rannanlahti, Anniina
Ojala, Eveliina
Pääkkö, Pinja
Lapin ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017082814597
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017082814597
Tiivistelmä
Opinnäytetyömme tavoitteena oli työikäisen väestön elintapoihin liittyvän tie-toisuuden lisääminen ja työkalujen antaminen heidän henkilökohtaisen ter-veytensä edistämiseksi ja ylläpitämiseksi myös arjessa. Työn tarkoituksena oli järjestää Attendo Rovaniemen työterveyshuollon asiakkaille Avoimien ovien päivä, jossa ohjasimme, neuvoimme sekä annoimme tietoa yksilön elintapoihin liittyvistä aiheista. Opinnäytetyön toteutustapa oli toiminnallinen.
Sekä tapahtumaan liittyvä materiaali että raportin teoriapohja rakentuu työikäi-sen elintavoista, joista keskityimme ravitsemukseen, liikuntaan, painonhallin-taan ja stressinhallintaan. Halusimme myös tuoda esille vuorotyön mukanaan tuomia haasteita työssä jaksamisen ja elintapojen osalta. Aiheen ajankohtai-suus ja tarpeellisuus käyvät ilmi useista tuoreista tutkimuksista, joita raportis-samme hyödynnämme. Tavoitteenamme oli kerätä laaja tietopohja työikäisen elintavoista, jotta ohjauksemme olisi mahdollisimman ammattimaista ja kaikki asiakkaille antamamme tieto olisi luotettavaa ja tutkittuun tietoon perustuvaa.
Opinnäytetyömme toiminnallinen osuus toteutettiin Attendo Rovaniemen työ-terveyshuollon uusissa tiloissa syksyllä 2016. Järjestimme tapahtumaan erilai-sia toiminnallisia elintapapisteitä, joita olivat ravitsemus-, stressinhallinta- sekä mittauspiste, joka sisälsi verensokerin, rasvaprosentin ja verenpaineen mittaus-ta. Nämä aiheet valikoituivat oman kiinnostuksemme pohjalta sekä toimeksian-tajamme toiveiden mukaan. Elintapaohjaus käsitteenä on laaja, mutta päätim-me keskittyä työikäisten kannalta oleellisimpiin ja ajankohtaisimpiin aiheisiin.
Tapahtumassa onnistuimme antamaan asiakkaille tarvittavaa ja hyödylliseksi koettua ohjausta, neuvontaa ja tietoa, josta he saivat vinkkejä päivittäiseen elämäänsä ja työssäjaksamiseen. Opinnäytetyön raportin annamme toimeksi-antajallemme terveydenhoitajien työssä hyödynnettäväksi.
Sekä tapahtumaan liittyvä materiaali että raportin teoriapohja rakentuu työikäi-sen elintavoista, joista keskityimme ravitsemukseen, liikuntaan, painonhallin-taan ja stressinhallintaan. Halusimme myös tuoda esille vuorotyön mukanaan tuomia haasteita työssä jaksamisen ja elintapojen osalta. Aiheen ajankohtai-suus ja tarpeellisuus käyvät ilmi useista tuoreista tutkimuksista, joita raportis-samme hyödynnämme. Tavoitteenamme oli kerätä laaja tietopohja työikäisen elintavoista, jotta ohjauksemme olisi mahdollisimman ammattimaista ja kaikki asiakkaille antamamme tieto olisi luotettavaa ja tutkittuun tietoon perustuvaa.
Opinnäytetyömme toiminnallinen osuus toteutettiin Attendo Rovaniemen työ-terveyshuollon uusissa tiloissa syksyllä 2016. Järjestimme tapahtumaan erilai-sia toiminnallisia elintapapisteitä, joita olivat ravitsemus-, stressinhallinta- sekä mittauspiste, joka sisälsi verensokerin, rasvaprosentin ja verenpaineen mittaus-ta. Nämä aiheet valikoituivat oman kiinnostuksemme pohjalta sekä toimeksian-tajamme toiveiden mukaan. Elintapaohjaus käsitteenä on laaja, mutta päätim-me keskittyä työikäisten kannalta oleellisimpiin ja ajankohtaisimpiin aiheisiin.
Tapahtumassa onnistuimme antamaan asiakkaille tarvittavaa ja hyödylliseksi koettua ohjausta, neuvontaa ja tietoa, josta he saivat vinkkejä päivittäiseen elämäänsä ja työssäjaksamiseen. Opinnäytetyön raportin annamme toimeksi-antajallemme terveydenhoitajien työssä hyödynnettäväksi.