Kosteusvaurioituneen rakennuksen yleisimmät haitalliset mikrobit ja niiltä suojautuminen työmaalla
Pirhonen, Mika (2015)
Pirhonen, Mika
Saimaan ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015060211940
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015060211940
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli kartoittaa kosteusvaurioituneesta rakennuksesta yleisimmin löytyvät ihmiselle haitallisten mikrobien kasvamiseen tarvittavat tekijät. Lisäksi selvitetään, kuinka mikrobeja voi tunnistaa ja kuinka suojautua mikrobeille altistumiselta työmaalla.
Työn tilaajana toimineella AT-Rakennus Oy:llä on vuosittain useita työmaita, jotka ovat kosteusvaurioituneita. Yritys hoitaa työmailla purku- sekä rakennustyön. Tarkoituksena oli tehdä opinnäytetyön pohjalta ohjeistus, jota voidaan käyttää työmaalla opastamaan työntekijöitä toimimaan turvallisesti ja käyttämään oikeita työmenetelmiä.
Työssä kerrotaan, kuinka kosteusvaurio syntyy ja kuinka mikrobikasvusto kehittyy kosteusvaurioituneessa rakenteessa, mitä oireita homekasvustolle altistumisesta voi seurata ja kuinka suojautua mikrobeille altistumiselta korjaustyötä tehdessä. Liitteenä on ohjekortit homevaurion tunnistamista varten, yhteenveto työtavoista ja –järjestyksestä sekä ohjeet henkilökohtaisista suojavarusteista.
Työn tilaajana toimineella AT-Rakennus Oy:llä on vuosittain useita työmaita, jotka ovat kosteusvaurioituneita. Yritys hoitaa työmailla purku- sekä rakennustyön. Tarkoituksena oli tehdä opinnäytetyön pohjalta ohjeistus, jota voidaan käyttää työmaalla opastamaan työntekijöitä toimimaan turvallisesti ja käyttämään oikeita työmenetelmiä.
Työssä kerrotaan, kuinka kosteusvaurio syntyy ja kuinka mikrobikasvusto kehittyy kosteusvaurioituneessa rakenteessa, mitä oireita homekasvustolle altistumisesta voi seurata ja kuinka suojautua mikrobeille altistumiselta korjaustyötä tehdessä. Liitteenä on ohjekortit homevaurion tunnistamista varten, yhteenveto työtavoista ja –järjestyksestä sekä ohjeet henkilökohtaisista suojavarusteista.