Grillauspisteen suunnittelu risteilijään
Lammila, Tuomas (2014)
Lammila, Tuomas
Turun ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201502041869
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201502041869
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli suunnitella laivakäyttöön soveltuva grillauspiste. Toimeksiantajana oli Loipart Technology Finland Oy. Tehtävänä oli suunnitella uudenlainen hiilitoiminen grilli, joka kestää laivaolosuhteita ja on ulkonäöltään tyylikäs sekä perinteisistä grilleistä poikkeava. Suunnittelussa keskeisenä oli etsiä sellaiset rakenneratkaisut, joiden avulla grilli kestäisi poikkeukselliset meriolosuhteet, sopisi ulkonäöllisesti laivaympäristöön sekä olisi kohdemaan standardien mukainen. Lisäksi grillin tuli olla mahdollisimman kevyt ja ulkonäöllisesti muokattavissa asiakkaan tarpeiden mukaan. Opinnäytteen edetessä suunniteltiin asiakkaan toiveesta myös grillin visuaaliseen ilmeeseen sopiva kylmäallas. Sen myötä opinnäytteen aihe muuttui grillin suunnittelusta, grillauspisteen suunnitteluksi.
Tutkimusta tehdessä selvisi, että perinteinen teräksinen suorakulmion mallinen ja pyörillä liikkuva grilli olisi malliltaan toimiva. Asiakkaan asettaman painorajan vuoksi rakenneratkaisut vaativat uudenlaista lähestymistapaa. Myös tyylikkään ulkonäön saavuttaminen asetti suunnittelulle omat haasteet. Materiaalivalinnoissa keskeisenä oli ilmasto, hygienia ja muunneltava ulkonäkö. Tavoitteena oli suunnitella grilli, joka on kevyt, liikuteltava ja rakenteeltaan modulaarinen. Grillin rakennetta ja komponentteja käyttäen suunnitellaan myös kylmäallas.
Opinnäytteen tuloksena on konseptisuunnitelma, 3D-kuvia ja rakennekuvia grillauspisteestä. Konseptista on jatkossa tarkoitus valmistaa Loipart Technology Finland Oy:n toimesta prototyyppi ja myöhemmin mahdollisesti myyntiin meneviä valmiita tuotteita.
Tutkimusta tehdessä selvisi, että perinteinen teräksinen suorakulmion mallinen ja pyörillä liikkuva grilli olisi malliltaan toimiva. Asiakkaan asettaman painorajan vuoksi rakenneratkaisut vaativat uudenlaista lähestymistapaa. Myös tyylikkään ulkonäön saavuttaminen asetti suunnittelulle omat haasteet. Materiaalivalinnoissa keskeisenä oli ilmasto, hygienia ja muunneltava ulkonäkö. Tavoitteena oli suunnitella grilli, joka on kevyt, liikuteltava ja rakenteeltaan modulaarinen. Grillin rakennetta ja komponentteja käyttäen suunnitellaan myös kylmäallas.
Opinnäytteen tuloksena on konseptisuunnitelma, 3D-kuvia ja rakennekuvia grillauspisteestä. Konseptista on jatkossa tarkoitus valmistaa Loipart Technology Finland Oy:n toimesta prototyyppi ja myöhemmin mahdollisesti myyntiin meneviä valmiita tuotteita.